Zaterdagochtend op de Bosuil. Tien uur, min vijf graden. Uit alle schoorschenen in de omgeving komt witte rook, maar een nieuwe trainer heeft R. Antwerp FC nog niet. Om vijf over tien komt voorzitter Eddy Wauters uitleg geven aan de spelers. Twintig minuten later spreekt hij de pers toe. “We hebben tijd, het is nog maar de eerste dag van de trainingen.” En Doy Perazic ? Die is ontslagen, zegt hij. “Wanneer ? Gisteravond !” Dat moet dan wel vrijdag na half tien zijn geweest, want toen wist Perazic nog van niets. Natuurlijk is hij ontgoocheld. “Maar u weet toch waarom hij is mislukt ? Door de pers ! Jullie maakten hem af nog voor hij begon.” Een kwartier later schuiven twintig spelers gelaten naar buiten, onder leiding van hulptrainer Jempi Stijnen.

In de late namiddag bereikt de club een akkoord voor zes maanden met Marc Grosjean, in oktober ontslagen bij Bergen, dat hij naar eerste klasse bracht. Grosjean (45) voetbalde ooit twee jaar voor een Vlaamse eersteklasser (RC Mechelen). Zondagochtend leidde hij de training nadat hij de pers toesprak. In het Nederlands ! Hij doet dat behoorlijk, vindt secretaris Paul Bistiaux : “Het klinkt een beetje zoals Michel Preu- d’homme in zijn begindagen bij KV Mechelen, maar hij heeft wel de moed om het te doen.”

Nog maar onlangs had Grosjean er openlijk zijn beklag over gemaakt dat Vlaamse clubs afkerig staan van Franstalige trainers. “En nu dit,” overdenkt hij zijn woorden, “wat een toeval. Eddy Wauters heeft me gezegd dat ik de eerste Franstalige trainer ben van Antwerp. Hij heeft het gedurfd en daar zal ik hem altijd dankbaar voor blijven. Door deze kans kan ik me bevrijden van het etiket ‘Waalse trainer’. Als ik slaag, kan dit andere deuren voor mij openen. Ik spreek Frans en Engels, en nu ga ik Nederlands leren.”

Tot het laatste moment was Paul Put ook in de running. Bistiaux : “Put zei ons zelf : ik wil wel, maar ik kan niet. Blijkbaar is er nog iets tussen hem en Lokeren niet afgehandeld. Maar het is níet zo dat we pas na het afspringen van de piste Put aan Grosjean dachten. Al vóór Kerstmis hebben we met hem gepraat, op de Bosuil.” Volgens Grosjean echter dateert het eerste telefonische contact pas van 29 december, en de eerste ontmoeting van oudejaarsdag.

“Zonder werk te zitten, was hard”, zegt de nieuwe trainer. “Het is een publiek geheim dat de relaties tussen de spelers van Antwerp verre van goed zijn. Dat is soms zelfs tot in de pers duidelijk geworden. Eén van mijn eerste opdrachten zal dus zijn een positieve sfeer te creëren. En discipline in het werk, zoals ik dat ook bij mijn vorige clubs deed.” Volgens Bistiaux beschikt Antwerp over genoeg goede spelers, maar hij sluit niet uit dat er versterking komt : “We gaan daar met de trainer over praten”.

De spelers waren tevreden na de eerste training. “Ik heb een goed gevoel”, zei Stefan Leleu. “Hij kent de Belgische competitie, heeft toch al iets bewezen. Hij zei dat er in deze groep voldoende materiaal zit om het behoud af te dwingen. Of ik dat ook vind ? Min of meer wel, ja.”

door Daniel Devos en Geert Foutré

‘Hij klinkt een beetje zoals Michel Preud’homme bij KV Mechelen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier