“Niemand had bij het begin van deze EK-campagne ooit het gevoel : daar zit meer in. Van een sprankeltje hoop was nooit sprake”, oppert analist Hein Vanhaezebrouck wanneer hij vooruitblikt op het kwalificatieduel tussen België en Servië. “De situatie is simpelweg uitzichtloos, zeker qua niveau en kwaliteit. We probeerden lang de hoop hoog te houden, maar iedereen die het voetbal wat op de voet volgt, zag al snel in dat we zowel technisch, tactisch als wat kracht betreft tegenwoordig serieus achterophinken. We kunnen geen wedstrijd meer naar onze hand zetten en niet meer het resultaat spelen. Momenteel slagen we er zelfs niet meer in te concurreren met de Europese subtoppers. Dat is niet alleen een vaststelling voor de nationale ploeg, maar het geldt ook voor de ploegen die al in de Intertoto en de voorronde van de Champions League voetbalden. De balaanname, het zuiver inspelen, een treffelijke combinatie in mekaar steken en een vlotte balcirculatie, het lukt niet meer. Dat zijn puur de basiszaken, waarop ze in andere landen blijven hameren. Behalve bij ons, waardoor het wel een zwaar manco blijft. Puur powerplay spelen, daar is echt niemand bij gebaat.”

De trainer van KV Kortrijk pleit voor een serieuze verjongingskuur in de selectie van René Vandereycken. “De laatste tijd boeken we goede resultaten met de nationale jeugdploegen”, argumenteert hij. “Er zit talent, zij vormen dé toekomst. Dan moeten we daar hard mee werken, door hen kansen te geven op het hoogste niveau en hun jeugdig enthousiasme te laten overbrengen op de rest en op de fans. We mogen zeker niet in de fout gaan door oudere spelers nog op te stellen, die uiteindelijk zelf moeite hebben om zich te bewijzen. Daar bewijs je het Belgische voetbal in zijn totaliteit totaal geen dienst meer mee. Alleen Timmy Simons is één van de weinigen met wie je nog verder kan : hij presteert wekelijks met PSV op topniveau, speelt altijd aanvaardbaar bij de Rode Duivels en is een leidersfiguur. Hij kan de spelersgroep nog op sleeptouw nemen. Maar daar stopt het dan ook.”

Kansen geven aan jongeren met een progressiemarge en binnen twee jaar een eerste evaluatie maken, dat moet de bedoeling zijn. Vanhaezebrouck rekent ook Vincent Kompany bij die groep. “Hij moet ook nog alles bewijzen”, zegt hij streng. “Bij Anderlecht werd hij op een schavot geplaatst. Maar het is nog geen wereldvedette, hé. Hij heeft ontegensprekelijk kwaliteiten, maar moet nu maar eens bij Hamburg aantonen wat hij echt waard is. Kan hij een ploeg dragen ? Is hij fysiek en mentaal sterk genoeg voor de Bundesliga ? De Duitse competitie mag je ook niet zien als het beste van Europa. Ik schat Engeland, Spanje en Italië een pak hoger in.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier