De naam van schrijver Herman Brusselmans is een begrip bij VW Hamme. “Ik tekende mijn eerste aansluitingskaart op mijn achtste bij Vigor”, verklaart hij. “Voor mij blijft René Verniers de beste speler aller tijden. Samen met Piet Vijlders was hij op het einde van de jaren zestig overgekomen van Sint-Niklaas. Verniers was een linksbuiten, maar rechtsvoetig. Een Vlaming in hart en nieren, maar hij oogde Spaans: heel snel, wendbaar én doelgericht. Hij bracht mij in vervoering, net als Dréken Herreman, de vader van Tony. Een echte Hammenaar: een kleine bonkige spits, maar redelijk kopbalsterk. Ik herinner mij nog matchen waar het stadion propvol zat, met 4000 toeschouwers. De meest memorabele wedstrijd was het duel op Denderhoutem, waar mijn broer Jozef bij de 1-4-winst zijn absolute topmoment beleefde. Hij

scoorde tweemaal, maar kreeg er ook een klop op zijn hoofd en werd later nooit meer de oude. Bij de kadetten en scholieren vormde ik een gevreesd aanvalsduo met Eddy De Malsche. Een typische goaltjesdief, die vele van mijn voorzetten binnen kopte.

“De band is niet meer zo groot als vroeger, want ik vertrok daar

in 1981. Maar als ik op maandag de krant doorneem, kijk ik toch eerst naar de uitslagen van Hamme, Lokeren en Berlare. Ik weet dat Nico Baert in de goal staat. En Steve De Ridder zorgt voor de doelpunten.”

Hij acht VW Hamme niet in staat om de overstap te maken naar de eerste klasse. “Sportief zijn ze er niet klaar voor”, poneert Brusselmans. “En zeker ook infrastructureel en qua sponsoring is de club daar niet op berekend. Dit tijdelijke succes doet me wat terugdenken aan FCV Dender. Zoiets marcheert niet. Beide teams hebben totaal geen verleden op het hoogste niveau. Dan begin je al met een serieuze handicap. Ik zie niet in hoe de mensen die de club tot nu toe financieel recht houden ineens het vijfvoudige kunnen ophoesten. Een promotie zou dus een vergiftigd geschenk zijn. Hamme is een dorp, geen stad. De middelen blijven beperkt, want ze zijn afhankelijk van de plaatselijke middenstand. Wereld- concerns hebben zich waarschijnlijk nog niet aangeboden ( grijnst).”

In een grote Wase fusie gelooft Brusselmans niet. “Nooit was er sprake van veel liefde tussen Hamme en Sint-Niklaas”, weet de gewezen linksbuiten. “Ook de supporters zouden het niet pikken. Van mij mag Hamme kampioen spelen, want dat zou een unieke belevenis zijn, maar je moet realist blijven. Kijk naar Dender nu, dat de grootste moeite ondervindt om zich te handhaven. Rustig meedraaien in de subtop van de tweede klasse, dat moet het doel zijn van VW Hamme.”Het bekerduel op Anderlecht staat voorlopig niet op zijn programma. “Ik vind het alleszins jammer dat ze hun thuisvoordeel verkochten”, beweert Brusselmans. “Nu zijn ze op voorhand kansloos. Ik vrees dat we de schade moeten beperken: 3-1 zou al een mooie uitslag zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier