Het gaat sterk bergaf met Benjamin Lauth.

Zijn fantastische treffer, een perfecte omhaal op 16 december 2002 bij een oefenwedstrijd tussen de Duitse nationale ploeg en een selectie van buitenlanders, werd met grote voorsprong verkozen tot Doelpunt van het Jaar. Amper twee maanden geleden debuteerde Benjamin Lauth ook officieel voor de Mannschaft, want bondscoach Rudi Völler had een boontje voor de spits van 1860 München, die als bijnaam Benny Bomber meekreeg en op zijn twintigste sterk debuteerde in de Bundesliga. Prompt werd hij uitgeroepen tot mogelijke smaakmaker voor het WK van 2006.

Ook de reclamewereld ontdekte toen de nieuwe wonderboy van het Duitse voetbal. Het liedje van Jennifer Lopez (Let’s get loud) werd omgevormd (Let’s get lauth), Lauth werd samen met Kevin Kuranyi, Andreas Hinkel en Arne Friedrich het uithangbord van Nutella. Scoren lukte aardig, tot 2004, toen 1860 München degradeerde en Lauth een lucratieve transfer afdwong naar Hamburger SV, dat vier miljoen euro neertelde. De vroege roem eiste duidelijk zijn tol, want de aanvaller kwam er niet verder dan de invallersbank en werd Benny Bankdrücker.

Die status heeft hij nog altijd, op amper 26-jarige leeftijd, nu bij Hannover 96, waar Lauth tot 2010 onder contract ligt. Dat nam hem vorige zomer voor 500.000 euro over van HSV. De hooggetalenteerde voetballer van weleer hoopt ondertussen op een ommekeer én een nieuwe start, anders dreigt een vertrek richting de tweede Bundesliga of lager. In plaats van op zijn uitstekende techniek te teren, leeft Lauth momenteel op hoop. “Ik moet proberen me in de ploeg te knokken. Eén goede wedstrijd kan volstaan om een basisplaats te veroveren. Ondertussen weet ik hoe snel alles kan gaan. De ene dag ben je de held, de volgende de pineut en een verloren talent.”

Volgens sommigen lijdt Lauth aan het Kaiser-Franzsyndroom. Daarmee wordt verwezen naar Franz Beckenbauer, die net als de onfortuinlijke spits zijn elegantie etaleerde en applaus kreeg als het goed draaide met de ploeg, maar even snel kritiek ontving als het minder liep. Maar terwijl Beckenbauer daaraan geen aanstoot nam, maakt het wel krassen op de ziel van Lauth. “Tja, dan bekijken ze je als arrogant”, verklaarde hij in Welt am Sonntag. “Ik roep blijkbaar altijd gemengde gevoelens op.”

Aanvaller Stefan Kiessling (24), die in 2006 door Leverkusen werd overgenomen van FC Nürnberg, verlengde ondanks belangstelling van Tottenham, zijn overeenkomst tot 2012. Sportief directeur Rudi Völler slaagde er eerder in om Simon Rolfes, Gonzalo Castro en doelman René Adler langer vast te leggen.

Jan Koller (34, FC Nürnberg) kreeg een wedstrijd schorsing en een boete van 15.000 euro voor onsportief gedrag. De Tsjechische spits spuwde tegen Hannover 96, na affluiten, in de richting van Altin Lala.

Lukas Podolski (22) moet bij Bayern München blijven. Dat is de uitdrukkelijke wens van de nieuwe trainer Jürgen Klinsmann, die op de diensten van de spits rekent. Hij vroeg aan het bestuur om de luxe-invallers zeker niet te laten gaan via een verhuur. Als aanwinst voor de verdediging staat international Per Mertesacker (23) van Werder Bremen met stip op één.

Verdediger Malik Fathi (24) blijft tot 2009 bij Hertha BSC.

Mehmet Scholl (37) besloot om in München de trainerscursus te volgen, in de hoop het B-diploma te halen. Een andere oud-international, Lothar Matthäus (46), schreef zich in voor de verkorte lessenreeks.

Schalke 04 schaarde zich voor het eerst in de clubgeschiedenis bij de laatste acht van de Champions League. Doelman Manuel Neuer steeg boven zichzelf uit in de strafschoppenreeks tegen FC Porto.

Hamburger SV wil graag de overeenkomst van de Kroatische spits Ivica Olic (28) openbreken tot 2012. De topschutter kan momenteel rekenen op een jaarloon van twee miljoen euro, maar streeft naar 2,5 miljoen euro.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier