‘Ik ben geen misdienaar’

Germinal Beerschot heeft Herman Kesters aangesteld als voorzitter voor de komende twee jaar. Afgelopen seizoen nam de voormalige ondervoorzitter de fakkel al voorlopig over van Jos Verhaegen, die met gezondheidsproblemen kampte.

“Ik kickte niet op deze functie,” aldus Kesters, “we dachten gewoon dat dit het beste was voor de club, met het oog op het voortzetten van Jos’ beleid. Als morgen een ander aangeeft klaar te zijn, Peter Verhaegen ( zoon van, nvdr) of Eddy Snelders ( zoon van ondervoorzitter René, nvdr) bijvoorbeeld, dan ben ik de eerste om een stap opzij te zetten.”

Ziet u zichzelf als een tussenpaus?

Herman Kesters: “Nee, dan zou ik niet goed bezig zijn. Maar ik zeg evenmin dat alles voor mij moet wijken. Jos, René en Albert Verhaegen ( ereondervoorzitter, broer van Jos, nvdr) zijn nog altijd meerderheidsaandeelhouders in de nv.”

Vreest u niet een handpop te worden?

“Totaal niet. Ik vind het logisch dat je verantwoording moet afleggen. Je bent een stuk dienaar van die mensen. Maar ik ben geen misdienaar.

“Ooit verkocht ik mijn firma ( een tuinmateriaalzaak, nvdr) aan een beursgenoteerd bedrijf. Een gelijkaardige situatie. Dat bedrijf deed een mooi voorstel en liet me de vrijheid om mijn werk voort te zetten. Ze zeiden wel dat er regeltjes zijn als je beursgenoteerd bent. Ik kon me aanpassen. Je leidt, maar het resultaat is heilig. Dat bedoel ik met dat dienende aspect.”

U krijgt complimenten over uw zakelijk talent, niet over uw voetbalkennis.

“Het is net om dat te ondervangen dat ik altijd zo nauw samenwerkte met Jos. Hij was de voetbalkenner, zoals Gunther Hofmans nu ( technisch directeur, nvdr).”

Welke accenten wil u leggen?

“Jos moest te lang alles alleen doen, met René. We richtten nu verschillende cellen op. Gunther is verantwoordelijke voor het sportieve, Peter voor het financiële en Patrick Vanoppen voor het commerciële en infrastructurele. Het is mijn ambitie om dat goed te laten functioneren.”

In uw periode als waarnemend voorzitter jouwden fans u uit.

“Misschien door onwetendheid, door de slechte communicatie. Daar werken we aan.

“De komst van Silvio Proto was bijvoorbeeld iets waarbij ik altijd dacht in functie van de club. Met Gunther, en in samenspraak met Jos, haalde ik ook Igor Mitreski, Ivan Leko, Bart Goor…”

Er staan ook minder fraaie dingen naast uw naam, de jongens die overkwamen van Metalurh Donetsk: Arsène Né, Aristide Bancé, Nzelo Lembi,…

“Dat verhaal begon met Igor Lolo, die dezer dagen bij Monaco speelt. Bancé is nu bij Mainz een van de topschutters. Werkten wij wel goed met die jongen?

“Natuurlijk waren er ook slechte transfers, maar ik deed nooit iets alleen. Je bent samen verantwoordelijk.”

U liet zich in het verleden weleens negatief uit over de fans.

“Ik ben meer respect en begrip gaan tonen voor supporters. Ik onderschatte misschien bepaalde zaken. Fans zijn belangrijk, met hun impact moet je rekening houden. Soms had ik het daar moeilijk mee. Mogelijk maakte ik op dat vlak een fout.” S

KRISTOF DE RYCK

‘Ik ben meer respect en begrip gaan tonen voor supporters.’