Op je 65e ga je meestal op pensioen als werknemer. AS Eupen daarentegen werd opgericht in 1945 en promoveert dus naar eerste klasse net in het jaar dat het zijn 65e verjaardag viert. En die promotie mag gerust een grote sprong in het onbekende genoemd worden. Het ziet ernaar uit dat Eupen het in de hoogste voetbalklasse zal doen met hetzelfde elftal als waarmee het de promotie – via de eindronde – afdwong. Al beseffen de Italiaanse sterkhouders in het Eupense bestuur ook wel dat er best nog een paar versterkingen gehaald worden.

ï VERDEDIGING

Voor de plaats van eerste doelman zal het gaan tussen de Tsjech Radek Petr – boezemt zijn verdediging vertrouwen in, maar kende ook een serieuze dip het voorbije seizoen – en de pas aangetrokken Olivier Werner, die erop gebrand is om zichzelf te tonen bij zijn nieuwe club. Rechtsachter is de Zuid-Amerikaan Alex. De technisch sterke Braziliaan paste zich uitstekend aan in de Belgische competitie. Fazli Kocabas is een jeugdinternational (U21) die zijn opleiding kreeg bij Standard. De jonge centrale verdediger op rechts wint nog elke wedstrijd aan vertrouwen. Ervin Zukanovic, de centrale verdediger op links, wacht de moeilijke taak om de voormalige kapitein Mijat Maric op te volgen. Zukanovic’ kalmte, inzet en duelkracht stellen de rest van de verdediging op hun gemak. Nicolas Desenclos, een andere centrale verdediger, is dan weer een beenharde mandekker met een goed kopspel. Op de linksachter is Alessandro Iandoli uitgegroeid tot een vaste waarde. Gilles Colin kan zowel op de linksachter als op de linksmidden inspringen. Ervaren rot Marc Hendrikx is – zonder dat hij een basisplaats heeft – het verlengstuk van de trainer in de spelersgroep.

ï MIDDENVELD

Eupen rekent op twee verdedigende middenvelders: Olivier Vinamont en Jérôme Colinet. De rechtsvoetige Vinamont is het kloppend hart van de ploeg. Hij offert zich op voor zijn ploegmaats en anticipeert als de beste. De linksvoetige Colinet is de technisch vaardigste van de twee. Voor de twee schokbrekers staat er een ouderwetse nummer tien: Danijel Milicevic. Met zijn uitstekende techniek kan hij als geen ander de bal snel laten rondgaan. In de eindronde van tweede klasse stond de jonge Enes Saglik op de rechterflank. De frêle middenvelder kan dankzij zijn speldoorzicht ook als centrale middenvelder en op de linkerflank uit de voeten. Tijdens de voorbereiding liet ook een andere youngster zich opmerken: Christian Kabasele. Kabasele weet zich vooral dankzij zijn kracht nu al te manifesteren in het eerste. Op de linkerflank is Matthias Lepiller al een hele tijd eerste keuze. De offensief ingestelde Lepiller kan een wedstrijd beslissen met een individuele actie. Hij heeft een fantastisch afstandsschot, maar dat belet hem niet om ook met assists te strooien.

ï AANVAL

De twee spitsen zijn eigenlijk twee dezelfde types. Marko Obradovic weegt met zijn atletische lichaamsbouw vooral letterlijk op een verdediging en mist vooralsnog de koelbloedigheid om zijn acties met een doelpunt te besluiten. Freddy Mombongo-Dues is net als Obradovic een echte krachtmens, zij het dat hij iets directer, sneller en iets technischer is dan zijn spitsbroeder. Het is afwachten wat – de pas van Fiorentina overgekomen – Jefferson te bieden heeft. Hij liet alvast een goede eerste indruk na. Zoals elke zichzelf respecterende Braziliaan heeft Jefferson een uitstekende balbehandeling.

ï CONCLUSIE

De spelerskern kan nog wel wat versterking gebruiken. Een paar ervaren spelers zouden deze jonge spelersgroep goed aanvullen. Het bestuur speurt vooral naar fysiek sterke spelers. De verleiding is groot om Eupen een vogel voor de kat te noemen. Maar vergeet niet dat dat eerder ook al over andere nieuwkomers gezegd werd en dat die zich later opwierpen als revelatie.

DOOR DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier