FC Utrecht probeert rustig te blijven.

Het is hommeles bij zijn club, maar grootaandeelhouder Frans van Seumeren (58) blijft kalm na de grote schoonmaak onder de trainers, waarbij twee assistenten ( John van Loen en David Nascimento), de keeperscoach ( Maarten Arts) en de conditieman ( Rob Druppers) werden ontslagen. Willem van Hanegem (64), de man achter het plan, was naar eigen zeggen doodziek (een combinatie van stress en griep) van de situatie, bleef enkele dagen thuis en liet de sportieve leiding bij de 0-2-winst op De Graafschap in handen van technisch directeur Piet Buter en de nieuwe assistent Ton du Chatinier. “Soms zijn hardere maatregelen nodig, voor het grotere belang: dat de club blijft bestaan en goed presteert”, verklaarde hij in de Volkskrant.

“De storm is over, al waait het hier nog steeds”, vertelde Buter na afloop van de deugddoende zege tegen de Superboeren, waarbij onze landgenoot Tom Caluwé na langdurig blessureleed een succesvol wederoptreden maakte. Toch beseft ook Buter dat het nooit helemaal rustig zal zijn bij de volksclub. Want bij FC Utrecht is er altijd wat aan de hand.

Vorig jaar bijvoorbeeld vocht directeur Jan Willem van Dop met succes zijn ontslag aan. Zes maanden geleden nam de gepensioneerde aannemer Van Seumeren voor zestien miljoen euro 63 procent van de aandelen over bij de financieel structureel instabiele club. De niet altijd even spraakzame Van Hanegem was kennelijk de enige die niet schuldig was aan het door het bestuur genoemde “gebrek aan chemie tussen technische staf en spelersgroep.” Het contract van het clubicoon zou zelfs verlengd worden, al moet hij voortaan wel de persconferenties zelf doen, iets waarvan DeKromme ongelofelijk gruwelt.

Het tekent de aimabele, vaak snel ontroerde volksheld, die pijnlijke keuzes en confrontaties het liefst ontwijkt. Door het maximale resultaat tegen De Graafschap, een partij zonder structuur en tempo, keerde de rust (tijdelijk) terug in de Galgenwaard. De achtste plaats komt immers in zicht, de doelstelling voor dit seizoen. Afgelopen maandag stond Van Hanegem alweer voor de groep. “Hij is gestopt met medicatie, opnieuw fit en heel strijdbaar”, aldus Buter.

Ron Jans (50) is sinds vorige week maandag de langstzittende coach van FC Groningen. Hij bleek toen precies zes jaar in dienst, één dag langer dan Theo Verlangen tussen 1 juli 1977 en 30 juni 1983.

De Nederlandse vrouwenploeg van bondscoach Vera Pauw bereikte voor het eerst, na een 2-0-zege tegen Spanje, de eindronde van een EK, volgend jaar in Finland.

Cor Brom, die als coach Ajax in het seizoen 1978/79 naar de dubbel leidde, overleed op 76-jarige leeftijd.

ADO Den Haag gaf verdediger Christiaan Kum (23) een verbeterde overeenkomst tot 2012. Ook doelman Gino Coutinho (26) blijft langer, tot 2010 met optie.

Spits Jeremain Lens (20, AZ) staat opnieuw drie maanden aan de kant met een blessure aan het middenvoetsbeentje in zijn linkervoet. Met de Braziliaan Jonathas (19) werd een nieuwe spits aan het belofteteam toegevoegd. De Nederlandse voetbalbond legde de club een boete van 25.000 euro op voor het getouwtrek rond de Braziliaanse aanvaller Afonso Alves, die uiteindelijk Heerenveen verruilde voor Middlesbrough.

FC Dordrecht kan dit seizoen geen beroep meer doen op Brian Pinas (29, ex-Cercle Brugge), die een knieblessure opliep.

Onze landgenoot Kevin Begois (26), doelman bij VVV-Venlo, is enkele weken buiten strijd door een buikspierblessure.

De Zweedse spits Kennedy Bakircioglu ziet geen toekomst meer bij Ajax en wil tijdens de winterstop vertrekken. Darío Cvitanich (scheur rechterhamstring) is vijf tot zeven weken niet inzetbaar.

De tweede seizoenshelft gaat voor een belangrijk deel voorbij aan Edwin van Bueren (28), aangezien de middenvelder van Sparta een zware enkelblessure opliep. Op zijn vroegst in april zal hij zijn rentree kunnen maken.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier