AS Roma moet vooral besparen.

Eigenlijk had de tegenstander van AA Gent dit jaar in de Champions League willen aantreden in plaats van de Europa League. Dat lukte niet, omdat AS Roma na een barslecht seizoen met tal van blessures en misstappen slechts als zesde eindigde, ver onder de verwachtingen. Meteen de slechtste prestatie sinds Luciano Spalletti (50) in 2005 aantrad als trainer.

Het team dat de selectie van Michel Preud’homme treft, zal nagenoeg ongewijzigd zijn tegenover vorig seizoen. Twee bekende namen verlieten de club: aanvaller Vincenzo Montella beëindigde op 35-jarige leeftijd zijn carrière, rechterflankspeler Christian Panucci (36) lag vorig seizoen overhoop met coach Spalletti. Nieuw is enkel Stefano Guberti (24), die overkomt van AS Bari en zich in de voorbereiding al in de kijker speelde op de linkerflank in het nieuwe systeem waarmee Spalletti wil uitpakken.

In de 4-2-4 bevolken Daniele De Rossi en David Pizarro het middenveld, terwijl Francesco Totti en Mirko Vucinic centrumspitsen zijn. Guberti (links) en de Braziliaan Taddei (rechts) moeten voor de aanvoer via de flanken zorgen. Spalletti heeft geen echte centrumaanvaller. Maar vooraleer AS Roma de markt kan opgaan, moet het eerst verkopen. Minstens 30 miljoen euro moet aan inkomende transfers gerealiseerd worden. Twee spelers staan daarom in de etalage. Liverpool zou bereid zijn achttien miljoen euro te geven voor de 25-jarige middenvelder Alberto Aquilani. Hij revalideert momenteel van een operatie aan de hiel en ligt nog vijf jaar onder contract in de Italiaanse hoofdstad. De tweede speler die geld in het laatje kan brengen, is de Montenegrijn Mirko Vucinic (25).

Boegbeeld Totti blijft sowieso in Rome. Verwacht wordt dat de 32-jarige ex-international binnenkort een nieuw contract tekent tot 2014. Er was vorige maand enige ophef toen de advocaat van een kandidaat-overnemer van de club liet opmerken dat AS Roma zich beter zou ontdoen van Totti, die meer dan vijf miljoen euro per jaar verdient. Italpetrol, de onderneming van (de inmiddels overleden) clubeigenaar Franco Sensi die 67 procent van de clubaandelen bezit, kampt met financiële problemen. Daarom dringen de banken die Italpetrol geen krediet meer willen geven, aan op een verkoop van de club. In juni leek een Zwitserse groep onder leiding van spelersmakelaar Vinicio Fioranelli 200 miljoen euro veil te hebben om die 67 procent van de aandelen over te nemen. Die deal ging toen niet door, waardoor de familie Sensi, die de club al leidt sinds 1993, voorlopig eigenaar blijft met Franco’s dochter Rosella (38) als voorzitter.

Inter haalde na het vertrek van Zlatan Ibrahimovic naar Barcelona bij die club een vervanger. Het licht ging op groen toen de Catalaanse trainer Pep Guardiola zich bereid toonde de Kameroense spits Samuel Eto’o te laten gaan. De 28-jarige aanvaller krijgt een contract voor vijf seizoenen. Hij zal per jaar 10,5 miljoen euro opstrijken. Dat is behoorlijk minder dan zijn Zweedse voorganger, die met twaalf miljoen euro per jaar de best betaalde speler in de Serie A was.

Eerder op de week trok Inter ook al de 31-jarige verdediger Lucima Ferreira da Silva aan, beter bekend onder zijn voetbalnaam Lucio. De Braziliaanse international komt voor acht miljoen euro over van Bayern München, waar hij vijf jaar voetbalde. Eerder verdedigde de aanvoerder van de nationale ploeg drie seizoenen lang de kleuren van Bayer Leverkusen. Daar belandde hij nadat zijn geplande transfer naar AS Roma niet doorging. Lucio gaat bij Inter drie jaar lang 3,6 miljoen euro per seizoen verdienen.

Felipe Melo (26) verhuist van Fiorentina naar Juventus. De Braziliaanse centrale middenvelder – die absoluut weg wilde – kost 25 miljoen euro. Fiorentina kocht Melo een jaar geleden voor een derde van de prijs bij het Spaanse UD Almería. Intussen bereikten Juventus en Alessandro Del Piero (34) een mondeling akkoord om na komend seizoen nog een jaar samen door te gaan. Het clubicoon voetbalt al bij Juve sinds 1993.

Genoa kocht bij Boca Juniors voor vijf miljoen euro de 27-jarige Argentijnse spits Rodrigo Palacio.

Na 732 dagen keerde aanvaller Cristiano Lucarelli (33) terug naar Livorno, dat na één jaar onderbreking weer in de hoogste klasse speelt. Lucarelli verliet de club destijds voor Shakhtar Donetsk en voetbalde sinds anderhalf jaar bij Parma.

Bologna heeft een nieuwe eigenaar. De Albanese petroleumbaron Rezart Taçi (38) betaalde aan Renzo en Francesca Menarini twintig miljoen euro en kreeg daarmee tachtig procent van de aandelen. Het is, na Vicenza, slechts de tweede Italiaanse eersteklasser ooit die eigendom is van een buitenlander.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier