De uitschakeling van Engeland in Zuid-Afrika betekent het einde van de zogenaamde Gouden Generatie, die nooit de steile verwachtingen inloste. De Engelsen kunnen niet zonder reden stellen dat het WK voor hen heel anders had kunnen verlopen als scheidsrechter Jorge Larrionda en zijn assistent Mauricio Espinosa bij de les waren geweest. Duitsland wankelde op het moment dat de knal van Frank Lampard via de dwarslat achter de doellijn verdween.

Toch moeten de Engelsen vooral naar zichzelf kijken. De 2-1 bij de rust was gevleid, want de Duitsers waren sneller op de bal en technisch veel beter. De Engelse defensie leek bovendien met vakantie en was nergens bij de doelpunten van de Mannschaft.

Fabio Capello, de man die na het debacle van Euro 2008 voor 7 miljoen euro per jaar was ingehuurd om de wereld te veroveren, verloor al een paar weken terug zijn grip op het elftal. Na de openingspartij tegen de Verenigde Staten leidde John Terry, die na een seksschandaal de aanvoerdersband werd ontnomen, tijdens een crisisberaad de muiterij tegen de Italiaan in, maar hij werd niet gevolgd door zijn ploegmaats. “Ze zullen het ontkennen, maar dit is een groep spelers die elkaar niet lusten”, schreef The Times.

De uitschakeling betekent het einde van een generatie. Gary Neville, Sol Campbell, Paul Scholes en Michael Owen waren er al niet meer bij. Rio Ferdinand, David Beckham en Owen Hargraeves waren geblesseerd. Hebben John Terry, Frank Lampard en Steven Gerrard nog een toekomst als international? Engeland had met een gemiddelde leeftijd van 28 jaar en 6 maanden de oudste selectie van het WK.

Engeland moet nu een nieuwe ploeg bouwen rond Wayne Rooney, maar de sterspeler van Manchester United scoorde op een groot toernooi niet één keer meer sinds de nochtans altijd voorzichtige Sven-Göran Eriksson hem na zijn twee goals tegen Kroatië (4-2) op Euro 2004 met Pelé vergeleek.

Helemaal verontrustend voor de Engelsen is dat ze niet alleen andermaal vroegtijdig naar huis moesten, maar dat ze vorig jaar op het EK voor spelers onder 21 met 4-0 van Duitsland verloren. Özil, Neuer, Khedira en Müller legden een jaar later het Engelse A-team over de knie.

In de Britse pers wordt nu het ontslag van de duurbetaalde Fabio Capello geëist, maar de slimme Italiaan liet kort voor de afreis naar Zuid-Afrika de clausule schrappen dat beide partijen na het WK de verbintenis konden opzeggen. Het wordt een heel dure opstapregeling.

FRANçOIS COLIN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier