Zetten de Belgische clubs hun Europese opmars voort?

De drie Europese clubcompetities veranderen eens te meer van benaming. De Euroliga – zeg maar de Champions League van het basketbal – blijft wel de Euroliga, maar de ULEB Cup wordt de Eurocup. De Eurocup van vorig jaar, waarin Dexia Bergen zowaar de finale bereikte, wordt tot de Eurochallenge omgedoopt.

In de Euroliga komt zoals de voorbije jaren geen enkele Belgische vertegenwoordiger uit. De landskampioen, Spirou Charleroi, kwalificeert zich wel rechtstreeks voor de poules van de Eurocup, de tweede belangrijkste Europese clubcompetitie. Niet zonder ambitie, want sterke man Eric Somme droomt luidop van de Final Eight in Turijn. Coach Drazen Anzulovic weet meteen wat hem te doen staat. Vorig seizoen wist Charleroi immers niet voorbij de poulefase te raken, een zware domper voor Somme en zijn gevolg, al betekende die uitschakeling toen de ommezwaai in het seizoen van de latere landskampioen.

Oostende mag als bekerwinnaar ook aan de Eurocup deelnemen, maar moet daarvoor eerst twee kwalificatierondes overleven. Eerst staan de Russen van Lyubertsy op het programma, daarna wacht het Franse Le Havre. Tegen Lyubertsy werd gisteren de heenwedstrijd afgewerkt, de terugwedstrijd in de Sleuyter Arena wordt volgende week dinsdag gespeeld. “We kenden niet veel geluk met de trekking”, analyseert sportief manager van Oostende Philip Debaere terecht. “Het Russische basketbal zit in volle evolutie en een team als Lyubertsy kan het zich permitteren om NBA-spelers aan te werven, die een salaris krijgen dat het dubbele van ons totale jaarbudget bedraagt. Maar goed, in een recent verleden kregen we ook Khimki en Dynamo Moskou voorgeschoteld en daar konden we toch ook iets tegen forceren, dus waarom niet? Als we voorbij de Russen raken, denk ik dat we met Le Havre een iets meer haalbare kaart krijgen. Halen we het tegen Le Havre toch niet, dan hebben we daar nog het vangnet van de Eurochal-lenge. Tot vorig seizoen was die derde clubcompetitie niet zo interessant omdat er vooral verre verplaatsingen naar het Oostblok in zaten. Maar met de hervorming komen er vanaf dit seizoen zestien ploegen uit de vroegere ULEB Cup in terecht. Wat de zaken al wat boeiender maakt.”

In de Eurochallenge ten slotte zal Dexia Bergen zeker aantreden. Misschien ook Luik, op voorwaarde dat zij eveneens twee kwalificatierondes passeren. De heenwedstrijd in en tegen het Deense Bakken Bears Aarhus werd vorige week alvast met overtuigende 55-67-cijfers gewonnen. De terugwedstrijd staat voor volgende week dinsdag geprogrammeerd. Nadien volgt nog de winnaar van het duel Nicosia – Vichy.

door Daniel Devos en Matthias Stockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier