Werder Bremen is voor de vierde maal winterkoning van Duitsland.

In het begin van het seizoen werd de Turk Ümit Davala nog uitgelachen, toen hij voor Kicker bijzonder ernstig bij zijn prognose Werder Bremen op de eerste plaats zette. Toen zijn club zich in de intertotobeker met 0-4 blameerde tegen het bescheiden Oostenrijkse SV Pasching nam het hoongelach in Duitsland alleen maar toe.

Maar het tij keerde voor Werder, dat zich twee weken geleden voor de vierde keer in de clubgeschiedenis tot Herbstmeister kroonde. In het seizoen 1990/91 gebeurde dat voor het laatst. De enige keer echter dat de titel halverwege ook aan het einde van de rit het kampioenschap opleverde, was in het seizoen 1987/88.

Acht jaar na het vertrek van succestrainer Otto Rehhagel heerst er dus weer euforie aan de Weser. Architecten van het huidige succes zijn technisch directeur Klaus Allofs en trainer Thomas Schaaf. Met veel plezier kan het duo niet alleen vaststellen dat het gemiddelde toeschouwersaantal met drieduizend steeg, tot 35.000. Bovendien werd de heenronde een ongelooflijk sportief succes. De aanwinsten Andreas Reinke, Ümit Davala en Valérien Ismaël veroverden vrij probleemloos een basisstek, terwijl de gouden aanvallende driehoek Johan Micoud (dé regisseur) – Ivan Klasnic Ailton (goed voor zestien treffers) schitterde.

Enige smet vormde het nieuws midden oktober dat de Braziliaanse spits op het einde van het seizoen met Mladen Krstajic de Noord-Duitse club verlaat voor Schalke 04. Ailton krijgt er een jaarsalaris van 3,5 miljoen euro. Een nieuwe slag in het gezicht van Werder, dat eerder ook al om financiële redenen in het verleden afscheid moest nemen van Frank Rost en Torsten Frings.

Toch lijkt de tijd van de bescheidenheid voorbij. Er wordt al volop gedroomd van de Champions League, terwijl er ook voor versterkingen naar ronkende namen wordt uitgekeken. Een veelgehoorde naam daarbij is Miroslav Klose. Alleen het prijskaartje weegt echter zwaar. Voor minder dan acht miljoen euro kan de Duitse international niet worden weggehaald bij Kaiserslautern. (FV)

SCHALKE 04 verbrak het contract van de achttienjarige Braziliaan Eduardo Alcides, die voor een jaar was gehuurd van Mirasol Futbol Clube. Bij tien wedstrijden zou er automatisch een vierjarig contract volgen, maar de verdediger geraakte slechts aan negen duels en kon nooit echt overtuigen. HAMBURG versterkte zich met Tom Starke (22), de jonge invallersdoelman van Bayer Leverkusen. Hij wordt de doublure van Stefan Wachter (25), die sinds 19 oktober titularis Martin Pieckenhagen (32) vervangt. Die laatste blesseerde zich toen zwaar aan de rechterknie. BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH verlengde het contract van directeur Christian Hochstätter (39) tot 2007. 1860 MÜNCHEN, dat sinds kort met een psycholoog werkt, versterkte zich met de Braziliaanse verdediger Fernando Santos (23) van Flamengo. Hij kostte 500.000 euro. (FV)

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier