Het is opmerkelijk met welke rust Hein Vanhaezebrouck de successen van AA Gent blijft ondergaan. Hoe zelfverzekerd hij als trainer ook is, hoe vaak hij in zijn carrière koppig inging tegen mensen en zijn Grote Gelijk verkondigde, zo ingetogen lijkt hij nu. Na de historische kwalificatie voor de achtste finales van de Champions League sprak Vanhaezebrouck over het gevaar op decompressie. Hij stond, zo zei hij, nu voor de moeilijkste weken sinds hij voor AA Gent werkt.

Het getuigt van realiteitszin om de voeten goed op de grond te houden. De hype rond AA Gent heeft zulke groteske vormen aangenomen dat iedere zin voor nuance verloren is gegaan. De kreet dat de Buffalo’s nu iedereen kunnen verslaan, viel herhaaldelijk te horen. Dat soort opgeklopte euforie is onbegrijpelijk. Ook analisten doen er een schepje bovenop. Sommigen geven zichzelf een vrijbrief om eender wat te roepen. Dat Mario Been vond dat Vanhaezebrouck na de kwalificatie wat blijer had mogen reageren is de onzin ten top. Wie als trainer amper iets heeft bewezen doet er goed aan te zwijgen over de attitude van iemand die net Europees heeft gestunt.

De 25 miljoen euro die AA Gent aan de Champions League zal overhouden, zal op termijn de hiërarchie binnen het Belgische voetbal overhoop gooien. Overal geldt AA Gent nu als het economische model. Met een zuinige manager als Michel Louwagie is het gevaar dat de club zich financieel vergaloppeert onbestaande. Na een feestelijke nacht wees Ivan De Witte vorige week donderdagochtend nog maar eens op de 23 miljoen euro schuld die hij in 2000 aantrof toen hij voorzitter werd.

Bij Anderlecht en Club Brugge zullen ze niet blij zijn met de Gentse opgang. Paars-wit mag dan wel Europees overwinteren, de Europa League blijft een lauw afkooksel van het kampioenenbal. Spetterend is het voetbal niet dat paars-wit opdist. En steeds weer is er na mindere prestaties de vaststelling van de nu ook door de supporters op de korrel genomen trainer Besnik Hasi dat er iets met de mentaliteit scheelt. Essentiëler is de radeloosheid die de ploeg uitstraalt bij balbezit. Dat moet de trainer zichzelf aanrekenen.

Machteloosheid was er ook bij Club Brugge, dat de laatste weken na een 18 op 18 in de juiste plooi leek te vallen, maar nu weer een donkere week kende. De apathie waarmee de ploeg donderdag in de eerste helft in Midtjylland voetbalde was onrustwekkend. Club sloot zijn Europese campagne af met een doelpuntensaldo van 4-11. Zondag op Standard ontsnapte het aan een afstraffing. Weg was plots de defensieve stabiliteit waarop de ploeg de afgelopen weken steunde. Michel Preud’homme, zelf een geboren winnaar, vindt kennelijk geen remedie om die soms opflakkerende laksheid te bannen. In dat soort matchen ontbreekt het ook aan duelkracht, en vooral aan mentale weerbaarheid. Ver weg is de tijd dat spelers van Club Brugge zichzelf op het veld corrigeerden.

Deze competitie zit vol onverwachte wendingen en frappeert door een gebrek aan regelmaat. Dat de nummer zes in de rangschikking niet eens de helft van de punten haalt (25 op 57) is daar een illustratie van. AA Gent vormt daarop de uitzondering.

Met agressief en snel voetbal heeft ook Standard zich nu tot op de rand van play-off 1 gebracht. Twee maanden is het geleden dat de ploeg na een thuisnederlaag tegen Westerlo naar de bodem van het klassement zonk. Het pleit voor trainer Yannick Ferrera dat hij in deze vulkanische omgeving na een 1 op 15 het hoofd koel hield. Hij begreep dat het er in de eerste plaats om ging de defensieve organisatie op punt te zetten. Van daaruit voetbalt Standard nu met flair en vuur. Het is in deze gedaante een zekerheid voor play-off 1.

Heel scherp zullen de Rode Duivels moeten zijn als ze op 13 juni tegen Italië aan het EK beginnen. Maar eigenlijk moet de zware loting behoorlijk worden gerelativeerd. In de eerste ronde sneuvelen maar acht van de 24 ploegen. Het zou dramatisch zijn als de nummer 1 in de FIFA-ranking daarbij hoort.

Ontelbare scenario’s kunnen er gemaakt worden wie in de achtste finale de tegenstander wordt. Maar er valt wat dat betreft niets te voorspellen. Ook dat soort toernooien zit vol onverwachte kronkels. Zoals bijvoorbeeld op het WK in Brazilië bleek toen titelverdediger Spanje al in de eerste ronde sneuvelde.

DOOR JACQUES SYS

Standard is een zekerheid voor play-off 1.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier