Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Nadat ze vrijdagavond met Glen De Boeck (Cercle Brugge) praatten, zaten Harry Lemmens en Jos Vaessen zondag met Hein Vanhaezebrouck (KV Kortrijk) samen. RC Genk heeft de intentie het seizoen uit te doen met het trainersduo Pierre DenierHans Visser. De nieuwe hoofdtrainer zou volgend seizoen in dienst treden. Uit vrees voor imagoschade zouden beide kandidaten hebben geweigerd per direct naar Genk over te stappen.

Het gesprek met Vanhaezebrouck was niet het eerste. Vorig jaar al had Willy Reynders, toen nog technisch directeur in Genk, een onderhoud met de trainer die hij zelf als speler nog onder zijn hoede had bij Lokeren. Vanhaezebrouck en Ronny Van Geneugden, die onlangs opstapte als Genks hoofdtrainer, waren toen ploegmaats. In een verder verleden speelde Vanhaezebrouck ook nog aan de zijde van Hans Visser bij Harelbeke.

“Ronny was niet mijn eerste keus als hoofdtrainer”, zegt Reynders. “Voor mij was hij een ideale tweede man. Hein had volgens mij het profiel om met hem samen te werken. Hij zag dat ook zitten. Ronny niet. Die vond het ogenblik rijp om zelf een volgende stap te zetten. Als ik hoor welk profiel Genk nu vooropstelt, zou het kunnen dat ze opnieuw aan Hein denken.”

Genk en De Boeck kwamen vrijdag overeen om Louis de Vries buiten de gesprekken te houden. Vaessen deed geen prettige ervaring op met De Vries vorig jaar, toen die probeerde De Boeck binnen te praten in zijn club. De Cercletrainer laat zich nu vertegenwoordigen door Jacques Lichtenstein. Die zou zich na het onderhoud van vrijdag zelf hebben laten ontvallen dat Genk voor Vanhaezebrouck ging. De West-Vlaming beantwoordt in ieder geval beter aan het zogenaamde profiel dat eerder door Vaessen werd geschetst: een veertiger die met jeugd kan werken. Anders gezegd: een kloon van Van Geneugden. Vanhaezebrouck is 47 en was hoofd opleiding en jeugdcoördinator bij Harelbeke en Lokeren; De Boeck is 37 en werkte nooit als jeugdtrainer. “Dat zijn woordspelletjes”, reageert Lemmens kort.

Genk bracht Cercle en Kortrijk vooraf op de hoogte van zijn intentie om met hun trainers te praten. Uit fatsoen, want reglementair en juridisch hoefde het dat niet te doen. Dat vanuit beide clubs de Genkse handelwijze vervolgens werd gelaakt, was hoogst ongelukkig. Overigens nam Harry Lemmens ook contact op met voorzitter Willy Naessens van Zulte Waregem. Francky Dury past wel niet in het profiel, maar maakte indruk. Daar blijft het bij. “Met Francky is het niet tot een gesprek gekomen. Hij blijft bij Zulte Waregem”, aldus Lemmens.

JAN HAUSPIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier