Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Op het moment dat Glen De Boeck vrijdag bekendmaakte dat hij zich terugtrok als kandidaat-trainer van RC Genk, zat Hein Vanhaezebrouck in Zulte in een debat over de toekomst van het Belgische voetbal. Zonder gsm, wist hij dus veel. Grijnsde hij. De trainer van KV Kortrijk domineerde het debat, waaraan verder ook Roland Duchâtelet, Vincent Mannaert en Trudo De-jonghe deelnamen. Pas terug van werkbezoeken aan PSV en Manchester United in het kader van de Pro Licence ging hij uitvoerig in op wat hij daar over hun jeugdopleiding had gehoord en gezien. “Nederland is wereldtop,” vatte hij het samen, “wij staan niet eens in de top vijf in West-Europa. De sleutel tot verandering ligt bij de topclubs, maar zij zijn het grote probleem van het Belgische voetbal.”

Of hij RC Genk daartoe rekent, zei hij niet. Vanhaezebrouck noemde Anderlecht en Club Brugge. “De kleine clubs moeten het doen met tweederangsjongeren en die spelen dan nog. De besten zitten bij de grote clubs, maar die doen er niks mee. Club Brugge moet zijn jeugd eerst uitlenen of zelfs verkopen voor het ziet wat ze kunnen. Vincent Provoost is via ons in de eerste klasse gekomen en Zulte Waregem is Thomas Matton uit tweede gaan terughalen. Met de juiste begeleiding en visie hadden zij die stap terug misschien niet moeten zetten. Bij Anderlecht heeft het tot Kompany geduurd voor er nog iemand doorstroomde. Club en Anderlecht zouden de toon moeten zetten, maar het gebeurt niet. Als zij het voorbeeld geven, zullen de anderen volgen.”

Vanhaezebrouck noemde het verder “niet normaal dat de Pro League nog altijd niet heeft beslist dat profclubs maar één ploeg per jeugdcategorie mogen hebben. We moeten op dat niveau afstappen van het gewestelijke en provinciale voetbal. Alleen nationale jeugdploegen overhouden. Ieder jaar evalueren en selecteren. Niet meer werken met de grote massa. Profclubs hebben geen sociale rol, tenzij in een samenwerking met de omliggende clubs aan wie ze ondersteuning bieden in de opleiding. Toen ik jeugdcoördinator was bij Lokeren, werkten we samen met 37 kleinere ploegen. Onze profs gaven er af en toe training, alle spelertjes liepen rond met een training en een tas van Lokeren, en hun ouders werden uitgenodigd op wedstrijden van het eerste elftal.”

Het is een discours waar ze als een blok voor moeten zijn gevallen in Genk. Ook Sef Vergoossen tijdens zijn ruim drie uur durende onderhoud vorige woensdag met de 45-jarige West-Vlaming. Maandagochtend had de Genkse adviseur al met De Boeck samen gezeten, voor die het vliegtuig naar Lissabon moest halen, ook al voor de Pro Licence. De Boeck ging met een uitstekend gevoel de lucht in. Op dinsdag riep Genk een uitzonderlijke raad van bestuur bijeen om de aanstelling van Dirk Degraen als algemeen directeur te bekrachtigen. Diezelfde avond stemden ze ook al over de nieuwe trainer. Hun voorkeur ging – unaniem – naar Vanhaezebrouck.

Hein Vanhaezebrouck gaat na dit seizoen met een driejarig contract aan de slag in de Cristal Arena. Zijn duidelijke verhaal en ervaring met jeugd had hij voor op De Boeck. Hun ego en ambitie hebben ze gemeen, maar van de Cercletrainer werd gevreesd dat zijn onrustige drang naar de echte top hem niet lang in Genk zou houden. Vanhaezebrouck is trouwer. Bovendien stond De Boeck erop minstens Lorenzo Staelens mee te brengen als assistent. Dat was onbespreekbaar voor Genk. Door lang genoeg te dralen bood het hem de gelegenheid de eer aan zichzelf te houden. Zoals verwacht maakte de 38-jarige Bomenaar zelf bekend dat hij afhaakte.

Cercle Brugge reageerde verrukt op de keuze van zijn trainer annex sportief directeur voor groen-zwart. De waarheid is dat Genk voor Vanhaezebrouck koos en De Boeck tegen wil en dank (voorlopig) in Brugge blijft.

JAN HAUSPIE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content