Vanaf volgende week maandag is Uli Hoeness weer een vrij man. De gevangenisstraf heeft het imago van de goeroe van Bayern München amper besmeurd. Sterker zelfs: het Duitse voetbal schreeuwt om zijn terugkeer. Hoeness wil zich nu bezinnen over zijn toekomst.

Precies 21 maanden heeft Uli Hoeness in de gevangenis gezeten. Dat is de helft van zijn straf. Na een gemediatiseerd proces werd de ex-voorzitter van Bayern München tot drie en een half jaar gevangenis veroordeeld omdat hij 28,5 miljoen euro aan belastingen verduisterde en het geld op een geheime Zwitserse rekening parkeerde. Hij ging niet in beroep en begon op 2 juni 2014 aan zijn straf in de gevangenis van Landsberg. Maar na goed zes maanden werd zijn straf al versoepeld. Hoeness mocht overdag de gevangenis verlaten en nam bij Bayern München zijn oude bureau weer in. Hij werd als een verloren zoon begroet en ging aan de slag in de jeugdwerking. Om acht uur ’s ochtends liet de club hem aan de gevangenispoort door een chauffeur ophalen, die bracht hem tegen zes uur ’s avonds terug. Nog wat later werd het regime voor Hoeness nog beter: hij mocht de weekends thuis overnachten.

Uli Hoeness gold als een moralist, als iemand die het evangelie predikte. Dat hij door belastingontduiking van zijn voetstuk donderde, paste niet in dat beeld. Ook al wist iedereen dat hij naast een passie voor Bayern München ook een grote liefde had voor geld, of zoals iemand het ooit verwoordde: een erotische verhouding met geld. Maar bij zijn misdrijf stonden slechts weinigen stil. Toen Hoeness in oktober vorig jaar eens een basketbalwedstrijd van Bayern München bijwoonde, zorgden de toeschouwers na de match voor een staande ovatie. Niet omdat Bayern had gewonnen, maar omdat Hoeness de zaal verliet. Hij deed dat met tranen in de ogen.

GEWETENSVOL EN ZORGVULDIG

Het begrip voor Uli Hoeness was zo groot dat je hem, nadat de storm van het proces was uitgeraasd, op den duur een slachtoffer waande. Terwijl er tegen hem uiteindelijk een criminele acte voorligt. Dat Hoeness intussen 43 miljoen euro terugbetaalde, verzacht de feiten niet. Hij haalde het geld uit zijn eigen vermogen. Hoeness werd niet alleen vorstelijk betaald bij Bayern, hij richtte in zijn geboortestad Ulm een worstenfabriek op, die goed floreert en intussen door zijn zoon wordt geleid.

Het heet dat Uli Hoeness zich in de gevangenis voortreffelijk gedroeg. Hij zou met medegevangenen respectvol zijn omgegaan, soms zelfs amicaal en in alle omstandigheden hulpvaardig. Hij zou zijn werk gewetensvol en zorgvuldig hebben gedaan. Hoeness stond in voor de verdeling van kleding en bedlinnen voor de medegevangenen en werkte elke dag tussen 9 uur ’s ochtends en halfvier ’s namiddags. Hoeness kreeg daarvoor, net als iedere gedetineerde 1,12 euro per uur. Dat kon na twee maanden tot 1,87 euro worden opgetrokken. Op een verblijf in het ziekenhuis na – waar hij voor hartproblemen werd verzorgd – nam Hoeness deel aan het leven van elke dag. Maar mensen die hem bezochten, lieten wel horen dat hij in stilte leed en dat de hele heisa rond zijn proces bij hem diepe sporen had nagelaten. Hij is ook duidelijk vermagerd. Ondanks het milde regime – Hoeness verbleef de laatste weken in een huis voor zogenaamde vrijgangers – is zijn vrijlating voor hem het einde van een nachtmerrie.

COMPETENTIE EN EMPATHIE

Ooit besliste Uli Hoeness over ongeveer alles bij Bayern München. Toen ex-speler Mehmet Scholl trainer werd van de tweede ploeg en opviel door een wat nonchalante kledij, werd hij door Hoeness op diens bureau ontboden. Hij kreeg te horen dat hij zich voortaan netjes moest kleden.

Of zijn slagkracht binnen de vereniging in de toekomst weer zo groot zal zijn, moet worden afgewacht. Uli Hoeness vertrekt na zijn definitieve vrijlating met vakantie en wil alles op een rijtje zetten. In juni zou hij dan definitief beslissen over zijn toekomst. Of beter: over de vraag of hij zich weer kandidaat zal stellen voor het voorzitterschap bij Bayern München. De verkiezingen worden in de herfst gehouden. De huidige voorzitter Karl Hopfner heeft in ieder geval al laten weten in geen geval tegen Hoeness aan te treden en eventueel weer gewoon voorzitter te worden van de raad van bestuur. En Franz Beckenbauer riep in zijn bekende stijl dat hij Hoeness weer daar wil zien waar hij hoort: op de troon van de club. ‘Hij is’, aldus Beckenbauer, ‘nu eenmaal het gezicht van Bayern München.’

Insiders gaan er dan ook van uit dat de intussen 64-jarige Uli Hoeness straks weer aan het roer van Bayern zal staan. Het is bovendien de vraag of hij zich de laatste maanden echt wel beperkte tot werk in de jeugdafdeling. Bij belangrijke beslissingen, zo werd gefluisterd, zou er wel degelijk om zijn mening zijn gevraagd. Zeker is ook dat hij probeerde trainer Pep Guardiola te bewegen zijn aflopende contract te verlengen. Zonder succes.

Vrijwel niemand in Duitsland zal erover vallen als Uli Hoeness straks weer gewoon de lijnen van Bayern München uittekent. Bondscoach Joachim Löw sprak de hoop uit dat Hoeness zijn competentie, kennis en empathie weer in het voetbal zal steken en Ligavoorzitter Reinhard Rauball feliciteerde Hoeness voor de deemoedige manier waarop hij de zwaarste crisis in zijn leven heeft doorstaan.

Niemand die dan nog stilstaat bij het verhaal van deze moraalapostel, die ooit de fotorechten voor zijn huwelijk verkocht voor 75.000 Duitse mark, net geen 40.000 euro. Niemand nog die Hoeness zal neerzetten als iemand die jaren pleitte voor meer financiële normen en waarden in het voetbal en dan in een pijnlijk proces zelf door het stof moest. Uli Hoeness zal gewoon in het voetbal terugkeren. Alsof er niets is gebeurd. Vechten wordt het voor sommige media allicht voor een interview over het gevangenisleven van Uli Hoeness.

Hij zal er waarschijnlijk niet op ingaan. Ondanks zijn geldhonger zijn er ook voor Uli Hoeness grenzen. Voor spreekbeurten pleegde hij 30.000 euro te vragen. Maar dat geld gaat steevast naar een liefdadigheidstelling. Maar als er vroeger in de slagerij die aan zijn worstenfabriek grenst in de kassa tien eurocent ontbrak, dan werd de hele zaak doorzocht. Niemand moest proberen hem te bedriegen. Dat is wel vreemd als je het plaatst tegen de fraude die Hoeness pleegde.

DOOR JACQUES SYS – FOTO’S BELGAIMAGE

Aanvankelijk verdiende Uli Hoeness in de gevangenis 1,12 euro per uur.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content