Elke maand stellen de redacties van de ESM-bladen, European Sports Magazines – Voetbal International (Nederland), Der Kicker (Duitsland), Don Balón (Spanje), La Gazzetta dello Sport (Italië), A Bola (Portugal), Sport Express (Rusland), World Soccer (Engeland) en Sport/Voetbal Magazine -, een Europees elftal samen. Dit is het elftal van de maand oktober.

Edwin van der Sar

(Man. Utd., 4)

De Nederlandse international stond nooit bekend als een doorsneedoelman, het ijskonijn is een allroundvoetballer met handschoenen. Sinds het afscheid van Peter Schmeichel wachtte Manchester Utd. op een echte topkeeper. Met Van der Sar vonden ze die. Niet de meest spectaculaire goalie, maar betrouwbaar.

Frank Lampard

(Chelsea, 4)

Aanvallen afbreken of ze zelf opzetten : hij doet het met hetzelfde gemak. Deze offensieve middenvelder is niet alleen de motor, hij infiltreert ook gemakkelijk in de zestien meter en toont zich een opportunist voor doel. De manier waarop hij Barcelonadoelman Víctor Valdés aan de grond nagelde in Camp Nou, was subliem.

Didier Drogba

(Chelsea, 7)

Niet Andriy Shevchenko, maar wel spitsbroeder Didier Drogba is de aanvaller die ervoor zorgt dat Chelsea momenteel zo’n hoog niveau haalt. Vooral door zijn uitstekende conditie, snelheid en torinstinct maakt de Ivoriaanse spits het verschil. Zijn sterkste troef ? Zijn kopbalsterkte bij voorzetten.

Khalid Boulahrouz

(Chelsea, 3)

Ronaldinho maakte in de dubbele confrontatie van de Champions League tegen Chelsea kennis met de kannibaal. Hij staat bekend om zijn agressieve speelwijze en schuwt de duels niet. Werd door José Mourinho afgelopen zomer weggehaald bij Hamburger SV, waar hij centraal in de verdediging of op rechts indruk maakte.

Juninho

(Lyon, 8)

Dat Lyon aan een hoog toerental draait in de eigen Franse competitie en de Champions League, heeft het in grote mate te danken aan zijn Braziliaanse regisseur. Niet alleen strooit hij met doorsteekpasses naar de aanvallers, vooral zijn harde en gerichte schot bij stilstaande fasen wordt door keepers gevreesd.

Diego Milito

(Zaragoza, 3)

Is aan de zijde van de Brazi- liaan Ewerthon aan een bijzonder sterk seizoen bezig. Blinkt uit door zijn dodelijke efficiëntie, scoort met de ogen dicht. Speelt met zijn broer Gabriel, een centrale verdediger. Beiden behoren ondertussen ook tot de selectie van de Argentijnse nationale ploeg.

Naldo

(Werder Bremen, 3)

Braziliaanse centrale verdediger, die een grote aanpassingsperiode nodig had om het technisch verfijnde Zuid-Amerikaanse voetbal te ruilen voor de harde Duitse competitie. Sinds de terugronde van vorig seizoen niet meer weg te denken uit de basiself. Nu één van de sterkhouders, vooral gevaarlijk met het hoofd op stilstaande fasen.

Diego

(Werder Bremen, 6)

Werd een even mooie toekomst voorspeld als zijn boezemvriend Robinho, maar kwijnde bij FC Porto weg in de harde hand van Co Adriaanse. Onder de hoede van Thomas Schaaf krijgt de grillige spelmaker wel de vrijheid en het vertrouwen om zijn intuïtie te volgen. Die aanpak loont, want de Braziliaan scoort en deelt assists uit.

Amauri

(Palermo, 3)

Palermo nam de Braziliaan vorige zomer voor 4,5 miljoen euro over van Chievo. De transfer werd een voltreffer, want dankzij zijn sterke prestaties (gemakkelijk scoren, maar ook veel goals aanbrengen) beleeft zijn club hoogdagen. Liet weten dat hij klaar is voor de Braziliaanse of Italiaanse nationale ploeg.

Rio Ferdinand

(Man. Utd., 3)

Fysiek opvallende verschijning. Rio Ferdinand is de sleutel op de deur in de defensie van Manchester United. De Engelse international onderscheidt zich door zijn spelintelligentie en brengt rust bij balbezit. Raakte geblesseerd aan de enkel tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen, maar haalt nu weer zijn topniveau.

Dejan Stankovic

(Inter, 7)

Dankzij zijn voetbalachtergrond maakte Dejan Stankovic naam en faam bij RS Belgrado. Verhuisde in 1998 naar Lazio, maar werd in 2004 overgenomen door Inter. Een technisch sterk onderlegde middenvelder met een groot loopvermogen. Momenteel de sterkhouder, door zijn gevaarlijke voorzetten voor de aanvallers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier