Het goede nieuws ? Dat Germinal Beerschot nog niet verloor dit jaar. Het slechte ? Dat het ook nog niet won. Ook niet tegen Lierse, waartegen het zaterdag twee keer een voorsprong uit handen gaf. Het lijkt er stilaan op dat alleen de beker van België (vanavond tegen RC Genk) het seizoen van de Antwerpenaren nog kan redden. In de Kielse wandelgangen neemt de ontevredenheid dan ook toe en ook op de tribunes klagen de supporters dat er niets te beleven is op het Kiel. Voorzitter Marc Van Beek erkent “dat het spel niet is wat het zou moeten zijn, maar als we nu olie op het vuur gooien zijn we niet goed bezig.” Beter wachten tot het overwaait dan paniekerig ingrijpen, vindt de voorzitter. “De trainer ontslaan is geen goed alternatief op dit moment. We hebben het over een man over wie men bijna anderhalf jaar tevreden was en die maniakaal met zijn vak bezig is.” Toch, geeft hij toe, worden het belangrijke weken. “Maar nu direct druk zetten is niet goed. Ik zie veel goede wil.”

Marc Brys zegt nog altijd voldoende steun te voelen in eigen huis. “We werken zoals vorig jaar”, aldus de trainer. “Alleen is het verwachtingspatroon hoger dan toen. Ik vind dat niet logisch, er wordt te veel van ons verwacht. De vraag die zich stelt is : hébben we wel een beter elftal dan vorig jaar ? Als er een paar Brazilianen meedoen, denken de mensen meteen dat er sambavoetbal gespeeld wordt.” Dat laatste is alvast niet het geval. Brys : “We kampen met tegenslagen die ons onnodig minstens zes, zeven punten hebben gekost. Wonnen we vorig jaar vijf keer met 1-0, dan verloren we nu al vijf keer met die cijfers.”

Brys veranderde het spelsysteem. Dat is, met drie spitsen, iets aanvallender nu. Te vroeg om dat na drie wedstrijden al te veroordelen, vindt voorzitter Van Beek. Toch stelt ook hij een meer verwaarloosde opbouw vast wegens vooral verdedigend ingestelde spelers op het middenveld. “Iedereen gaat van de eigen sterkte uit”, zegt Brys. “Ons sterk punt is onze organisatie. We doen er alles aan om meer frivoliteit in het spel te stoppen. Met de komst van Lima en de terugkeer van Cavens kunnen we in aanvallend opzicht meer brengen dan voor nieuwjaar. Toen had ik anderhalve spits : Joao Paulo viel te licht uit, Cavens was geblesseerd en Snelders werd verkocht. Welke aanvaller had ik dan moeten opstellen ?”

Toch is ook Brys niet tevreden met wat zijn ploeg tot nog toe brengt. “We moeten gewoon een betere tweede ronde spelen”, besluit hij. ( GF)

GF

‘We doen er alles aan om meer frivoliteit in ons spel te leggen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier