Afgelopen weekend had Ivan De Witte, voorzitter van de Pro League, nog laten optekenen: “Ik weet niet wat ik moet denken van de Moeskroensoap. Momenteel kunnen we niets anders doen dan wachten, maar het heeft geen zin om Moeskroen in een kunstmatig coma te houden.”

Maandag werd beslist de stekker definitief uit de club te trekken. Dat maakte vereffenaar Geert De Mets bekend. De club, die 120 personen tewerkstelt waarvan 80 voltijds, had een schuld van 12 miljoen euro en kon die niet meer aflossen. Moeskroen wordt in ieder geval geschrapt uit de Pro League, wat betekent dat ook alle resultaten van de ploeg vervallen. De competitie wordt dus voortgezet met vijftien ploegen. Bij het ter perse gaan was nog niet duidelijk of Moeskroen zijn stamnummer mag behouden.

Vorige week maandag al hadden de gerechtsmandatarissen Alain Zenner en Gérard Delvaux hun standpunt bekendgemaakt: herbeginnen in derde klasse is de enige uitweg voor Moeskroen. Verwacht werd dan ook dat de spelers ontslagen zouden worden, maar dat gebeurde in eerste instantie niet. Vereffenaars André-Marie Verplaetse en Geert De Mets beslisten immers dat Moeskroen ‘de activiteiten zo lang mogelijk moest verder zetten’. Op voorwaarde dat de spelers daartoe bereid waren. Uit de forfaits tegen Cercle Brugge en Kortrijk werd duidelijk dat dat niet langer het geval was.

Voor de jeugdteams wordt nog naar een oplossing gezocht. “Het moet toch mogelijk zijn om hen de competitie te laten volmaken”, vindt Verplaetse. “Het financiële plaatje is rond, maar als het stamnummer vervalt, is het ook voor de jeugdploegen van Moeskroen gedaan met voetballen.”

Dankzij Philippe Dufermont, de intercommunale IEG en de Franse gemeenschap mag het jeugdopleidingscentrum Futurosport het financiële plaatje voor dit seizoen dan wel rond hebben, zullen de jeugdspelers geen andere oorden opzoeken na dit seizoen? Directeur Jean-Louis Losfeld denkt van niet: “We werken aan een project waarbij de oudste jeugdspelers bij teams uit tweede, derde en vierde klasse gestald kunnen worden en wat de jongere jeugdspelers betreft, rekenen we op de hervorming van de jeugdcompetitie die de KBVB volgend seizoen wil doorvoeren.”

Edward Vandaele, advocaat en voormalig voorzitter van de club, is ondertussen al met zijn eigen project bezig. “Niet omdat ik op de voorgrond wil treden, wel omdat de stad Moeskroen en enkele bedrijfsleiders blijkbaar vertrouwen hebben in mijn bescheiden kwaliteiten om een nieuw voetbalproject op poten te zetten. Een nieuw voetbalproject, met andere mensen en met als doel om de bladzijde om te draaien. Het idee om na een fusie met Péruwelz opnieuw te beginnen in derde klasse bestaat al geruime tijd. Maar andere gegadigden mogen zich altijd aanbieden. Zo maakt ook Doornik, dat de beste jongeren de kans zou geven om in tweede klasse ervaring op te doen, zeker kans op een samenwerkingsverbond. Wat er nu allemaal gebeurd is, sterkt mij alleen maar in mijn gedachte om de handen in mekaar te slaan en één grote club op te richten.” S

DANIEL DEVOS

‘De stad Moeskroen en enkele bedrijfsleiders hebben vertrouwen in mijn kwaliteiten om een nieuw voetbalproject op poten te zetten.’

Edward Vandaele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier