Julio Baptista wil zijn ploeg naar de Champions League helpen.

FC Sevilla werd voor de aanvang van het seizoen genoemd als een te duchten outsider voor de titel. Ondanks een 3-0- nederlaag zondag tegen Atlético Madrid draait de club mee aan de kop van de Primera División. De Andalusische club hoopt vooral op een deelname aan de Champions League. Sevilla is sterk afhankelijk van de efficiëntie van de Braziliaanse schutter Julio Baptista. De man die in Brazilië bekendstaat als ‘de tank’ en in Spanje werd omgedoopt tot ‘het beest’ kon dit seizoen al twaalf doelpunten op zijn conto schrijven. “Hij heeft echte oerkracht”, aldus zijn physical coach.

Het eigenaardige aan Baptista is dat hij in Brazilië vooral op het middenveld furore maakte. Bij Sao Paulo vormde hij als verdedigende middenvelder een zeer complementair duo met Kakà. De huidige vedette van AC Milan drong zijn compagnon een tijdje in de schaduw, waardoor Baptista als een relatief onbekende speler in Spanje arriveerde. Sterker nog : Ramon Rodriguez Monchi, de sportieve baas bij FC Sevilla, moest al zijn overredingskracht aanwenden om voorzitter José Maria Del Nido te overtuigen : “Je zal zien, met Baptista erbij kwalificeren we ons voor de Uefa”, argumenteerde hij. Een belofte die Monchi nakwam, hoewel met Baptista in een andere positie dan verwacht.

Volgens la petite histoire is de positiewissel van Baptista er louter toevallig gekomen. Tijdens de rust van een vriendschappelijke voorbereidingswedstrijd tegen het bescheiden ploegje Balompédica Linense stond Sevilla met 0-1 achter. De trainer, Joaquin Caparros, posteerde toen prompt zijn verdedigende middenvelder Baptista vooraan, een plaats die hij niet meer zou verlaten. Het kostte Baptista wel zijn selectie voor de Braziliaanse nationale ploeg, waardoor hij de laatste editie van de Copa America miste. Voortaan droomt hij van een selectie voor het WK 2006. (DDV)Miguel Angel Nadal besliste om op 38-jarige leeftijd een punt te zetten achter zijn carrière. Nadal startte zijn carrière in Mallorca, van waar hij in 1991 naar Barcelona getransfereerd werd. Daar verzamelde hij een indrukwekkende palmares : vijf titels, twee bekers, de Champions League en de beker voor bekerwinnaars. In 1999 keerde hij terug naar zijn oude liefde Mallorca. Nadal speelde in totaal 462 wedstrijden in de Primera División, waarin hij 33 keer scoorde. En verzamelde 62 internationale selecties, goed voor drie wereldbekers. Ernesto Valverde zal Bilbao verlaten op 30 juni. Hij kwam niet tot een akkoord met voorzitter Fernando Lamikiz over een verlengd verblijf bij de club. (DDV)

TOPSCHUTTERS : 1. Eto’o (Barcelona) 18 goals ; 2. Forlán (Villarreal) 16 goals ; 3. Oliveira (Betis) 15 goals ; 4. Nihat (Sodiedad), Torres (Atl. Madrid) 13 goals.

DDV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier