Ineens zijn het er veel. Germinal Beerschot begon met Luciano en Victor, die het verkocht aan Club Brugge, maar sinds kort heeft het er voor één seizoen met Eder en MarcelloSouza weer twee Brazilianen bij. En er komen er wellicht nog één, een spits, of twee, een spits en een middenvelder. Lokeren haalde Tailson en Renatinho, die inmiddels elders mag gaan spelen, maar trok onlangs nog Leandro en Adenilson aan, die zes maanden op proef komen. Lierse stuurde GastonPeeters en DirkGyse-linck naar Brazilië om een samenwerking met een sportschool op te zetten.

Via een Braziliaanse kennis van een Lierse jeugdtrainer werden maanden geleden de eerste afspraken gemaakt. “Nu”, zegt Lierse-voorzitter GastonVets, “is het de bedoeling ginder jongens van 14 tot 17 jaar een paar jaar op te leiden in een door Rivaldo opgerichte sportschool om vervolgens te zien of er in aanmerking komen voor de eerste ploeg van Lierse. In samenwerking met de Lierse jeugd moet een scoutingapparaat opgezet worden en zullen op lange termijn hier en ginder onderlinge toernooien georganiseerd worden. We zijn nu aan het bekijken wat kan en niet kan.”

Lierse haalt dus straks zelf zijn spelers en ook Eder en Marcello Souza werden door JosVerhaegen en MarcVanBeek zelf naar Germinal Beerschot gehaald. Die van Lokeren kwamen via Eduardo, de manager van Luciano en Victor die destijds via connecties van MartinVreijsen met GBA in contact kwam.

Kwaliteiten hebben ze doorgaans wel, schat FrankyVanderElst, die er zowel bij Beerschot als Lokeren mee werkte. “Wat aangeboden wordt, is niet altijd wat je zoekt – vorig seizoen hebben we er nog drie afgetest – maar wel altijd van een zeker niveau. Wat je wel soms ziet, is dat ze ginder vaak achterin met drie centrale mensen spelen. Als je daar dan het liberotype van hebt, kan die meestal geweldig goed voetballen, maar is hij niet verdediger genoeg. In Brazilië, hoor ik van Tailson, worden ze ook vaak geconfronteerd met niet betaald worden. Hebben ze dan 40 miljoen in je contract staan die ze misschien nooit krijgen, kies je soms liever voor maar 10 miljoen wetende dat je die wél krijgt.”

Dat er nu zoveel Brazilianen opdoemen, noemen de betrokken clubs toeval, maar ook een trend, gegangmaakt door het succes van Victor. “Vandaag zijn het Brazilianen, morgen zijn het misschien Tsjechen”, zegt Jos Verhaegen. “Als er eens een goeie uitkomt, denken ze ineens dat het ginder allemaal Victors zijn ( lacht). Het probleem is dat er op dit moment in België heel weinig betaalbaars is. Zeg eens in de provincie Antwerpen welke spelers nog in aanmerking komen voor ons ? We hebben er veertien, vijftien van Antwerpen zien passeren, maar we vinden er niks tussen voor ons. Bovendien is de jeugd hier meer met computers bezig, terwijl ze ginder nog echt met het voetbal en sport begaan zijn. Je moet dat nuchter bezien : het zijn niet allemáál Ronaldo’s en ze zullen zich moeten kunnen integreren, maar moeilijker is die markt zeker niet. Ik werd onlangs nog gebeld door de manager van een speler van hier. Vijftien was die speler pas. Dus… ( lacht).” (RDG)

RDG

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier