ls je op televisie beelden zag van de bekerwedstrijd tussen Club Brugge en La Louvière, dan was dat een beetje ontluisterend : al die lege plaatsen in het stadion waarop de camera inzoomde. Uteindelijk bleken er drieduizend toeschouwers te zijn. Het bekervoetbal leeft niet meer. Nu de eersteklassers zo laat in actie schieten, is de formule minder aantrekkelijk. De kans dat derde- en vierdeklassers ver doordringen, is klein en dat neemt een heel interessant en wat folkloristisch aspect van deze competitie weg. De mogelijkheid dat je een wedstrijd krijgt tussen RC Zuid-West en Club Brugge, zoals vorig seizoen in de 16e finales, is ook al gering. En dat terwijl het stadion van Harelbeke voor die partij met 8000 toeschouwers haast volliep, zelfs supporters van Club maakten toen de verplaatsing mee. Duidelijk is dat de toeschouwers niet meer extra willen betalen voor nog eens een wedstrijd tussen twee eersteklassers. Ik denk dat clubs er goed aan doen in hun abonnementsprijs een klein supplement te rekenen, zodat je ook naar de bekermatchen mag. Als je pech hebt, ligt je club er al in de eerste ronde uit, maar ze kunnen natuurlijk ook doorstoten tot in de halve finale.

Heel storend vond ik vorige week de uithaal van de Gentse voorzitter Ivan De Witte naar scheidsrechter Vereecke omdat die zijn club vorige week een strafschop zou hebben onthouden in de wedstrijd tegen Lokeren. Hij wilde meteen Vereecke wraken. Het wordt hoog tijd dat er een soort commissie wordt opgericht, die als het ware tussen de clubs en de scheidsrechters staat. Het is verbijsterend hoe er op geregelde tijdstippen telkens weer op een heel ongenuanceerde manier op de arbiters wordt geschoten. Pogingen om de verstandhouding te verbeteren lijken me aangewezen.

Maar aan forse uitspraken geen gebrek vorige week. Eddy Wauters, de voorzitter van Antwerp, verbaasde er zich na het ontslag van Jerko Tipuric over dat de trainers het abc van het voetbal niet meer kennen. Terwijl het toch Wauters is die Tipuric heeft aangesteld, net als alle andere trainers die de afgelopen jaren bij Antwerp de revue passeerden. Van Tipuric weet je dat hij een wat vreemde manier van werken heeft, die voor bestuurders een bron van ergernis kan zijn. Als je met zo’n man in zee gaat, ken je zijn methodiek. Wauters was daar blijkbaar niet van op de hoogte. Hij trok vorig seizoen Doy Perazic aan en wuifde de algemene verbazing weg door zijn geloof uit te spreken in de nieuwe trainer. Dat bleek dus een vergissing. Als Wauters over het abc van het voetbal praat, dan is het de vraag wat hij bedoelt : het abc van nu of dat van voor de Tweede Wereldoorlog ?

Hein Vanhaezebrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier