Assistent-trainer Michel De Wolf werd na het ontslag van zijn hoofdtrainer, Stéphane Demol, zelf aan de deur gezet bij Charleroi. Hij doet nu zijn boekje open. ‘Zo’n gebrek aan discipline heb ik werkelijk nog nooit meegemaakt.’

Assistent-trainer van juni tot oktober 2009. Hoofdtrainer gedurende drie wedstrijden in november. Samen met Mario Notaro nam Michel De Wolf het roer over van StéphaneDemol. Sinds december 2009 is de bijna 52-jarige De Wolf trainer af. Hij werd vervangen door Tibor Balog, die nu assistent is van Tommy Craig. Dat is in vogelvlucht het overzicht van Michel De Wolfs voorbije half jaar. Gelukkig is hij er de man niet naar om verbitterd rond te lopen. Zelfs na zijn dramatische passage bij Charleroi blijft hij de vriendelijkheid zelve. Rustig doet hij zijn relaas, maar waar nodig haalt hij scherp uit.

Terwijl jij hier werkloos in de koude zit, bereiden de spelers van Charleroi zich voor op de terugronde in het warme Portugal. Knaagt dat?

Michel De Wolf: “Hoegenaamd niet. Die bladzijde is omgedraaid en ik moet zeggen: dat lucht op. Toen Demol ontslagen werd, was het ook voor mij over en uit. Dat ik daarna even hoofdtrainer mocht spelen, maakt me geen moer uit. Trouwens, weet jij wie er echt hoofdtrainer was? Notaro of ik? Ik weet het zelf niet eens. Als we het niet eens waren, schoven we de beslissing voor ons uit. Tegen Moeskroen speelde Badou Kéré bijvoorbeeld een heel slechte wedstrijd. Ik wilde hem vervangen, maar Notaro wilde nog even wachten. Uiteindelijk heeft Kéré de wedstrijd uitgespeeld. Notaro en ik zaten de hele tijd te discussiëren op de bank. Stel je voor, het hele stadion kon zien dat we het niet eens waren. Dat was gewoon lachwekkend.”

Bemoeienissen en bananenschillen

Het seizoensbegin was meer dan behoorlijk, waar is het fout gegaan?

“Na een tijdje sloop er gemakzucht in de groep, zowel bij de spelers als bij de technische staf. En na een paar mindere resultaten sloeg de mentaliteit helemaal om. Niemand wilde nog werken voor een ploegmaat en het feit dat er heel wat verwende jongetjes in de groep zaten, droeg ook niet bepaald bij tot de goede sfeer.”

Was de mentaliteit van sommige spelers niet het grootste probleem bij Charleroi?

“Dat is één mogelijke verklaring, maar er is er zeker nog één: het bestuur zorgt ervoor dat de trainersstaf geen greep kan krijgen op de spelersgroep. Dat was voor mij en Notaro nog meer het geval dan voor Demol. De spelers respecteerden ons niet. Ze wisten maar al te goed dat wij slechts twee tijdelijke krachten waren. Een trainer weet gewoon niet waar hij zich bij Charleroi aan kan verwachten. Voor het kleinste voorval stappen de spelers naar het bestuur.”

Remmen de constante bemoeienissen van Mogi Bayat de evolutie van de club af?

“Ik kan me niet voorstellen dat iemand zoals Herman Van Holsbeeck zich ook zo bemoeit met het werk van AriëlJacobs. MichelVerschueren kwam vroeger enkel in de kleedkamer als de resultaten echt barslecht waren. Bij Charleroi komt Mogi Bayat te pas en te onpas de kleedkamer binnen. En als hij niet naar de spelers komt, dan zoeken de spelers hem zelf wel op. Er is nog iets dat de club absoluut niet ten goede komt: het is er elk seizoen een komen en gaan van spelers. Het bestuur probeert overal geld uit te slaan. Charleroi koopt de eerste de beste speler, de trainers moeten hem een en ander bijbrengen en vervolgens probeert de club hem door te verkopen.”

Maakte je ooit al een moeilijker kleedkamer dan die van Charleroi mee?

( beslist) “Neen! Zo’n gebrek aan discipline heb ik werkelijk nog nooit meegemaakt! Na de vriendschappelijke wedstrijd tegen Brussels lag de kleedkamer er als een slagveld bij. Er waren spelers die hun bananenschil zomaar op de grond gooiden, terwijl er twee meter verder een vuilnisbak stond. Het was zo schandalig dat Brussels er zelfs foto’s van op de clubsite heeft geplaatst. Na een tijdje was ik het zo beu om hun steeds te moeten vragen of ze alles proper wilden achterlaten, dat ik de kleedkamer zelf opruimde.”

Leek de kleedkamer soms niet op een woelige Parijse voorstad?

“Zo erg was het nog net niet, maar het was wel die mentaliteit die er heerste. Ik kan u zo de namen van de jongens geven die constant voor problemen zorgden. Ik was in mijn tijd dan wel een smeerlapje op het veld en ik zei waar het op stond, maar ik speelde wel samen met mijn ploegmaats. Dat is in Charleroi niet het geval. Als je goed oplet, kun je volgens mij zelfs in de samenvatting op tv zien dat jongens zoals HervéKagé, GeoffreyMujangiBia, AdlèneGuédioura en PeléMboyo gewoon onder elkaar spelen. Ook op training geven ze enkel passes aan elkaar. Waarom wordt AlessandroCordaro geboycot? Omdat hij op dezelfde plaats speelt als Mujangi Bia.”

‘Jij wordt betaald om te zwijgen!’

Op welk moment begon het bij jou te dagen dat het zeer moeilijk zou worden voor de staf?

“In oktober, toen de bom Guédioura barstte. Hij was al meermaals te laat gekomen op training, maar het gevecht met MajidOulmers was het trieste hoogtepunt van zijn wangedrag. Stéphane moest de twee kemphanen uit elkaar halen en heeft daarna een duidelijk standpunt ingenomen: hij stuurde Adlène weg. Het bestuur heeft Guédioura voor twee weken geschorst, maar daarna stond hij er plots weer. Het bestuur liet er geen twijfel over bestaan: Guédioura moest en zou als verdedigende middenvelder elke wedstrijd spelen. Want anders zou de club hem nooit voor een goede prijs kunnen verkopen. En dat terwijl Guédioura niet eens een verdedigende middenvelder is. Daarvoor legt hij veel te veel risico in zijn spel en is hij niet gedisciplineerd genoeg.”

Was de zaak-Guédioura de enige reden voor het vertrek van Demol?

“Het was in elk geval de druppel die de emmer deed overlopen. De beslissing van het bestuur had het gezag van Stéphane compleet ondermijnd. Toen ik dat zei tegen Mogi, snauwde hij me toe: ‘Hou je mond! Jij wordt betaald om te zwijgen!’ Het verbaasde me dat ik nog een maand ben mogen blijven en dat ik zelfs nog tot hoofdtrainer gepromoveerd werd.” ( lacht)

Zou Demol nog trainer van Charleroi zijn als hij niet zelf zijn ontslag had ingediend?

“Vroeg of laat zou hij toch vertrokken zijn. Ik zag hem elke week meer verkrampen. Het was niet meer de Demol van in het begin.”

Denk je niet dat hij in België ‘verbrand’ is door zijn ontslag via sms in te dienen?

“Dat denk ik niet. De andere clubleiders weten ook wel hoe het er in Charleroi aan toegaat. Hoeveel trainers hebben de voorbije tien jaar de tanden stukgebeten op Charleroi? Dat was ook bij Demol het geval.”

Craig, een verrassende keuze

Heb je echt gevochten met Mogi?

“Natuurlijk niet. Als ik hem één klap zou verkopen, zou hij meteen op de grond liggen.”

Vanwaar komt dat gerucht dan?

“Geen idee, misschien heeft de club het wel verspreid.”

Was er dan helemaal geen sprake van een incident?

“Jawel, we hebben een heftige discussie gehad. Mogi verweet Notaro en mij dat we de scouting verwaarloosden en hij eiste dat we elke dag als laatste de club verlieten. Zelfs al bleven de spelers nog pingpongen tot ’s avonds laat, dan nog vond hij dat wij moesten wachten. Ik heb hem gezegd wat ik daarvan dacht …

“Kijk, Mogi Bayat zou een troef voor de club zijn als hij zich enkel met de finan-ciële kant van de zaak zou bezighouden. Zodra hij zich begint te bemoeien met het sportieve, komen er problemen van.”

Op de clubwebsite staat te lezen dat de samenwerking ‘met wederzijdse toestemming’ is stopgezet …

“Het bestuur was van mening dat de trainersstaf van Stéphane Demol gefaald had en dat er nood was aan verandering. Daar kon ik hen nog in volgen, maar toen men mij vroeg om de min-19-jarigen te trainen, ging ik niet meer akkoord. Daarvoor was ik niet aangetrokken. Mogi vond dat hij het recht had om mij dat te vragen, ook al stond er in mijn contract duidelijk vermeld dat ik als assistent-trainer van de eerste ploeg aangetrokken was. Toen ik weigerde, heeft hij me ontslagen en hebben we samen een ontslagregeling uitgewerkt. Die regeling is hij overigens nog steeds maar ten dele nagekomen, maar goed, ik ga er ook geen zaak van maken. Ik ben al lang blij dat ik daar weg ben.”

Wat dacht je toen de directie de nieuwe hoofdtrainer bekendmaakte?

“Ik was verrast. Craig had eind vorig seizoen toch verklaard dat hij bij een dergelijke club niet wilde werken?”

Hoe groot is de kans dat Charleroi dit seizoen degradeert?

“Die kans is – sinds het algemeen forfait van Moeskroen – praktisch onbestaande. Er zal maar één ploeg zijn die de eindronde moet spelen om in eerste klasse te kunnen blijven, en als je ziet hoe zwak Roeselare presteert …

“Als het alleen om techniek zou draaien, zou Charleroi een topclub in België zijn. Jammer genoeg zijn die technisch sterke spelers allemaal verliefd op de bal en blinken ze geen van allen uit in voetbalintellect. Als je dan ook nog eens met de verkeerde ingesteldheid op het veld komt, kun je het helemaal vergeten.

“Het is erg gesteld met het huidige voetbal. De Playstationgeneratie is aan de macht in eerste klasse. Toen ik klein was, ging ik naar het eerste van RWDM kijken en hield ik de hele match de linksachter in het oog omdat ik zelf ook op die positie speelde. Tegenwoordig kijken de spelers samen naar een of andere topwedstrijd en focussen ze zich op de spectaculairste dribbels. Die proberen ze dan de volgende dag uit op training …”

door pierre danvoye beelden: reporters

Waarom wordt Cordaro geboycot? Omdat hij op dezelfde plaats speelt als Mujangi Bia.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier