Voor het tweede jaar op rij streed Charleroi vorig seizoen mee om een plaatsje in play-off 1. Ook al werd de top zes nipt gemist, Sporting is een vaste waarde in eerste klasse geworden en begint een vierde seizoen onder de auspiciën van Mazzu. De bezieler van de Carolo’s zal eens te meer zijn offensieve compartiment moeten heropbouwen om de Zebra’s in de bovenste helft van het klassement te posteren.

VERDEDIGING

De zekerheden van vorig seizoen zijn er nog, dus deze sector zal weinig wijzigingen ondergaan. Enige onzekerheid is er nog over de doelman. Penneteau is geschorst voor de eerste speeldag. Mandanda zal dus aan het seizoen beginnen en het is bekend dat Mazzu niet gauw een speler wisselt die goede prestaties neerzet.

Hoewel tijdens de voorbereiding ook een systeem met drie verdedigers werd uitgetest, dat in sommige matchsituaties aangewend kan worden, zal Charleroi normaal gezien in een 4-2-3-1 aan het seizoen beginnen. Martos dirigeert de defensie samen met Willems of Dessoleil. De Fransman krijgt allicht de voorkeur na zijn goede play-off 2. Mata, die in de voorbereiding vaak in actie kwam, profiteert van de blessure van Marinos om een basisspeler te worden op de rechtsachter, terwijl N’Ganga incontournabel is op links.

De polyvalente Zajkov, die definitief werd aangekocht, kan zijn tactische scholing in de schaduw voltooien om de komende maanden klaar te zijn om in de ploeg te komen.

MIDDENVELD

De samenwerking tussen Marcq en Diandy verliep prima eind vorig seizoen en dus zal dat verdedigende duo dit jaar allicht opnieuw aantreden. Saglik lijkt een interessante optie om te combineren met de Senegalees tegen een meer verdedigend ingestelde opponent. Een vierde middenvelder, bij voorkeur jong en Belgisch, kan ervoor zorgen dat de posities dubbel bezet zijn.

Op rechts lijkt Fall door zijn snelheid en slagkracht voorbestemd om Ndongala op te volgen. Nieuwkomer Bakar moet tactisch nog beter worden en zijn oude vorm hervinden om in de basis te geraken.

Op de andere vleugel wordt het een strijd tussen Tainmont en Baby voor een basisplaats. De Fransman zal aan het seizoen beginnen omdat zijn concurrent geschorst is, maar de goede voorbereiding van Baby en zijn uitstekende start van 2016 hebben hem veel krediet opgeleverd bij de technische staf en het publiek.

De positie van spelmaker lijkt weggelegd voor Ninis, die na zes maanden aanpassing de sterke man moet worden bij Sporting. De Griek, die vanop eender welke plaats met heerlijke passes kan strooien, heeft de voorkeur op Benavente, die ook technisch sterk is maar nog niet regelmatig genoeg.

AANVAL

Na het vertrek van Perbet, goed voor 24 goals afgelopen seizoen, is de strijd voor de spitspositie open. Pollet leek aanvankelijk een streepje voor te hebben op Ferber en Stevance, maar de blessure van de nummer 10 en de komst van Bédia kunnen de hiërarchie dooreengooien.

De gewezen aanvaller van Tours is krachtig maar niet zo handig met de rug naar het doel. Toch lijkt hij in staat om aan het seizoen te beginnen, met de delicate missie om een aanvallende sector te reanimeren die tijdens de voorbereiding in moeilijkheden was.

CONCLUSIE

Charleroi zet zijn gedaanteverwisseling verder. Zijn nieuwe status zet het op weg naar ondernemend voetbal, minder en minder gebaseerd op de tegenaanval. Door het vertrek van Ndongala is er snelheid teloorgegaan in de offensieve sector, die wat dat betreft toch al niet zo goed zat. Het zal er de Zebra’s toe nopen om geduldiger voetbal te brengen, op de helft van de tegenstander.

De aanwezigheid van Ninis, technisch indrukwekkend maar te traag om op de counter te spelen, is ook een aanwijzing in die richting. De statistieken van de Griek zullen een bepalende factor zijn in het seizoen van Charleroi, dat thuis meer zal moeten winnen om in de top zes te geraken.

DOOR GUILLAUME GAUTIER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier