Het hele seizoen 2003/04 joegen er paniekgolven door Bergen. Het team miste compleet de start van de competitie, wat tot het ontslag van coach Marc Grosjean leidde. De Italiaan Sergio Brio moest de meubelen redden en deed dat met uitgesproken, en fel bekritiseerd, defensief voetbal. Zijn methodiek en tactische keuzes werden zelfs door veel van de eigen spelers ter discussie gesteld. Het afbraakvoetbal van Bergen bezorgde de club dan wel het beoogde behoud, maar na een fris debuut in de eerste klasse werden de Draken vorig seizoen tot een van de grootste teleurstellingen gerekend.

In het aanschijn van de nieuwe campagne beloofde Brio het geweer van schouder te zullen veranderen. Zijn adjunct, Michel Wintacq, is ervan overtuigd dat in de spelersgroep het potentieel schuilt om opnieuw een interessant parcours af te leggen. Bergen begint alleszins met een totaal nieuwe ploeg aan de competitie. Veel spelers zijn trouwens vertrokken. Weinigen daarvan – behalve de spelers die Brio zelf naar Bergen haalde, zoals Alberto Malusci, Muhamet Yoldas, Jari Niemi – vonden een baan in de Belgische of een andere eerste klasse : het verklaart ten dele de malaise van vorig seizoen. De nieuwe groep toonde tijdens de voorbereiding dat hij mooi voetbal kan produceren.

VERDEDIGING

Kris Van de Putte zal ook in het nieuwe seizoen het doel van Bergen verdedigen, maar zijn defensie ziet er in vergelijking met vorig seizoen volkomen anders uit. Brio handhaaft wel het principe van een verdediging op één lijn, maar verlangt meer dynamiek van zijn achterhoede. Vorig seizoen stelde de Italiaan vaak vier centrale verdedigers op, die dan nog het strikte verbod kregen de middellijn te overschrijden. De nieuwe backs van Bergen krijgen straks ook offensieve richtlijnen mee. Vorig seizoen bestond de verdediging uit Thaddée Gorniak, Mustapha Douai, Liviu Ciobotariu en Marco Casto. Die zijn vertrokken. Tegenwoordig maken Daniel De Castro, Gballon Ange Kouyo, Roberto Mirri en Marco Ingrao de defensieve dienst uit. Allicht komt ook centrale verdediger Eric Rabesandratana vlak voor de competitiestart de rangen versterken. Het staat nu al vast dat er in vergelijking met vorig seizoen meer beweging op de flanken te zien zal zijn.

MIDDENVELD

Ook hier kan er gesproken worden van het einde van een tijdperk : het hart van de ploeg lijkt nog amper op dat van vorig seizoen. Olivier Suray, onmisbaar voor de balrecuperatie, en Dieudonné Londo bekleden sleutelposten op het middenveld. Allicht zal daar ook een rol weggelegd zijn voor Philippe Billy en Alain Behi. Vooral op het middenveld wordt aangetoond dat Bergen een andere koers wil varen. Het accent ligt er voortaan op snelheid van uitvoering en combinatievermogen : kwaliteiten die in de voorbije campagne veel minder hoog in het vaandel werden gedragen. Toen diende de ploeg zich voortdurend aan de tegenstander aan te passen. De toevoeging van veel technische capaciteiten in de nieuwe spelerskern wijst op een drastisch andere benadering.

AANVAL

Als er één man is die Bergen vorig seizoen heeft gered, dan wel Wamberto. Zijn inbreng in het behoud van Bergen viel zo op, dat Racing Genk in de geldbeugel wilde graaien om hem naar Limburg over te hevelen. Maar Bergen remde die belangstelling af, tot het uiteindelijk Wamberto naar Standard moest laten vertrekken. Voordien ging Jari Niemi (4 doelpunten en 4 assists in 17 wedstrijden), zonder noemenswaardige weerstand naar Standard.

Bij Bergen droomden ze openlijk van een nieuw koningskoppel. Het succes van het debuutseizoen in eerste klasse was grotendeels gebaseerd op de samenwerking tussen een koele killer ( Cédric Roussel) en een speler die voor de ideale bevoorrading zorgde ( Jean-Pierre La Placa). De gedachte aan een tandem Wamberto-Roussel deed de Draken watertanden. Maar dat feest ging niet door. Bergen moet op zoek naar een nieuwe frontlijn.

CONCLUSIE

Bergen heeft een totaal nieuw gezicht. Het verleden leert dat een volslagen nieuwe spelersgroep tijd nodig heeft. Het duurt even voor spelers die elkaar niet kennen, op elkaar ingespeeld raken. Bij Bergen zijn ze de mening toegedaan dat het met die groeipijnen niet zo’n vaart zal lopen. Ze beroepen zich daartoe op een andere voetbalwet : dat goede voetballers automatisch goed met elkaar kunnen samenspelen.

Pierre Bilic

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier