Na een zwakke terugronde afgelopen seizoen en een voorbereiding die vooral door ups en downs gekenmerkt werd, miste Westerlo met een 2-1 thuisoverwinning tegen Roeselare zijn competitiestart niet. Trainer Herman Helleputte beperkt zijn ambitie tot een rustig seizoen, maar hoopt in stilte beter te doen dan de negende stek die Westerlo afgelopen seizoen bezette.

Hoe blik je terug op de voorbereiding ?

Herman Helleputte : “De aanloop tot het seizoen was zeker niet ideaal, door blessures moest ik voortdurend schuiven, wat de organisatie en de automatismen niet ten goede komt. Gelukkig zijn de meeste blessures inmiddels achter de rug, alles valt stilaan in de juiste plooi.”

Hoe zwaar weegt het verlies van een leidersfiguur als Chris Janssens ?

“Met Janssens hebben we op en naast het veld een belangrijke speler verloren. Vorig seizoen vond ik hem zowel offensief als defensief onze beste speler. Na het vertrek van Jaja Coelho teerden we in aanvallend opzicht vooral op lange ballen richting Janssens. Via zijn kopbalsterkte en zijn vrije trappen was hij vaak een van de gevaarlijkste mannen op het terrein. Ook naast het veld voelen we dat hij weg is, in de huidige kern zitten er iets te weinig jongens die het lef hebben om op de gepaste ogenblikken met de vuist op tafel te slaan. Nu ja, ik ben ervan overtuigd dat Jef Delen een waardige opvolger is als aanvoerder, ook hij kan een groep aansporen.”

De polyvalente Stef Wils werd vooraf vooral als middenvelder aangehaald, maar nu geef je aan hem achterin te willen inzetten. Vanwaar die keuze ?

“Precies vanwege dat gebrek aan leidersfiguren, ik had in de defensie behoefte aan een persoon die zijn mond durft open te trekken. Wils is dan een betere optie dan Bobsam Elejiko, die is soms te braaf. In de oefenwedstrijd tegen NEC probeerde ik Wils voor het eerst achterin uit, een positief experiment. Bovendien speelt hij goed samen met Van Kerckhoven.”

Wat is de kracht van het duo Mennes – Van Imschoot op het middenveld ?

“Mijn keuze berust vooral op complementariteit. Bovendien is Mennes erg gemotiveerd om opnieuw de speler van weleer te worden, na zijn operatie wil hij er opnieuw het maximum uit halen. Hij groeit stilaan terug naar zijn beste peil. Van Imschoot staat er om het spel naar zich toe te trekken.”

In het verleden presteerde Westerlo op zijn best als individuen van het niveau Zelenka, Dosunmu of Coelho het groepsniveau overstegen. Geloof je dat iemand zich dit seizoen opnieuw kan manifesteren ?

“Ik verwacht veel van Bart Van den Eede, maar die viel in de voorbereiding uit met een teenbreuk en tracht nu een conditionele achterstand uit te vlakken. Ik vermoed dat de sterkte van Westerlo dit seizoen vooral van georganiseerd voetbal en van het collectief moet komen.”

Ben je tevreden over je huidige kern ?

“Ja, in vergelijking met de terugronde van vorig seizoen hebben we met Van den Eede en Patrick Ogunsoto extra scorend vermogen binnengehaald. Over het algemeen hebben de nieuwkomers tot nu toe gebracht wat ik van hen verwachtte. Ik wil dit seizoen vooral attractief voetbal zien van mijn ploeg.”

BERT BOONEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier