Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Zulte Waregem is een subtopper die zich durfde te outen als play-off 1-kandidaat. Chapeau dat het dat ook waarmaakte. Het geniet het voordeel van de continuïteit. Er is tussen de club en de trainer een vertrouwensband, Dury kan rustig bouwen zoals hij het wil. De omkadering die hij neerzette, is mee verantwoordelijk voor het succes. Ze beschikken over een elftal met de kwaliteiten voor de top zes. Thuis kan het iederéén het vuur aan de schenen leggen. De kwetsbaarheid is dat de kern niet breed is en dat zeker een sleutelspeler als Berrier moeilijk te vervangen is.

“Berrier is de man die het spel maakt. Afhankelijk van waar verwacht wordt dat bij de tegenstander de ruimte zal liggen waar hij het best aanspeelbaar zal kunnen zijn, wordt hij afwisselend vanaf de rechterkant, achter de diepe spits of naast de verdedigende middenvelder uitgespeeld. Vaak slaagt hij erin om magistrale beslissingen te nemen en dito passes uit zijn voeten te schudden. Hij staat niet toevallig tweede in de assistlijst. Zijn onbeschikbaarheid is een handicap. Misschien is Matton iemand die zijn rol kan overnemen, hij is heel intelligent en nederig, kan zowel van de linker- als van de rechterkant voetballen en tussen de linies opduiken. Ook Roelandts, de Perisic van Zulte Waregem, is moeilijk te missen. Achteraan geldt dat voor Bossut en D’Haene.”

Balvaste jongens

“Het is een team dat nog altijd het best rendeert als het kan afwachten en snel omschakelen. Een paar jaar geleden kende Zulte Waregem problemen om de bal in de ploeg te houden, maar sindsdien is het beter geworden in balbezit. Dat komt door de aanwezigheid van balvaste en slimme jongens als Berrier, Matton en Roelandts en de evolutie van anderen. Zij regelen ook de omschakeling waarvoor spelers die er snel kunnen uitkomen als Chevalier, Nfor en Makiese ideaal zijn. Chevalier is een pluspunt. Met zijn explosiviteit en zijn scorend vermogen was hij tot nu toe van groot belang. Ook als hij op de flank staat, voegt hij iets toe, want hij kan meeverdedigen en vanuit de tweede lijn komen.”

Diepe spits

“Zulte Waregem is een evenwichtig geheel en daarin vervult ook aanvoerder Van Nieuwenhuyze een belangrijke taak. Hij is niet de meest verfijnde voetballer, maar werkt onvoorwaardelijk voor het collectief. Met zijn winnersmentaliteit, kracht en loopvermogen recupereert hij veel ballen en zorgt hij ervoor dat het middenveld nooit wegzakt. Met zo iemand blijf je als ploeg altijd overeind.

“Alleen diep in de spits geven ze door de vele wissels de indruk nog niet de juiste man te hebben gevonden. Afwisselend speelden daar al Nfor, Chevalier, Makiese en Lyng. Blijkbaar zijn ze op die positie nog zoekende.”

christian vandenabeele

“Met iemand als Van Nieuwenhuyze blijf je als ploeg altijd overeind.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier