Maandag 17/1

Dringende vraag aan de mannen van de Curie in Vaticaanstad : ‘Kunt ge ons alstublieft verwittigen wanneer de paus met die Ferrari gaat rijden ?’ Dank u.

Dinsdag 18/1

Heren veldrijders, opgelet. Het Wada, het wereld-anti-dopingagentschap, heeft zijn laboratoria opgedragen om vanaf 15 januari te werken met een monoclonaal antilichaam dat perfect het onderscheid kan maken tussen het alfa1-antichymotrypsine eiwit en exogene epo. Mochten sommigen onder u niet helemaal vatten wat dit betekent, wendt u dan tot de meesters Johnny Maesschalck en Luc Deleu. En voor de rest : stoempen maar, daar in Sankt Wendel.

Woensdag 19/1

Jean-Marie Leblanc, de directeur van de Tour de France, tart het noodlot door aan te kondigen dat hij eind dit jaar met pensioen gaat. Stoppen doe je net na een hoogtepunt. Of net na een klinkende ruzie, in de hoop dat het na jouw vertrek slechter zal gaan. Een wens die overigens zelden wordt vervuld, het verdient aanbeveling dat in gedachten te houden. Maar aankondigen dat je zult stoppen, en dan nog één laatste keer doen waar je goed in bent, dat loopt altijd verkeerd af.

Wij zien de krantencommentaren nu al voor ons : ‘Voor zijn laatste Tour had Jean-Marie Leblanc beter verdiend dan deze nachtmerrie.’ Twee mogelijke rampscenario’s. Eén : omdat John Lelangue de organiserende Amaury Sport Organisation slechts tijdelijk heeft verlaten om er volgend jaar terug te keren, krijgt Phonak een wildcard voor deze Ronde. Met alle gevolgen vandien. Twee : nadat Mr. Bookmaker in extremis toch tot de Pro Tour is toegelaten, wint Francesco Planckaert in de Tour de proloog, de afstand waarop hij het best getraind is.

Om dit laatste te vermijden heeft Leblanc die afstand alvast opgetrokken tot 19 kilometer. Wat de kansen van Francesco fel hypothekeert. Tot nu toe is Fons De Wolf de enige die er ooit in slaagde in een Tour-proloog buiten tijd aan te komen, maar dat record is in acuut gevaar als de enige nog startgerechtigde Planckaert aan het vertrek verschijnt.

Donderdag 20/1

Mailtje gekregen van een verontwaardigde lezer. ‘Nu is hij nog coiffeur geworden ook.’ Gui Polspoel wist namelijk in de vorige ‘Mediawatcher’ te melden dat Kevin Vandenbergh beter rendeerde omdat hij, wij citeren, ‘die belachelijke piekskes van zijn kop heeft laten halen.’

‘Sportverslaggever op Canal Plus en VT4, politiek verslaggever en talkshowhost op VTM, analist, zogezegde wijze bij Goedele, schrijver van boeken, gastspreker, columnist, stemacteur in animatiefilms, ondertitelaar en onderkittelaar bij pornofilms, freelance zuchter en kreuner, en nu dus ook coiffeur en stilist. Hij zou beter zijn eigen haar eens bekijken. ‘

De lezer heeft, Jacques Sys houdt niet op het ons in te prenten, altijd gelijk. Maar in dit geval is hij te limitatief in zijn opsommig. Hij vergeet het echte beroep van Polspoel, zoals dat op zijn identiteitskaart genoteerd staat : architect ! Want van opleiding is Gui ingenieur-architect.

Het eerste huis dat volgens zijn aanwijzingen werd gebouwd is na één maand ingestort. En voor zijn tweede plan vond hij geen enkele aannemer bereid het risico te lopen. Na een nachtje doorzakken had zijn vriend en wiskundeknobbel Ivan Sonck namelijk uitgerekend dat mits besparing op de materialen de winst bij de bouw van een woning, en dus ook het ereloon van de architect, veel hoger kon zijn. Maar funderingen in gyproc, zoals Polspoel in het lastenboek had genoteerd, daar waagden zelfs malafide aannemers uit het Oostblok zich niet aan. Zeker niet omdat het een flatgebouw van twaalf verdiepingen betrof.

Omdat Polspoel alle appartementen al op voorhand had verkocht, werd hij verplicht een gigantische schadevergoeding voor niet-oplevering te betalen. Waarna hij zich van lieverlee inschreef voor het journalistenexamen op de BRT, en een meisje uit een rijke familie trouwde.

Maar dat alles is lang geleden, gelukkig weet niemand het nog.

door Koen Meulenaere

‘Heren veldrijders, opgelet.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier