De FIFA stond vorige week in rep en roer omdat secretaris-generaal Jérome Valcke op de Franse radio had gezegd dat hij dacht dat het WK 2022 in Qatar ergens tussen 15 november en 15 januari zal worden afgewerkt. De heisa was lichtjes onbegrijpelijk, maar er is binnen de voetbalwereld om politieke redenen beslist geen knopen door te hakken vóór het WK in Brazilië.

Iedereen met een beetje gezond verstand beseft echter dat het onmogelijk is om in de zomer een WK te organiseren in het Midden-Oosten. De FIFA-inspectiecommissie maakte het in haar rapport drie jaar geleden al duidelijk en Michel D’Hooghe en zijn medische commissie gaven ook al een negatief advies. Ook al kunnen de Qatari het straks dankzij de airco laten vriezen in de WK-stadions.

Een paar jaar geleden woonde ik in augustus in het nabijgelegen Abu Dhabi een training bij van Al Jazira, geleid door Frank Vercauteren en Hugo Broos. De training begon om halfelf ’s avonds en duurde tot even na middernacht. Zelfs als je gewoon keek, brak het zweet je uit. Het was niet alleen ruim veertig graden, maar de vochtigheidsgraad bedroeg meer dan negentig procent. Terug in het hotel duurde een potje pootje baden in zee slechts enkele seconden, het water was onaangenaam warm.

Een WK in de zandstaten in de zomer is je reinste waanzin. Niet zozeer voor de spelers. De WK’s in Mexico en de Verenigde Staten toonden aan dat getrainde atleten echt niet doodvallen bij hoge temperaturen. Ze voetballen gewoon wat trager.

Een WK draait echter niet alleen om de spelers, maar ook om de toeschouwers. Het kan niet de bedoeling zijn dat zij tussen de wedstrijden in de hele tijd op hun hotelkamer met de airco op volle kracht moeten zitten.

We kunnen dan ook nog een stapje verder gaan dan Jérôme Valcke: het staat zogoed als vast dat de openingswedstrijd van het WK in Qatar op vrijdag 18 november en de finale op zondag 18 december plaatsvindt.

Veel alternatieven zijn er niet. Als het WK na Nieuwjaar van start zou gaan, komt het in het vaarwater van de Olympische Winterspelen en dat zou problemen geven voor de tv-zenders. Voetballers hebben ook recht op Kerstmis en Nieuwjaar thuis, zodat de finale een week eerder moet worden gespeeld. Wat de Engelsen, de grootste tegenstanders van een WK in de winter, de gelegenheid zou geven de competitie te hervatten op Boxing Day (tweede kerstdag) en het klassieke kerstprogramma af te haspelen.

De voetbalwereld haalt zich met een winter-WK echter heel wat problemen op de hals. In de nationale competities zal van een winterstop geen sprake kunnen zijn en de zomervakantie moet wellicht ingekort worden. Voetballen in juli betekent echter dat veel supporters nog met vakantie zijn en een vervroegde competitiestart zal de abonnementenverkoop niet stimuleren. Ook de aftrap van de Europese bekercompetities moet naar voren worden gehaald.

De ellende beperkt zich niet tot één seizoen, want eind 2021 staat de Confederations Cup geprogrammeerd. Daar zijn maximaal twee Europese landen bij betrokken, maar het betekent wel dat er in die periode geen Champions League kan worden gespeeld en wanneer het WK voor clubs – normaliter begin december – op de kalender komt, is al helemaal onduidelijk.

Het is zonneklaar dat zeker drie seizoenen in de war worden gestuurd door de verhuizing van het WK naar de winter. Dat geldt vooral voor België, met z’n veertig speeldagen. En dan zijn er ook nog consequenties voor de nationale teams. In september 2022 gaat immers de voorronde van Euro 2024 van start. Dat zou betekenen dat een viertal kwalificatieduels afgewerkt worden voor de WK-eindronde begint. Hoe moet dit met de contracten van de bondscoaches?

Winter of zomer, met het imago van Qatar 2022 komt het na de verhalen over corruptie bij de toewijzing en de abominabele werkomstandigheden van de bouwvakkers niet meer goed. Het geld van de sjeiks lonkte, maar de beslissing om het eerste airconditioned WK aan het emiraat toe te vertrouwen mag stilaan de domste beslissing uit de geschiedenis van de FIFA worden genoemd.

DOOR FRANÇOIS COLIN

Wereldbeker in Qatar van 18 november tot 18 december 2022.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content