Het driefrontenoffensief van Rennes: ‘Geen risico nemen met Doku’

© BELGAIMAGE

Met de steun van zijn machtige aandeelhouders wil Rennes – met onder andere Rode Duivel Jeremy Doku in de gelederen – de top bestormen.

Rennes steunt op een groot fortuin. Volgens de ranglijst van het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes is de familie Pinault met een vermogen van 45 miljard euro namelijk momenteel de 32e rijkste groep ter wereld. François-Henri (59) is sinds maart 2005 voorzitter-algemeen directeur van de Keringgroep, dat zich – nadat ze goed boerde in de distributiesector – nu vooral concentreert op de luxemarkt en duurzame ontwikkeling. De echtgenoot van de Mexicaanse actrice Salma Hayek (55) is sinds 2019 ook de ambitieuze persoon achter de Artémisgroep, dat eigenaar is van Rennes en – samen met Ol. Lyon, Ol. Marseille, AS Monaco, Lille OSC en OGC Nice – het stilaan ongenaakbare PSG in de Ligue 1 van een nieuw kampioenschap wil afhouden.

Het winnen van een Europese beker is een ambitie.

Maar de Bretoenen richten zich niet enkel op het Franse kampioenschap. Jaarlijks Europees voetballen is de opzet nadat ze in 2017/18 vijfde eindigden, het jaar erop de Franse beker veroverden (ten koste van PSG) en vorig seizoen zelfs de CL-groepsfase meemaakten. De afgelopen weken en maanden plaatste Rennes zich via de play-offs voor de nieuwe Conference League (na 2-0 en 3-1 tegen Rosenborg), waarin ze zich – in een poule met Tottenham – via een eerste plek opmaken voor de 1/16 finales. Alleen het laatste duel tegen de Spurs vond niet plaats, vanwege een coronaopstoot bij de Engelsen.

Pinault vertrouwt op competente mensen, met voorzitter Nicolas Holveck (sinds maart 2020) en technisch directeur Florian Maurice (vanaf 29 mei 2020). Ze veranderden de clubcultuur, samen met de coaches ( Sabri Lamouchi, Julien Stéphan en vandaag Bruno Génésio) die de dagelijkse werking een ander elan gaven. Vandaag de dag draait Rennes met een budget van 110 miljoen euro. Speciaal is dat de salarissen afgestemd werden op het bereiken van Europees succes; Rennes werd namelijk een ploeg voor een driefrontenoffensief (Ligue 1, Coupe de France en Conference of Europa League). In maart, ter gelegenheid van het 120-jarig bestaan, tekende François-Henri Pinault – die zelf ooit uitkwam voor de U12 – zijn droom uit richting 2024/25. ‘We hebben nog tijd, maar het winnen van een Europese beker is een ambitie. Of een nieuwe beker. Een Stade de France in rood en zwart, dat zou er mooi uitzien.’

Sinds de komst van Maurice werd de transferpolitiek een mengeling van jong talent met een groot potentieel ( Jeremy Doku, Loïc Badé, KamaldeenSulemana, Dogan Alemdar), iets meer ervaren krachten ( Martin Terrier, Baptiste Santamaria, Lovro Majer) en routine ( Gaëtan Laborde). Economisch levert het model ook mooie uitgaande transfers op, met Eduardo Camavinga (voor 31 miljoen euro naar Real Madrid) en Ousmane Dembélé (in juli 2016 voor 35 miljoen euro richting Borussia Dortmund).

Rode Duivel Doku (19), in oktober 2020 voor 26 miljoen euro overgekomen van RSC Anderlecht, blijft de duurste inkomende overgang in de clubgeschiedenis. De flankspeler kwam dit seizoen door een knieblessure echter nog maar zes keer in actie in de Ligue 1 (met 1 goal) en twee keer in de Conference League. Génésio wil voorzichtig omspringen met zijn troefkaart in de race om een prijs dit seizoen. ‘Wij willen dat hij honderd procent is. Er mag geen enkel risico zijn op een terugval.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content