Roberto Baggio stopt na dit seizoen met voetballen.

Eind dit seizoen houdt de straks 36-jarige Roberto Baggio ermee op. De lichamelijke pijn na steeds maar weer blessures eisen hun tol, kondigde de oud-international net voor de jaarwisseling aan. Maar eerst wil de stijlrijke voetballer Brescia nog een vierde opeenvolgende jaar in de hoogste klasse houden.

Zijn eersteklassedebuut maakte hij als negentienjarige in september 1986 met Fiorentina tegen Sampdoria. Eén jaar eerder nam Fiorentina hem over van toenmalig derdeklasser Vicenza. In november 1988 debuteerde Baggio in de nationale ploeg tegen Nederland. Uiteindelijk zou hij 55 A-caps voor de Squadra Azzurra verdienen, met als (mislukt) hoogtepunt de gemiste penalty die Italië in de WK-finale van 1994 (in de Verenigde Staten) de wereldtitel kostte ten voordele van Brazilië. Toen Fiorentina hem net voor het WK van 1990 in eigen land verkocht aan aartsrivaal Juventus voor een toenmalige recordsom, braken in Firenze rellen uit.

De clubeigenaars moesten zelfs de vereniging verkopen aan de vader van Vittorio Cecchi Gori die vorig jaar met de club failliet ging. Bij Juventus schitterde hij tot 1995, daarna voetbalde hij twee jaar bij AC Milan, waar trainer Fabio Capello hem in het tweede jaar aan de kant zette. Bologna viste hem in 1997 op. Het zou één van zijn beste jaren worden. Niet alleen scoorde hij in competitieverband zijn persoonlijk record (22 doelpunten) en ving hij een transfer naar Inter, in extremis leverde het hem ook een WK-selectie voor Frankrijk op. Daar kreeg de goddelijke paardenstaart ten koste van een tegenvallende Alessandro Del Piero meer speelkansen dan verwacht.

Na twee jaar Inter koos hij in 2000 voor Brescia, tot dan een échte heen en weerpendelaar tussen de Serie A en Serie B. Bijna in zijn eentje hield Robi drie jaar na elkaar Brescia in de hoogte klasse, met achtereenvolgens tien, elf en twaalf goals. Dit jaar maakte hij drie doelpunten in amper negen wedstrijden. (GF)

PARMA staat te koop. Op een algemene aandeelhoudersvergadering op 9 januari wordt beslist of er een overnemer is, dan wel of men failliet gaat of de beschikbare middelen vergroot. Dat kan via de verkoop van de betere spelers. De Japanner HidetoshiNakata, voorheen aan de slag bij Perugia en AS Roma, werd wegens te duur meteen uitgeleend aan Bologna, waar hij gisteren al debuteerde. AS ROMA voerde met de inbreng van twee grote bedrijven per 31 december een kapitaalverhoging van 34,8 miljoen euro door. Daardoor konden de achterstallige lonen van november betaald worden maar verkleint ook de macht van voorzitter/eigenaar Franco Sensi. ANCONA haalde de 28-jarige spits Corrado Grabbi weg bij het Engelse Blackburn Rovers. (GF)

GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier