Niet alleen op het veld liep het vorig seizoen mis bij Oud-Heverlee Leuven. Een groot deel van de aanhang wees ook met de beschuldigende vinger richting bestuur. De interne verdeeldheid daar straalde af op het sportieve, luidde het verwijt. Ex-speler Bjorn Ruytinx deed er onlangs nog een schepje bovenop door te verklaren dat het OHL-bestuur de fout maakte stappen over te slaan en te veel te focussen op het zakelijke aspect van het voetbal.

CEO Paul Van der Schueren reageert: “Bjorn heeft recht op zijn mening, maar als drie trainers op rij er niet in slagen de spelers op één lijn te krijgen, betwijfel ik dat zoiets alleen met het bestuur te maken heeft. Binnen de spelersgroep zat het gewoon niet goed.”

“Ook de kritiek dat we enkel met het zakelijke bezig waren, betwist ik. Kijk naar onze heel breed uitgebouwde jeugdopleiding en naar onze sociale projecten. De voorbije seizoenen zetten wij ook geregeld actiesop touw voor onze trouwste supporters. Tijdens de eindronde mochten onze abonnees gratis naar de thuiswedstrijden. En ook bij belangrijke verplaatsingen naar Waasland-Beveren, Mons en STVV deden we extra inspanningen. Neemt niet weg dat wij onze lessen getrokken hebben uit het afgelopen seizoen.”

En die zijn?

“Onder andere dat onze kern te groot was. Door de degradatie en de halvering van ons budget werd dat euvel van de zomer sowieso aangepakt.”

Binnen het bestuur veranderde amper iets.

“De voorbije drie jaar hebben wij in eerste klasse toch iets opgebouwd, zowel structureel als commercieel. Door een financieel gezond beleid konden we een buffer creëren, daar profiteren we nu van.

“Voetbal is nochtans een emotionele aangelegenheid. Het bestuur, sponsors, spelers, fans: we zaten allemaal met frustraties. Iedereen moest die degradatie verteren. Op zulke momenten is het belangrijk rustig te blijven.”

Trainer Leko gaat er prat op dat OHL nog functioneert als een volwaardige eersteklasser. Hij spreekt van een tweejarenproject om weer te promoveren. Wat als dat niet lukt? Moeten jullie dan overschakelen op plan B?

“Nee. Ook als wij pas binnen drie of vier jaar zouden stijgen, vormt dat niet echt een probleem. Gezien onze mogelijkheden zijn we echter verplicht om in tweede klasse elk jaar voor de prijzen te spelen. We beseffen zeer goed dat iedereen ons als dé favoriet ziet en dat we dus spelers moeten hebben die het verschil kunnen maken.

“Met een comité van vijf man, inclusief de trainer, is in aanloop naar dit seizoen dan ook op een heel open manier over de transferpolitiek gediscussieerd. Niet meer zoals vorige zomer, toen Ronny (Van Geneugden, nvdr) na drie succesjaren de facto de volledige sportieve verantwoordelijkheid kreeg.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier