KV Kortrijk kreunt na vijf speeldagen onder een zware blessurelast en een ondermaats puntenaantal. Vrijdag trekt de Zuid-West-Vlaamse club als de op een na laatst geklasseerde met een gehalveerde typeploeg naar AA Gent van ex-trainer Hein Vanhaezebrouck.

Het was schrikken in de dug-out van KV Kortrijk toen in de thuiswedstrijd tegen Racing Genk op de vierde speeldag even voorbij het halfuur na een kopduel Nebojsa Pavlovic voor zijn doen zorgwekkend lang bleef liggen met het gezicht in de handpalmen. De week ervoor had Maxime Chanot in een luchtduel een dubbele neus- en kaakbeenbreuk opgelopen en daarmee was hij na Brecht Capon, Benoit Poulain,Stijn De Smet en Thomas Matton al de vijfde basisspeler die langdurig uitviel. De ervaren Servische aanvoerder Pavlovic telt in de kleine kern van KVK voor meer dan één man. In dit prille seizoensbegin bewees hij de ploeg al niet geringe diensten op drie posities in de centrale as: als centrale verdediger, als verdedigende én als offensieve middenvelder. Een zucht van verlichting volgde toen hij recht kroop en voortdeed.

Net voor het uur was het op de bank van de thuisploeg alweer schrikken, toen Adam Marusic na een tackle met een schreeuw neerging. De jonge Servische rechterflankspeler is tot nu toe de enige inkomende transfer met een meerwaarde. Zijn afstandsschot in Mechelen leverde Kortrijk ook zijn enige zege van dit seizoen op. Maar ook hij veerde recht, eveneens tot grote opluchting van wie KVK in zijn hart draagt.

Balkanpower

Het illustreert het belang van de Balkanboys. Vier van de vijf resterende veldspelers van de typeploeg van KVK zijn afkomstig van de voormalige republiek Joegoslavië: de Serviërs Pavlovic (33) en Marusic (21), de Kroaat Ivan Santini (25) en de Montenegrijn Zarko Tomasevic (24). Een verdediger, twee middenvelders en een spits. Al staat middenvelder Pavlovic door de blessures van drie verdedigers momenteel centraal achterin en speelt de spits Santini wegens de afwezigheid van De Smet en Matton momenteel als offensieve middenvelder.

Het zijn momenteel de vier grootsten van de ploeg: Pavlovic, Tomasevic en Santini meten 1m90, Marusic 1m85. De rest zijn ‘kleintjes’: Landry Mulemo meet 1m77, Alassane També 1m80, Baptiste Ulens en Gertjan De Mets 1m76 en Teddy Chevalier en Robert Klaasen 1m78. Met ook een keeper als Darren Keet (1m83) is de gestalte van de Balkanboys onmisbaar. Zonder hen is KV Kortrijk een kleine ploeg. Op stilstaande fasen zijn ze dominant. Het eerste doelpunt van KVK in deze competitie was daar een illustratie van: tegen Standard kopte Tomasevic een door Marusic verlengde hoekschop binnen.

Ook twee andere van de vijf Kortrijkse goals werden gemaakt door Balkanboys, beide op KV Mechelen: de eerste door Pavlovic, op assist van Santini; de tweede door Marusic. Opmerkelijk is wel dat Santini als enige van de vier nog niet scoorde. Vorig seizoen eindigde hij nochtans met vijftien doelpunten in de reguliere competitie als vijfde in de topscorerslijst van de Jupiler League.

“Het zijn alle vier fysiek sterke spelers”, zegt hoofdtrainer Yves Vanderhaeghe. “Jongens met een uitstekende mentaliteit ook.” Aanvoerder Nebojsa Pavlovic is er de exponent van. “Nebo gaat op training en in de wedstrijd tot het uiterste. Zeker geen man van grote woorden. Hij praat zelfs helemaal niet graag. Als we ergens als groep worden uitgenodigd en hij als aanvoerder een speechke moet geven, dan wil hij dat liever niet. En als hij absoluut niet anders kan, dan zal hij zeggen: ‘Thank you.’ Dan is het heel snel afgelopen. (lacht)

“Nebo is behalve de man die het goede voorbeeld geeft, ook diegene die ervoor zorgde dat Zarko, Ivan en Adam zich hier bij hun aankomst meteen thuis voelden en op alle vragen, zelfs over hun gsm-aansluiting, een antwoord kregen. Een bepalende factor. Als je als buitenlander in een volledig vreemde groep terechtkomt, is het moeilijker om je vlot aan te passen en door te zetten. Ivan heeft natuurlijk al wat meer persoonlijkheid, maar zeker voor een timide en bescheiden jongen als Adam was dat belangrijk. Zarko is ook niet het grote lawaai, maar hij kan al eens koppiger zijn. Hij is een Montenegrijn en van de andere Balkanjongens hoor ik dat ze in dat land de minste werklust hebben. (lacht) Wanneer Zarko moe is, wordt hij daar weleens mee gepest. ‘He’s tired because he’s a Montenegrian boy.'”

Santini en co voelen zich net als de andere spelers goed bij de aanpak van Yves Vanderhaeghe. Het spelsysteem is er een dat Hein Vanhaezebrouck de voorbije jaren installeerde (zie kader), van zijn opvolger wordt vooral zijn menselijkheid geprezen. De van T2 tot T1 gepromoveerde coach hecht ook heel veel belang aan kameraadschap en aan teamspirit, hij probeert een groep te smeden waarin iederéén zich goed voelt en voor elkaar knokt zoals hijzelf dat als speler van onder meer Anderlecht en de Rode Duivels deed. Een empathische aanpak die zeker de Balkanboys waarderen. “Het zijn warme mensen, gelovig en gehecht aan hun familie. En wat ze bijvoorbeeld heel graag doen, is samen de stad in trekken om koffie te drinken en, zoals viswijven, een beetje te kletsen”, zegt Vanderhaeghe.

“Ik praat inderdaad veel met mijn spelers. Dit is ook een kleine groep, ik heb dus iedereen nodig. Sowieso vind ik het belangrijk dat ze weten waar ze staan, wat ze mogen verwachten en of ze zich moeten voorbereiden op een basisplaats of op een invalbeurt. Daar hield ik vroeger zelf ook van. Maar zodra iedereen weer fit is, zal ik dat misschien minder doen, om iedereen scherp te houden. Nu geef ik hen zo veel mogelijk duidelijkheid. Ik ga er ook vanuit dat niemand op het veld staat met de bedoeling om fouten te maken. Maar de individuele fouten moeten er natuurlijk wel uit. Met een foutenanalyse probeer ik hen er elke week van te overtuigen dat ze nog slimmer en beter kunnen worden.”

Balkanblues

Na vijf speeldagen telt KV Kortrijk slechts vier punten. Daarmee staat het momenteel vijftiende, met twee punten meer dan Waasland-Beveren. Door de afwezigheid van vijf basispionnen doet Yves Vanderhaeghe het momenteel met twee spelers die Hein Vanhaezebrouck twee jaar geleden uit de A-kern zette (Mulemo en També) en drie die zijn voorganger vorig seizoen in de reguliere competitie weinig of niet opstelde (Ulens, Klaasen en Chevalier).

Behalve dat de creativiteit en het scorend vermogen van Stijn De Smet gemist worden, en Ivan Santini op zoek blijft naar zichzelf, rijst ook een probleem op de backposities. Mulemo en També bieden nog niet de mentale stabiliteit die van een verdediger vereist wordt. Tegen Zulte Waregem liet També zich bij de twee tegendoelpunten aftroeven door Sylla en tegen Standard veroorzaakte hij in de slotminuut een strafschop. Tegen KV Mechelen deed Mulemo hetzelfde toen hij totaal onnodig de bal in de zestien meter met de hand speelde, en tegen KV Oostende werden de twee tegengoals aan zijn kant voorbereid. Maar hij was niet de enige die vorige zaterdag achterin in de fout ging. Ook sterkhouder Pavlovic, en uiteindelijk was dát nog het meest zorgwekkend: dat gevestigde waarden beginnen te delen in de malaise. Achteraf weigerde de aanvoerder zelfs de pers te woord te staan. Hij liet weten daarvoor te ontgoocheld te zijn. ?

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE BEELDEN CHRISTOPHE KETELS / BELGAIMAGE

Drie van de vijf goals werden door een Balkanboy gemaakt. Uitgerekend Santini scoorde nog niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier