Lazio wil met een nieuwe eigenaar een gezonde koers varen.

Claudio Lotito (45) is de nieuwe voorzitter van Lazio. De ondernemer kocht met een paar vrienden voor 21 miljoen euro 32 procent van de aandelen, waarmee hij meteen de grootste aandeelhouder is. De koopactie kaderde in de kapitaalsverhoging die het beursgenoteerde Lazio vorige week moest afsluiten om een faling te vermijden en inschrijving in de nieuwe competitie te garanderen. Samen met Lotito brachten enkele andere aandeelhouders in totaal 43,9 miljoen euro bijeen, waarvan amper 1,3 miljoen vanwege de verenigde supporters. Daardoor is het negatieve saldo op rekening van de club (min 38 miljoen euro eind maart) omgezet in een nipte positieve balans.

Het eerste doel van Lotito is een sanering van de dramatische financiële toestand. Dat gebeurt door het afstaan van duurdere spelers. Zo vertrokken al eerder Jaap Stam (naar AC Milan), Giuseppe Favalli (naar Inter, dat ook nog aast op Cesare, Oddo en Mihajlovic), Stefano Fiore en Bernardo Corradi (beiden naar Valencia). Ook aanvaller Claudio Lopez speelt volgend seizoen waarschijnlijk niet voor Lazio, dat tot vorige week in Japan toerde met slechts veertien spelers onder leiding van beloftetrainer Mimmo Caso. Voormalig trainer Roberto Mancini stapte twee weken geleden over naar Inter.

Wie wél blijft, is doelman Angelo Peruzzi, onlangs na een sterk seizoen nog als derde keeper met Italië op het EK. De 34-jarige goalie, die straks aan zijn vijfde seizoen voor Lazio begint, ging akkoord met een flinke salarisreductie. Liefst 75 procent levert hij in. De komende twee jaar gaat hij een nettojaarloon van slechts 550.000 euro opstrijken, terwijl hij voorheen officieel 2,2 miljoen euro netto opstreek. Van clubliefde gesproken. (GF)

HERNAN CRESPO, de 29-jarige Argentijnse spits, wordt door Chelsea een jaar gratis uitgeleend aan AC Milan waar hij samen met de Oekraïner AndriyShevchenko een droomkoppel moet vormen. Milan is Crespo’s vierde Italiaanse club. Sinds zijn aankomst in Italië in 1996 speelde hij achtereenvolgens voor Parma (vier jaar), Lazio (twee seizoenen), Inter (één jaar) alvorens voor veel geld naar Chelsea te verhuizen. DEMETRIO ALBERTINI (volgende maand 34) speelt volgend jaar bij Atalanta Bergamo. Over twee jaar gaat hij gespreid iets meer verdienen dan Lazio hem in één jaar nog moest. MATTEO FERRARI, de 24-jarige international van Parma die als verdediger in de EK-selectie zat, stapt over naar AS Roma waar hij trainer Cesare Prandelli terugvindt. HIDETOSHI NAKATA (27), de Japanse middenvelder die door Bologna uitgeleend was aan Parma, verhuist naar Fiorentina, dat bij Juventus ook de 24-jarige middenvelder Enzo Maresca kocht. Bologna haalt wel de 32-jarige Griekse EK-winnaar en middenvelder Theodoros Zagorakis van AEK Athene. DAMIANO TOMMASSI (30) staat waarschijnlijk een half jaar buitenspel. De middenvelder van AS Roma liep een zware knieblessure op tijdens een oefenduel tegen Stoke City. De kniebanden van de rechterknie van de 25-voudige international begaven het. Hij werd zaterdag al geopereerd. De blessure komt bijzonder ongelegen, want vorig seizoen kwam Tommassi – straks einde contract – weinig aan spelen toe. INSCHRIJVINGEN. Liefst 21 profclubs uit eerste tot vierde klasse zagen hun aanvraag tot inschrijving voor het komende kampioenschap in eerste instantie opgeschort. Eersteklassers Reggina en Siena betaalden de achterstallige bedragen. Voor tweedeklassers Napoli en Ancona ziet het er benauwd uit, net als voor drie derdeklassers. Daaronder Como, dat twee jaar geleden nog in de Serie A speelde. Zes vierdeklassers worden zeker teruggezet naar het amateurvoetbal. (GF)

GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier