Zouden ze er bij RC Genk nog eens aan denken waar de club nu zou hebben gestaan met Kevin De Bruyne en Christian Benteke in de frontlijn? Natuurlijk vielen de beide paradepaarden niet te houden, al bleek intern niet iedereen overtuigd van de kwaliteiten van vooral Benteke. Toen iemand riep dat de huidige aanvaller van Aston Villa wereldklasse was, werd er door sommigen eens meewarig gelachen. Soms ben je als club rijker dan je denkt.

Heel even droomde RC Genk vorige week van de dubbel, maar deze machtsgreep zou onwaarschijnlijk zijn geweest. Dat de club, de nederlaag tegen Anderlecht ten spijt, zo’n seizoen doormaakt terwijl ze telkens weer leemtes moet opvullen, is illustratief voor de uitstekende werking. Het mag dan zijn dat de jeugdspelers niet op die manier doorsijpelen zoals de clubfilosofie dat vraagt, met de luid bejubelde vierde bekeroverwinning heeft RC Genk zich definitief bij de top van het Belgisch voetbal geschaard. Met veel voetbalverstand en met zeven trofeeën in vijftien jaar zijn de Limburgers in die periode Club Brugge en Standard voorbijgesneld. RC Genk deed het dit seizoen met een ploeg die vooral drijft op een groot fysiek vermogen, mee bezield door de explosiviteit en de kracht van de Afrikaanse spelers. Zij zorgen voor die componenten die bij het huidige voetbal horen en die uiteindelijk ook de Rode Duivels een kwaliteitsinjectie geven.

RC Genk bestaat straks 25 jaar. De club zit ergens nog steeds vast geankerd in het provincialisme, een gegeven dat een aantal mensen in de Cristal Arena frustreert. Maar een recept om nationaal aanzien te verwerven is, bij gebrek aan een lange traditie, nog niet echt gevonden. Het ligt bovendien niet in de aard van deze nuchtere club om te koketteren met wat de voorbije jaren werd opgebouwd. Een consolidatie van de prestaties kan RC Genk verder vooruit duwen en stuwen. Er staat een uitstekende organisatie, die voor vele clubs als voorbeeld kan gelden. En er is een jeugdcentrum opgericht waarmee RC Genk vele clubs ver vooruit is.

Ook Cercle Brugge maakt van het doorstromen van de jeugd een prioriteit maar zag zich dit seizoen gedwongen te corrigeren. Maar wie Cercle in de bekerfinale zag spelen, vraagt zich af hoe het kan dat deze vereniging de competitie afsloot met 14 punten op 90. Hoe is er de voorbij maanden eigenlijk bij groen-zwart gewerkt? Onder Lorenzo Staelens kwam het tot een gedaanteverwisseling en is er een mirakel in de maak: een verlengd verblijf in eerste klasse.

Vreemd dat Cercle niet eerder het vertrouwen gaf aan Staelens. Naar buiten gaf die wel de indruk het hoofdtrainerschap niet meer te ambiëren, maar diep in zijn binnenste brandde het verlangen om zich in die rol alsnog te bewijzen. Staelens, die als speler het vermogen bezat om een actie vooruit te denken, moest zichzelf in zijn aanpak naar de groep toe wel flexibeler opstellen. Hij is een voetbalkenner die niet de behoefte heeft zich te profileren. Dan heet het al snel dat je charisma mist.

Er moet na de 1-2-zege van Anderlecht op RC Genk al veel verkeerd lopen indien paars-wit nu nog de wenkende titel uit handen geeft. De club ligt net op tijd weer in balans en het is vreemd dat een jonge voetballer als Dennis Praet daartoe bijdraagt. Niettemin kan de laatste wedstrijd van deze competitie, zondag tegen Zulte Waregem, beslissen over het kampioenschap. Knap hoe Francky Dury zijn ploeg na de opdoffer tegen RC Genk weer uit het dal sleurde. Zeer consequent liet hij zaterdag in Lokeren aan de rust de tegenvallende Franck Berrier langs de kant. De Fransman heeft het spel van de fusieclub lang bevleugeld, maar lijkt nu vooral een stoorzender te zijn.

Zulte Waregem staat donderdag tegen Club Brugge voor een nieuwe clash. Blauw-zwart had zondag tot acht minuten voor het einde van de wedstrijd tussen RC Genk en Anderlecht nog uitzicht op de titel. Dat zou helemaal te gek zijn geweest na een seizoen vol grilligheid, turbulentie en hertekende beleidsopties. Nu staat er, zo bleek ook op Standard, weer stabiliteit op het veld. En mentale sterkte. Daarop kan gebouwd worden. Ook vanuit de bestuurskamer.

DOOR JACQUES SYS

Club Brugge weet waarop het verder kan bouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier