Je moet die mindere periode niet dramatiseren”, zegt trainer Francky Dury. “We stonden na tien speeldagen verdiend op die derde plaats. Daarna volgde een accident de parcours tegen Sint-Truiden – die mogen hier nog tien keer komen spelen, dat eerste half uur komen ze nooit meer door – en kenden we wat pech op Beveren. De eerste zeventig minuten gaven we daar geen kans weg, ook al hadden zij het overgrote deel van het balbezit. Maar na onze treffer kropen we, net als tegen Standard, te snel voor ons eigen doel terug. Ik heb op training geprobeerd mijn ploeg ervan te overtuigen om het blok hoger te zetten. Club Brugge is dan weer een ander verhaal : de ploeg in vorm, die stilaan weer een geoliede machine vormt, en over een bank beschikt waar ik alleen maar kan van dromen. We speelden tegen hen tactisch dé perfecte wedstrijd en profiteerden optimaal van hun vermoeidheid. Je ziet dat mijn jongens mentale weerbaarheid kunnen tonen.”

Dury, die de euforie van de eerste weken altijd relativeerde, is er de man niet voor om veel vraagtekens te plaatsen bij de drie op negen van de laatste drie competitiewedstrijden. De laatste weken kreeg hij af te rekenen met blessures ( Michaël Wiggers, Sylvio Breleur, Wouter Vandendriessche en Frederik D’Hollander) op de meest ongelukkige momenten, net toen hij die jongens nodig had als alternatief voor de geschorsten Nathan D’Haemers, Stijn Meert, Matthieu Verschuere en Salou Ibrahim. “Dat wrikte toch een beetje”, bevestigt Dury. “Ik kon lang een beroep doen op dezelfde elf tot dertien spelers. Een luxesituatie, want op een bepaald moment kon ik Tim Matthijs en zelfs Tjörven De Brul achter de hand houden als jokers. Mijn concept bestaat uit een diepe targetman, met snel bijsluitende middenvelders en een hoge balcirculatie. Ik ben iemand die altijd voor duidelijkheid zorgt naar mijn spelers toe. Tactisch ben ik flexibel genoeg en kan mijn ploeg gemakkelijk overschakelen naar een 4-4-2 of 5-3-2. Ik moest de laatste weken, door toeval, zoeken naar een derde oplossing.”

Panikeren deed Dury echter niet, de raad van Jan Ceulemans indachtig. “Ons pluspunt is dat we, net als Club pakweg een maand geleden, bijzonder rustig kunnen reageren. Sereen blijven en iedereen vertrouwen geven, dat telt nu. Het was onze ambitie om de linkerkolom te viseren. We staan nu al meer dan één derde van de competitie bij de eerste vijf, kregen veel publiciteit door ons goed voetbal. Ons doel blijft hetzelfde : een verrijking betekenen voor eerste klasse.”

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier