Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

KV Kortrijk speelt ook volgend seizoen in de Jupiler Pro League. Nadat het in de terugronde na een 4 op 36 naar een barrageplaats was gezakt, slaagde het er in mei met zeges bij Genk (0-1) en Westerlo (1-3) alsnog in zich rechtstreeks te redden. “We kregen er het vuur opnieuw in en konden weer wedstrijden naar onze hand zetten”, zegt trainer Hein Vanhaezebrouck. “Het zat ons lange tijd niet mee en zo zijn we wat krampachtig beginnen te spelen. Maar niet alles was slecht. Ik herinner mij dat John Collins in die tijd zei dat er vier Belgische ploegen een meerwaarde zouden betekenen voor de Schotse competitie: Anderlecht, Standard, Gent en Kortrijk. We zijn de club met het kleinste budget en mogen trots zijn op wat we presteerden.”

Hoe beleefde je de periode dat je ‘van jouw sokkel werd gehaald’?

“Alleen wie de situatie, het spelletje en mij door en door kent, kan mij van mijn sokkel halen. Een journalist of een supporter zal daar niet zo snel in slagen.”

Ga je kijken naar de bekerfinale?

“Ja, normaal wel.”

Toch niet in de dug-out?

“Neen. Helaas niet, want eigenlijk moest de bekerfinale Genk tegen Kortrijk zijn. Ik hoop dat ze in de voorbeschouwing de beelden van het parcours van KV Mechelen tonen. Dan kan iedereen nog eens zien hoe ons een onbetwistbare strafschop op Coulibaly werd onthouden. Zowel Chen, die de fout beging, als Biebauw, de doelman, bekenden achteraf: een schoolvoorbeeld van een penalty. We verdienden een plaats in de halve finale en daarin gaf ik ons een vrij grote kans, want in de competitie pakten we tegen Cercle Brugge 6 op 6.”

Je begint al op 1 juni bij Genk. Normaal lopen voetbalcontracten toch tot 30 juni?

“Ja, maar niet dat van mij. Tot 31 mei vind ik logischer. Normaal eindigt een seizoen in mei en begint de vakantie en de voorbereiding op het volgende in juni. Alleen eindrondes duren soms langer, maar dat hoeft geen probleem te zijn: dan blijf ik desnoods wat langer zonder dat ik ervoor vergoed moet worden. Dat was het geval met de eindronde in tweede en zou nu wellicht ook zo gebeurd zijn.”

Voor Ronny Van Geneugden is ondanks een nog doorlopend contract en de belofte dat hij bij de club kon blijven geen plaats meer sinds jij bij Genk tekende. Dat dwong jij zo af?

“Het kwam ter sprake, de club nam de beslissing. Het lijkt mij logisch dat een ontslagen hoofdtrainer geen rol meer speelt in of rond de A-kern de dag dat zijn opvolger er begint.”

Wie wordt naast Pierre Denier jouw tweede assistent-trainer? Hans Visser, beloftetrainer die na het ontslag van Van Geneugden doorschoof naar de A-kern en met wie je nog samenspeelde bij RC Harelbeke? Of breng je zelf iemand mee?

“De gesprekken daarover zijn bezig, de club zal dat te gepasten tijde meedelen.”

Wat mogen we volgend seizoen van Genk verwachten?

“Daar is het nu nog te vroeg voor.”

CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier