Vreemde chronologie bij KV Kortrijk: de voorbije weken zorgde het bestuur in de eerste plaats voor een stevige injectie in de spelerskern met de komst van ChemcedineEl Araichi, Baptiste Martin, MarioCarevic, Giuseppe Rossini, Ilombe Mboyo en de opnieuw gehuurde Glenn Verbauwhede. Vorige week kwam dan het bericht dat assistent-coach Yves Vanderhaeghe zijn contract met twee jaar verlengd had. Het laatste, maar cruciale puzzelstukje, de terugkeer van Hein Vanhaezebrouck als hoofdtrainer, werd pas helemaal op het einde gelegd.

“Zoals iedereen heb ik de zoektocht naar een nieuwe T1 via de media moeten volgen”, vertelt Vanderhaeghe, twee seizoenen terug al assistent van Vanhaezebrouck. “Of het niet raar is dat ik mijn contract verleng zonder te weten met wie ik zal moeten samenwerken? Daaruit blijkt dat de club vertrouwen heeft in mij. Ik heb in het verleden getoond dat ik met iedereen kan samenwerken.”

Vanhaezebrouck begint aan een nieuwe termijn van drie jaar bij Kortrijk met de wetenschap dat hij niet kandidaat numero uno was om Georges Leekens te vervangen. Pas na het afketsen van de onderhandelingen met Emilio Ferrera en John Collins kwam Vanhaezebrouck opnieuw in beeld. Zijn kandidatuur kon in eerste instantie zeker niet op de unanieme steun van het bestuur rekenen. Zit het Vanderhaeghe niet dwars dat zijn naam nooit op het lijstje stond? “Ik denk niet dat het bestuur mij als een serieuze kandidaat zag voor het hoofdtrainerschap, de vraag is me nooit gesteld. Ergens ontgoochelt je dat wel, al besef ik dat er voor mij wel nog kansen zullen komen. Maar in de eerste plaats ben ik absoluut tevreden dat ik binnenkort weer naast Hein op de bank zit.”

Ook Sven Kums, die met Vanhaezebrouck mee promoveerde naar eerste klasse, is positief over de trainerskeuze: “We krijgen een coach die het huis kent en al bewezen heeft dat hij hier iets moois kan neerzetten. Maar veel langer moest de onzekerheid niet meer geduurd hebben. Vorig weekend, op het huwelijk van Davy De Beule, waren alle spelers erover bezig. Over anderhalve week beginnen de trainingen al. Het was niet plezant dat we zo lang moesten wachten op duidelijkheid.”

KV Kortrijk is na een jaar onder Georges Leekens ontegensprekelijk veranderd. Is Hein Vanhaezebrouck dat ook na een pijnlijk ontslag bij Racing Genk? “Ik hoop dat hij nog even passioneel is als vroeger”, aldus Kums. “Liever zo iemand, dan een trainer die er maar apathisch bij loopt. Al denk ik dat hij veel geleerd zal hebben uit zijn passage bij Genk, tenslotte toch een topclub.”

BREGT VERMEULEN

‘Ergens ben ik wel ontgoocheld dat het bestuur niet aan mij gedacht heeft als T1.’ Yves Vanderhaeghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier