Elke maand stellen de redacties van de ESM-bladen, European Sports Maga-zines – Voetbal International (Nederland), Der Kicker (Duitsland), Don Balón (Spanje), La Gazzetta dello Sport (Italië), A Bola (Portugal), Sport Express (Rusland), World Soccer (Engeland) en Sport/Voetbal Magazine -, een Europees elftal samen. Dit is het elftal van de maand november.

Grégory Coupet

(Lyon, 3) De uitmuntende prestaties van Lyon in de Franse competitie en de Champions League kunnen voor een groot deel worden toegeschreven aan doelman Grégory Coupet. De Franse international kreeg de microbe mee van zijn vader. De laatste blinkt uit door zijn sterke reflexen, zijn rust en constante prestaties.

Christian Panucci

(AS Roma, 3) De Italiaanse linksachter speelt normaal zijn beste voetbal onder trainer Fabio Capello, want hij haalde zijn beste niveau bij AC Milan en Real Madrid onder zijn leermeester. Avonturen bij Inter, Chelsea en Monaco brachten geen succes. Maar onder de hoede van Luciano Spalletti blinkt Panucci weer uit door zijn robuustheid en spelinzicht.

Wayne Rooney

(M. United, 3) Wie het over de Engelse vedette heeft, praat over voetbal, geld, gokken en vechtpartijen. Rooney verlengde onlangs zijn overeenkomst bij de Mancunians tot 2012. Dat gebaar gaf de spits blijkbaar vleugels, want de laatste weken scoort de jongste doelpuntenmaker in de geschiedenis van de Premier League weer met de ogen dicht.

Daniel Alves

(FC Sevilla, 4)

Deze Braziliaanse rechtsachter wilde vorige zomer, na het winnen van de UEFA Cup, naar Liverpool verhuizen, maar de te hoge transferprijs (12 miljoen euro) vormde het struikelblok voor een overgang. Nu trekt Alves de lijn door : zijn rushes zorgen voor gevaar, terwijl ook zijn voorzetten de ideale bevoorrading betekenen voor de spitsen.

Andrés Iniesta

(Barcelona, 4) Lichtvoetige, kleine, technisch verfijnde voetballer. Groot talent, nog heel jong en samen met Cesc Fábregas een van de meest intelligente Spaanse middenvelders van het moment. Profiteerde van de blessure van Xavi om zijn plaats in het sterrengeheel te veroveren. Zijn bijnaam luidt El Blanquito, het bleekgezicht.

Francesco Totti

(AS Roma, 6) Hij geldt als een van de beste schaduwspitsen ter wereld en blijft een echte Romanista en Ultra. Totti is een voetballer bij wie clubliefde hoog in het vaandel staat. In eigen land aanvaardde hij de rol van ambassadeur van Unicef, maar blijft in eerste instantie een fantastische voetballer, die uitblinkt door zijn inzicht en traptechniek.

Per Mertesacker

(Werder Bremen, 7) Bij Hannover 96 ontpopte hij zich door zijn gestalte tot een fysiek sterke en kopbalkrachtige centrale verdediger. Afgelopen zomer verhuisde Mertesacker naar Werder Bremen, waar hij tot 2010 tekende. Aan de zijde van Naldo toont hij, als perfecte organisator en leider van de defensie, zijn sterkte in de duels.

Ronaldinho

(Barcelona, 6) De Braziliaan kende een ontgoochelend WK en ondervond veel moeite om het juiste ritme te vinden. Maar de laatste weken etaleert hij opnieuw zijn superklasse, bekroond met een fantastische omhaal tegen Villarreal. Vorige week demon-streerde Ronaldinho nog maar eens zijn topvorm, door Werder Bremen volledig weg te spelen.

Frédéric Kanouté

(FC Sevilla, 3) Frans-Malinese aanvaller, wiens talent werd ontdekt bij Lyon. Trok in 2000 naar West Ham, koos in 2003 voor Tottenham, maar bereikte zijn beste niveau bij FC Sevilla, dat 4,4 miljoen euro voor hem neertelde. Was lange tijd luxe-invaller, maar maakt de laatste weken het verschil door zijn snelheid en hoge doelpuntenproductie.

Nemanja Vidic

(M. United, 3) Deze Servische centrale verdediger maakte naam bij zijn jeugdliefde Rode Ster Belgrado. Ondanks de grote interesse uit de Europese toplanden verhuisde hij naar Spartak Moskou. In januari van dit jaar trok hij naar M. United, waar Vidic profiteerde van de blessure van Wes Brown om aan de zijde van Rio Ferdinand te schitteren.

Florent Malouda

(Lyon, 4) Franse international, die het best tot zijn recht komt als offensieve linkerflankspeler. Maar hij kan eventueel ook als linkerverdediger worden uitgespeeld. De kracht van Malouda is zijn techniek, snelheid en fysiek. Werd dit seizoen een beslissende factor voor Lyon, als afwerker of aangever voor het spitsenduo Carew-Fred of Govou-Wiltord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier