1. Baptiste Martin (centrale verdediger, 26, komt van Auxerre)

“Toen KV Kortrijk me in maart 2010 contacteerde, had ik nog nooit van de club gehoord. Maar ik was wel bereid om te luisteren, want door een zware kruisbandblessure zat ik op een dood spoor bij Auxerre. Het bezoek aan de club viel heel goed mee, net zoals het etentje met Georges Leekens, die toen nog trainer was. Intussen heb ik bijgetekend voor nog eens twee jaar. Gezien de huidige economische situatie kies ik liever voor wat zekerheid. KV Kortrijk is eigenlijk het beste van de twee werelden: mijn gezin en mijn sociaal leven zijn nog in Frankrijk, vlak over de grens, maar mijn voetbalcarrière is op het hoogste niveau in België. Het voetbal is misschien een trapje lager dan de Ligue 1, maar zeker beter dan de Ligue 2.”

2. Ismaïla ‘Iso’ N’Diaye (defensieve middenvelder, 25, komt van Caen)

“Ik kreeg vorig jaar almaar minder speelkansen bij Caen en wou zelf vertrekken. Ik kon ook naar enkele clubs in tweede of derde klasse in Frankrijk, maar Kortrijk werd meteen heel concreet. In het begin was ik hier wel wat eenzaam, maar in mijn centre de formation werd gelukkig ook gehamerd op de mentale kracht die een voetballer moet hebben. Door de komst van Steeven en Alassane zit ik prima in mijn vel. Het klikt goed tussen ons, we hebben alle drie roots in Parijs. Nu nog hard blijven werken zodat ik vast in de ploeg kom te staan.”

3. Steeven Joseph-Monrose (aanvaller, 21, komt van Racing Lens)

“Lens leende me twee jaar geleden uit aan Châteauroux, om ervaring op te doen. Het boterde niet helemaal met Jean-Pierre Papin, die daar toen trainer was, waardoor mijn uitleenbeurt niet geslaagd was. Daardoor geloofde Lens ook niet meer volledig in mij. Na mijn prestaties op het toernooi van Toulon wilde Lens me uiteindelijk toch nog houden, maar toen had ik al bij Kortrijk getekend. Het is voor mij ook een kwestie van fierheid. Ik wil tonen aan de club die me gevormd heeft, dat ik wel degelijk potentieel heb. En of dat nu op een Belgisch of een Frans veld gebeurt, maakt niet zo veel uit. Sommige van mijn vrienden raadden me ten stelligste af om naar België te komen: ik zou er mijn carrière begraven. Maar ik zie Kortrijk als een mooie springplank en ben hier heel tevreden.”

4. Alassane També (rechtsachter, 20, komt van Paris Saint-Germain)

“Ik heb drie jaar gewacht op een volwaardige kans bij PSG, maar in de winter was mijn geduld op. Zeker met de komst van de Qatarese investeerders is het voor jongeren van eigen kweek onmogelijk geworden om speelkansen te krijgen. Kortrijk was al sinds de zomer geïnteresseerd, dus de beslissing was snel genomen. Hier kan ik van voetbal op het hoogste niveau proeven en mezelf in de kijker spelen. En wie weet, staat er met de beker straks ook een eerste trofee op mijn palmares!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier