Thomas Bricmont

AS Monaco verrast opnieuw in aangename zin.

De afgelopen seizoenen kwam de fiere club uit het prinsdom vaker negatief in het nieuws dan hen lief was. AS Monaco bleek een club waar voetballers op de terugweg nog wat geld kwamen opstrijken (zoals de uitgerangeerde Italiaanse spitsen Christian Vieri en Marco Di Vaio) of er graag werd uitgepakt met publicitaire stunts (de Amerikaanse sensatie Freddy Adu), zonder echt effectief na te denken over de sportieve meerwaarde.

Afgelopen zomer werd er echter door het bestuur beslist om definitief komaf te maken met dergelijke toestanden. De onrealistische transferpolitiek werd opgeborgen en er werd gepleit voor een terugkeer naar het oude succesrecept. De Braziliaanse coach Ricardo werd bedankt voor bewezen diensten. Het was aan Guy Lacombe om de Monegasken opnieuw op de rails te krijgen.

Het lijkt er sterk op dat AS Monaco zijn standing lijkt te hervinden. De nieuwe coach slaagt erin om met zijn ploeg in het spoor te blijven van kampioen Bordeaux. Na vijf sombere jaren is dat een opsteker voor de traditieclub, die in het verleden zevenmaal kampioen werd en in 2004 nog de CL-finale speelde.

Om te zoeken naar de succesfactoren kom je al snel uit bij de goed uitgekiende transferpolitiek in het tussenseizoen. Djimi Traoré, Sébastien Puygrenier, Eduardo Costa, Mathieu Coutadeur zijn allemaal spelers met ervaring, terwijl Eidur Gudjohnsen – van wie het meest werd verwacht – nog duidelijk zijn draai moet vinden. De IJslandse spits, die overkwam van Barcelona, speelde nog maar vier duels en scoorde nog niet.

Zijn taak wordt echter overgenomen door de Braziliaanse aanvallende middenvelder Nené (28), die kan uitpakken met een fabuleuze traptechniek en bijzonder gemakkelijk scoort. Hij brengt niet alleen zijn eigen loopbaan in een stroomversnelling, maar zorgt ook voor de revival van AS Monaco. Na zijn conflict met coach Ricardo, waardoor hij werd uitgeleend aan Espanyol, bloeit Nené open en mag hij zelfs dromen van een selectie voor het WK in Zuid-Afrika.

Mickaël Landreau (30), die bij de eerste trainingen bij Lille de kruisbanden in zijn rechterknie scheurde, nam na amper drie maanden weer plaats op de invallersbank. De onfortuinlijke doelman, overgenomen van PSG, zat in de selectie voor het Europese duel tegen FC Genoa. Maar voor het competitieduel bij Auxerre raakte de routinier niet in de wedstrijdkern.

De topper tussen Marseille en PSG afgelopen zondag kon niet doorgaan en werd tot nader order uitgesteld. Bij minstens twee spelers van PSG werd immers de Mexicaanse griep vastgesteld. De Franse profliga oordeelde dat het spelen van de kraker niet opportuun was. “De gezondheid van de spelers verdient de hoogste prioriteit”, verklaarde profligavoorzitter Frédéric Thiriez. Zowel de selectie als de technische staf van PSG werd voor 72 uur in quarantaine gezet, om “elk risico tot nieuwe infecties te voorkomen, inclusief voor de tegenstander, en ook om het risico uit te sluiten van medische complicaties bij de spelers”, zo luidde de officiële mededeling.

Jérôme Leroy (Rennes) verloor afgelopen weekend even het bewustzijn na een stevige charge van Mapou Yanga-Mbiwa van Montpellier, die voor zijn actie slechts een gele kaart incasseerde. De gevolgen voor de middenvelder, die op 4 november 35 wordt, zijn zwaar: een jukbeenbreuk. Het is niet duidelijk hoe lang de routinier niet inzetbaar zal zijn voor het team van Frédéric Antonetti.

Eric Chelle (31, Lens) werd onwel tijdens het competitieduel tegen Toulouse afgelopen weekend. De Ivoriaanse verdediger verliet het veld, keerde terug maar voelde zich bij het laatste fluitsignaal opnieuw slecht. Eerder dit seizoen kreeg ook Bafétimbi Gomis (Lyon) af te rekenen met hetzelfde probleem.

THOMAS BRICMONT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content