“Trainers hadden vroeger een herenleven. Ze zullen het niet graag horen, maar hun beslissingen werden nooit in twijfel getrokken.” Hugo Broos weet waarover hij praat, Vercauteren zal hem graag bijtreden. Elke speler die alsnog Racing Genk verliet op het einde van de transferperiode, kreeg een uitgebreid forum. Engelaar en Stojanovic sabelden Hugo genadeloos neer. Rode kaart wegens natrappen voor die twee. Maar het kwaad is geschied. Geef ons dan maar Kevin Vandenbergh, die tenminste als een grote vent zijn onvrede durft te ventileren. Recht voor de raap.

Journalisten vliegen als aasgieren naar ontevreden spelers om hét ultieme stuk te kunnen schrijven. Ook perslui die niet scoren, worden gewisseld. En met dertig spelers in de kern zijn er nogal wat ontevredenen. Toen Hugo speelde, waren er dat juist de helft. Nu is de meerderheid misnoegd, een te groot kankergezwel in de kleedkamer. Geen wonder dat psychologen en mediatrainers bijna zo belangrijk zijn als de trainer zelf. Broos straalt terecht nu hij toch een beetje zijn gelijk haalt.

Ook de supporters hebben intussen meer en meer een vinger in alles wat er op de club en ook op het veld gebeurt. “Wij betalen, dus hebben we recht van spreken.” Internetsites gaan ongewild het beleid van de clubs mee bepalen. Of word je niet beïnvloed door de vox populi ?

De Anderlechtaanhang dacht eindelijk nog eens een langverwachte driepunter te kunnen vieren in de Champions League. Weg frustratie. Geen wonder dat de ontgoocheling na het late tegendoelpunt zich tegen Vercauteren keerde. De trainer van paars-wit deed wat elke logisch denkende coach zou doen om de Rijselse pletwals te stoppen. Alleen Houwaert en Doy Perazic zouden een extra aanvaller gebracht hebben. Pech voor Frank dat Lille toch scoorde. Vercauteren kan enkel nog wat uitvluchten bedenken en is weerloos. Alleen een winnende coach predikt het evangelie. Geen plaats meer voor nuance, zwart-wit zijn dé voetbalkleuren geworden. De prestatie van Anderlecht was nochtans erg sterk. Dat zal later duidelijk worden wanneer de Nordisten straks ook Milan punten afsnoepen.

Als een sterk Anderlecht alle zeilen moet bijzetten om Europees niet te verdrinken, dan freewheelt zelfs een matig Ander-lecht in onze competitie van zege naar zege. Nu Frutos miraculeus verrezen is en speelt alsof hij nooit is weggeweest, zijn ze niet meer te stoppen. “Met kinderen speel je geen kampioen”, zei Broos ook nog, daarbij verwijzend naar de gemiddelde leeftijd van 23 jaar bij zijn Genk. Met Vanderhaeghe op de bank is die gemiddelde leeftijd bij de hoofdstedelingen ook maar 23.

Zouden we dan toch iets gevonden hebben om het kampioenschap wat spanning in te blazen ? Merci Hugo. Daarvoor alleen al verdien je een standbeeld… maar ja, dat staat er al… op Le Canon-nier.

Volg elk weekend uw favoriete club uit de eerste klasse en de top uit Serie A exclusief op 11, de voetbalzender van Belgacom TV Meer info: www.belgacom.be / 0800 / 22 221 / Belgacom verkooppunten

DOOR WIM DE CONINCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier