Staan de kruiden bij jullie thuis in de keuken alfabetisch gerangschikt? “( aarzelend) Bij mijn weten niet. Maar ik moet bekennen dat ik die eigenlijk niet weet staan. Ik zet alleen af en toe de microgolfoven eens aan. Dat kan ik goed.”

Welk merk van toiletpapier draagt je voorkeur weg?

“( lacht) Dat weet ik niet. Normaal gezien gaat mijn vrouw naar de winkel. Maar ik vind het niet erg om sporadisch eens zelf de boodschappen te doen als ze dat vraagt. Dan zorgt ze wel best voor een lijstje. Als ik wc-papier moet meebrengen, maak ik zelf de keuze op basis van het zicht.”

Je grabbelt naar de verpakking waar het mooiste hondje op staat?

“Naar het papier dat er het zachtst uitziet.”

Wat hing er aan de muren van je kamer toen je een puber was?

“Vooral posters van topvoetballers, zoals Eusébio en Pelé. Dat waren mijn idolen. Maar ook foto’s van de Beatles en de Rolling Stones prikte ik boven mijn bed. Ik had geen voorkeur voor een van die twee groepen. Nu is het even geleden dat ik nog naar iets van hen geluisterd heb. Op Q-music draaien ze dat niet. Indertijd was Jumping Jack Flash van de Stones mijn lievelingsnummer.”

Sta je soms virtueel te dirigeren als muziek je in vervoering brengt?

“De laatste tijd niet meer. Vroeger gebeurde dat soms, bijvoorbeeld bij mooie klassieke stukken met Placido Domingo. Dan liet ik mij gaan als ik alleen thuis was.”

Verstopte je als kind dingen onder de matras van je bed?

“Ja, sigaretten. Een tante kwam er eens op uit toen ze mijn bed opmaakte. Maar ze heeft me niet verraden.

“Ik rookte van mijn dertiende tot mijn negenentwintigste. Mijn ouders hebben dat nooit geweten. Ik verzweeg dat uit respect voor hen, omdat ze dachten dat sigaretten een voetbalcarrière in de weg zouden staan.

“Ik begon te roken op school, tijdens de lessen biologie. We maakten soms wandelingen. Dan liep ik achteraan in de rij, bij de internen. Die waren wat vroeger rijp en leerden het mij. Eerst rookte ik Belga. Later schakelde ik over op andere merken.”

In welke houding vat je de slaap?

“Soms op mijn rug, maar meestal op mijn rechterzijde. Ik slaap ook altijd aan de rechterkant van het bed. Dat is gemakkelijker bij bepaalde handelingen. Volgende vraag.”

Eet je liefst witte of zwarte pensen?

“Als ik er eet, zijn het zwarte. Maar eigenlijk hou ik er niet zo van. Een beetje raar, want ik lust bijna alles. Als mijn vrouw pensen bakt, voorziet ze voor mij meestal iets anders.

“Maakt ze spaghetti, dan zorgt ze best voor een extra portie. Dat zou ik elke dag kunnen eten. Bij haar is die ook lekker pikant.”

Welke knappe madam vind je wel een beetje pikant?

“Ik heb het wel voor die blonde actrice die haar lippen liet opspuiten, Meg Ryan.”

Plakken er stickers op je wagen?

“Nee, ik hou daar absoluut niet van. Ik vind trouwens dat chauffeurs bij wie een VTM-sticker op hun auto plakt, te traag rijden. En dan druk ik me nog zacht uit. Geen idee hoe dat komt. Ik kijk nochtans zelf ook af en toe naar VTM. Hoewel, ik zal veeleer Blokken of De Slimste Mens volgen, op Eén. Voor de rest zet ik de tv enkel aan voor voetbal. Ik ontspan me liever door zelf te sporten, met de fiets of in het fitnesscentrum.

“Ik voel wel dat ik een dagje ouder word. Na het sporten zet ik me weleens een uurtje in de zetel. Als ik daarna weer opsta, kraakt het aan alle kanten.

“Eigenlijk lukken nog maar twee dingen perfect: rechtdoor lopen en rechtdoor fietsen.”

Als er een koers aan je deur passeert, spurt je dan als een gek naar buiten zodra je ‘Rodaniaaaaa’ hoort?

“Ik zou dat normaal gezien wel doen, maar ik woon in een doodlopende straat. Het zou wat belachelijk zijn, mochten ze langs hier rijden.”

Je huis staat in de Wipstraat. Word je daar weleens mee uitgelachen?

“Voortdurend. Telkens iemand dat voor het eerst hoort, heb ik prijs. Maar ik vind dat niet erg. Meestal zeg ik trouwens dat ik in nummer 69 woon.” S

KRISTOF DE RYCK