Javier Saviola speelt weer bij Barcelona.

S amuel Eto’o scoorde in 101 wedstrijden 67 keer en was dan ook een van de hoekstenen van Barcelona. “Temeer omdat hij ook enorm veel werkt”, weet ArsèneWenger. De coach van Arsenal denkt daarbij terug aan de laatste CL-finale, waar de Kameroense spits het gaatje in de Londense defensie vond.

De zware blessure die Eto’o opliep tegen Werder Bremen zorgde voor kopzorgen bij FrankRijkaard. De Nederlander heeft echter verscheidene opties. De eerste bestaat erin om een basisplaats toe te kennen aan EidurGudjohnsen. Dat zou ook de meest logische zijn, want de IJslandse spits werd uiteindelijk toch bij Chelsea weggehaald als doublure voor Eto’o. Tegen Bilbao werkte dit alternatief goed, want Gudjohnsen zorgde ervoor dat iemand van Athletic een owngoal maakte en zelf maakte hij ook een fraai doelpunt. Maar ook de Argentijnse pocketspits JavierSaviola, die wat in ongenade leek te zijn gevallen, komt opnieuw in beeld. Tegen Bilbao bedankte hij alvast voor het vertrouwen : bij zijn invalbeurt tekende hij de derde goal van zijn club aan.

Saviola werd in 2001 als grote ster binnengehaald, speelde enkele sterke wedstrijden, maar werd de voorbije twee seizoen verhuurd aan Monaco en FC Sevilla, club waarmee hij de UEFA Cup won. De Zuid-Amerikaan was er echter graag ploegmaat gebleven van Ivica Dragutinovic. Maar door enkele onhandige uitspraken van zijn makelaar, werden de deuren daar gesloten. Espanyol en Villarreal haakten ook af. Als gevolg daarvan moest hij terug naar Barcelona voor een herkansing. Het bestuur wilde hem verkopen, omdat zijn contract op het einde van het seizoen afloopt. Dat zou de enige mogelijkheid zijn geweest om nog iets te recupereren van het enorme bedrag dat in hem werd geïnvesteerd.

Alhoewel Saviola wist dat Rijkaard niet van hem moest hebben, waagde de Argentijn het er toch op. Nu krijgt hij, door de langdurige blessure van Eto’o, toch meer speelkansen dan hij had gehoopt. Daarmee wordt er nog maar eens bewezen dat in het voetbal alles heel snel kan veranderen. Een derde oplossing voor Barça bestaat erin om Ronaldinho als diepe spits uit te spelen, met LudovicGiuly en LionelMessi op de flanken. Maar daar lijkt Rijkaard vooralsnog niet zoveel zin in te hebben. Mocht het niet lukken om de offensieve efficiëntie bij afwezigheid van opportunist Eto’o op peil te houden, dan overweegt Barcelona ook nog om eventueel RoyMakaay weg te gaan halen bij Bayern München, waar de Nederlandse spits zijn basisplaats verloor.

Spanje ging, na de verrassende nederlaag in Noord-Ierland, vorig weekend op zoek naar eerherstel in Zweden. Maar de nationale ploeg ging opnieuw met 2-0 de boot in. Bondscoach Luis Aragonés, die vóór de wedstrijd al enorm veel kritiek kreeg, bevestigde naderhand nog eens dat hij graag wil aanblijven. Hij krijgt ook de steun van bondsvoorzitter Angel Maria Villar. De vraag is echter hoe lang zij nog aan de druk van de fans kunnen weerstaan.

Raúl werd niet geselecteerd. Het is de eerste keer sinds zijn debuut op 9 oktober 1996 tegen Tsjechië dat de aanvoerder van Real Madrid niet wordt opgeroepen. Het bracht een storm van ongeloof teweeg. Ploeggenoot José Antonio Reyes diende wegens een spierscheur af te haken voor de nationale ploeg.

Fernando Gago, een middenvelder van het Argentijnse Boca Juniors, wordt gegeerd door zowel Real Madrid als Barcelona. Vorige week trokken Joan Laporta en Txiki Beguiristain, respectievelijk voorzitter en manager van Barcelona, alvast naar Buenos Aires voor een gesprek met Mauricio Macri, de voorzitter van Boca Juniors. Naar verluidt was het eerste dat ze tegen hem zegden dat hij niet mag bezwijken voor de voorstellen van Real Madrid. De onderlinge vijandschap tussen de Spaanse grootmachten gaat zelfs op Zuid-Amerikaanse bodem verder.

George Lucas, de Braziliaan van Celta Vigo die op 11 september aan de knie werd geopereerd, hoopt binnen drie maanden opnieuw te kunnen voetballen. Dat is een maand eerder dan eerst was gedacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier