Argentijn, geboren op 9 mei 1982 in Buenos Aires. 1,71 meter – 62 kg. Profiel: de vrolijke.

Hernán Losada: “Zo zie ik mezelf graag, als een vrolijke Frans, iemand die altijd lacht, die het leven van de zonnige kant ziet. Als het weer even mee wil, merk je dat direct aan mij. ( Colman zal later zeggen: dat Hernán pal in het centrum van Antwerpen woont, is geen toeval, hij houdt van de drukte, moet mensen rond zich hebben, winkels ook). Ik hoop dat die lente van jullie nu eindelijk een keer losbreekt, want ik ben de regen stijf beu.

“Op dit moment ben ik geblesseerd, maar – dat zal je misschien verbazen – eigenlijk werkt dat niet zo hard in op mijn stemming. Ik ben nog nooit geblesseerd geweest, dit is nieuw voor mij. Mocht het me vaker gebeuren, dan zou ik misschien meer in de put zitten, maar nu zie ik dit als toeval, als een los incident. Ik mis de training en het veld wel. Toen ik daarnet de foto liet nemen, had ik zin om mijn krukken ver weg te gooien en tegen die bal te trappen. Dat zal nog even duren. Het doel is weer fit te zijn tegen de 33ste speeldag, tegen KV Mechelen. Daarna volgt nog een wedstrijd tegen Moeskroen en hopelijk de bekerfinale.

“Het einde is misschien wat in mineur, maar ik ben héél tevreden over dit seizoen. Het liep heel anders dan het vorige. Toen was het toch vooral aanpassen, op een plaats die niet de mijne was. Dat was nu anders, ik kreeg vrijheid, was iets offensiever. Assists, doelpunten, het was er allemaal. Halve finale in de beker, een vijfde plaats in de stand, de mensen veel spektakel geboden, dat telt in deze prachtige stad.

“Was het mijn jaar? Het was een mooi jaar, maar prestaties lever je met de hele groep. En ik wil meer, voor mijn carrière, voor de ploeg. Veel mensen zeggen me: Hernán, jong ben je niet meer. Ik vind van wel. Ik ben nu 26, heb nog zeven, acht jaar te goed. Fysiek scheelt er ook nog niks aan mij. Aanpassen vond ik heel makkelijk. Ik kreeg in Argentinië Engelse les, ik had geen moeite om me uit te drukken. Ik leer nu ook wat Nederlands. Normaal toch, dat je de taal leert van de stad waar je woont?

“Mensen vergelijken me graag met Juan Lozano. Ik kreeg al wat beelden van hem te zien en ik moet zeggen: hij heeft me verrast. Die vent kon voetballen! Nu waren de tijden wel anders, je kreeg veel meer tijd. Dat men mij met hem vergelijkt, is iets waar ik trots op ben. Zijn carrière was fantastisch, hopelijk kan ik in zijn voetstappen blijven treden. Misschien tot in Real … Mijn planning? Wat het volgend seizoen wordt, hangt minder van mij af dan van de club. Ik heb in de voorbije twee jaar veel geleerd, ik ken de competitie beter en denk dat ik het Europese ritme beet heb. Twee jaar lijken me voldoende om een stap hogerop te zetten. Of dat ervan komt, zal van de onderhandelingen afhangen. Misschien valt mijn blessure op een slecht moment, maar ik denk dat ik al wel voldoende demonstreerde tot wat ik in staat ben.

“Met wie ik mezelf vergelijk? Dan denk ik in eerste instantie aan Argentijnen. Iemand als Ortega of Riquelme. Ik denk dat ik in mijn spel elementen heb van Ortega. Hij maakt acties, remt, speelt af, het is iemand naar wie ik heel graag kijk. En hier in Europa is er natuurlijk Messi, alleen jammer dat hij zo vaak geblesseerd is.” S

door peter t’kint

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier