De komst van international Ron Vlaar (20) – die bij AZ overhooplag met trainer Louis van Gaal die hem chanteerde : bijtekenen of niet spelen – is de eerste aanzet tot het nieuwe beleid van Feyenoord, waarbij Nederlandse spelers een hoofdrol moeten vertolken. “Hij is jong, Nederlands, heel talentvol en heeft uitstraling naar ons publiek toe”, weet coach Erwin Koeman. “Dat is de herkenbaarheid waar Feyenoord voor wil staan. Ik had een goed gesprek met Ron, terwijl jongens als Dirk Kuijt en Patrick Lodewijks hem belden. Dat was een betekenisvol signaal : ook zij zagen hem graag naar de Kuip komen”, verklaarde Koeman in VI.

Feyenoord wil graag terug naar de jaren 1993, 1999 en 2002, waarin de club uit Rotterdam haar laatste twee landstitels en de UEFA-cup veroverde met ploegen die voor het grootste deel bestonden uit Nederlandse voetballers. In 1993 vormden John de Wolf, Henk Fräser, John Metgod, Rob Witschge en Ed de Goey de kern van een team dat opviel door zijn eenheid. Zes jaar later stonden Paul Bosvelt, Kees van Wonderen, Jean-Paul van Gastel en Bert Konterman garant voor een elftal dat opnieuw niet het beste voetbal speelde, maar zó degelijk was dat het aan het eind van het seizoen op de Coolsingel de kampioensschaal aan Het Legioen kon tonen. “En in 2002 vormden Pierre van Hooijdonk, Bosvelt, Van Wonderen, Jon Dahl Tomasson en Patrick Paauwe de kern van de ploeg die de UEFA-cup veroverde”, weet algemeen directeur Chis Woerts. “Wij willen terug naar een elftal dat bestaat uit Nederlands sprekende jongens. Ze hoeven niet allemaal uit Nederland te komen, want Scandinaviërs en Belgen spreken de taal ook perfect. Het wil ook niet zeggen dat we nooit meer spelers van ver weg zullen halen. Daar ontkom je niet aan als topclub, maar zulke jongens moeten dan wel over uitzonderlijke kwaliteiten beschikken. Shinji Ono is wat dat betreft een mooi voorbeeld.”

Het contracteren van Vlaar gaat vrijwel zeker ten koste van Karim Saidi, Cory Gibbs en Alexander Östlund. Ook Leonardo, Gerson Magrão en Hossam Ghaly mogen uitkijken naar een andere club.

Loting kwartfinales Gatorade Cup (op 31 januari en 1 of 2 februari) : Heerenveen – Ajax, PSV – FC Groningen, AZ – MVV, Helmond Sport – Roda JC.

Henk Timmer (2008) en Kew Jaliens (2011) zijn de enige kernspelers van AZ die hun contract tot nu toe lieten openbreken.

PSV heeft Ibrahim Afellay langer aan zich gebonden. De 19-jarige middenvelder tekende bij tot 2010. Ook José Plá Moya, een verdediger van Valencia, werd voor drie en een half jaar gecontracteerd.

Cees Lok nam vrij verrassend ontslag bij NEC en trok naar NAC, waar hij de ontslagen Ton Lokhoff – door de tegenvallende resultaten – vervangt. Hij tekende een overeenkomst voor anderhalf jaar.

Stefaan Tanghe (33) verlaat FC Utrecht en speelt komend anderhalf jaar voor Heracles.

Vincent Lachambre (25) verlengde zijn overeenkomst bij Roda JC tot 2009.

Feyenoord verlengde de overeenkomst van de Canadese middenvelder Jonathan de Guzman (18) tot 2010.

Stijn Vreven werd door de clubleiding van Vitesse (tijdelijk) uit de selectie gezet, na zware kritiek op de mentaliteit van zijn teamgenoten.

Benjamin De Ceulaer (ex-Sint-Truiden) en Gianni Zuiverloon blijven tot het einde van het seizoen bij RKC. Daarna vertrekt het duo naar Feyenoord.

Robert Maaskant, die eerder dit seizoen werd ontslagen bij Willem II, keerde voor de derde keer terug naar RBC, waar hij de doorgestuurde Dolf Roks opvolgt. De 36-jarige coach onderschreef een overeenkomst voor anderhalf jaar.

VOLGENDE SPEELDAG

13/01 Groningen – Heerenveen 14/01 Heracles – AZ, NAC – Roda, RKC – RBC 15/01 Willem II – Twente, Ajax – NEC, Den Haag – Utrecht, Sparta – PSV, Vitesse – Feyenoord

TOPSCHUTTERS

1. Huntelaar (Heerenveen) 17 goals ; 2. Kuijt (Feyenoord) 14 goals ; 3. Arveladze (AZ) 13 goals ; 4. Hoogendorp (RKC) 11 goals ; 5. Farfán (PSV) 10 goals.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier