Vital Borkelmans onverstoorbaar over zijn vijfhonderdste wedstrijd in eerste klasse. “Op die manier,” vindt hij, “kan Club nooit kampioen worden.”

“Als Club zo blijft spelen als de laatste twee wedstrijden, dan wordt het met zekerheid geen kampioen. Verliezen kan, maar over hun spel ben ik als Clubsupporter zwaar ontgoocheld. Altijd maar die lange ballen, early crosses, wat voor ons makkelijk te verdedigen was. Terwijl ze met Englebert en Simons over spelers beschikken die het spel kunnen maken, maar het net als vorige week op Aalst van de trainer niet mogen. Het is gewoon een schande dat Brugge zo speelt, uitsluitend rekenen op een fout van de tegenstander of een gelukkige bots.

“Jammer, want dat het anders kan, werd al bewezen. Thuis tegen Lyon, dat was fantastisch, werkelijk genieten. Maar toen werd wel via de flanken gevoetbald, toen werd er gespeeld om te spelen, zeg maar. Te vaak komt het spel van Club evenwel neer op : de lange bal zoeken. Speelt het op Aalst zonder lange bal, dan ben ik ervan overtuigd dat het 0-3, 0-4 wordt. De enige goal die ze er maken, was wel buitenspel, maar kwam niet toevallig van een actie via de flank. Club kan veel beter, maar gebruikt zijn voetbalkwaliteiten niet.”

AA Gent pakte in Brugge zijn eerste overwinning na de trainerswissel. “Juist daarom ben ik blij voor Herman Vermeulen en Philippe Vande Walle,” zegt Vital Borkelmans, “want de voorbij week kregen zijn veel kritiek die ze niet verdienden. Ik moet Vermeulen enorm complimenteren met wat hij de laatste weken presteert voor ons, op training en in de groep. Schitterend. Iedereen staat honderd procent achter hem. Herman heeft enorme kwaliteiten als trainer en brengt die op een positieve manier naar voor. Hij nam het op een hele soepele, toffe, plezante manier van Remy over.

“Het spelplezier op training is terug, maar je ziet nu ook dat er onder Remy erbarmelijk is getraind. Fysiek waren bepaalde jongens totaal niet in orde. Dat heeft met zijn methode te maken : lang op het veld, maar weinig doen. Die wedstrijd tegen Lierse was tot in de kleinste details voorbereid, maar tegen de nonchalance, de gemakzucht van bepaalde jongens die dachten dat het zo wel zou gaan, daar sta je gewoon machteloos tegenover. Als daardoor de balans uit de ploeg verdwijnt, dan draait het gewoon niet. Dan mag je tegen negen man spelen, je verliest nog. Als er in het systeem dat wij en Club Brugge spelen één schakel niet meewerkt, dan is het gedaan. Gedaan !

” Iedereen moet altijd zijn werk doen, van a tot z. Op Genk was dat zo. Er werd compact gespeeld, iedereen schoof mee, maar op het eind vallen er met Oyawolé en Kraouche twee in die niet meewerken, moet Cipi te ver uitkomen omdat de rechterflank uit verband wordt gespeeld en… Het is een heel goed systeem, maar iedereen moet functioneren in het systeem.”

emy, aldus Vital Borkelmans, was een nare ervaring. “Iemand met grote trainerskwaliteiten,” vindt hij, “maar ik ben van het principe : als je in Frankrijk maar acht maanden trainer bent geweest in eerste klasse en de kans krijgt om in het buitenland te gaan werken, dan ga je daar, vind ik, raad vragen. Aan de trainers, Vermeulen en Philippe, aan spelers die jaren aan de top hebben gespeeld, Jacky ( Peeters, nvdr), ikzelf en Gunther ( Schepens, nvdr), maar dat deed hij niet. Nooit. Het was ook nooit goed, wat Vermeulen en Philippe deden. Het was moeilijk voor hen.

“Hij sprak enkel Frans, en dan moest Herman het vertalen, of Philippe. Ik vind : als je naar het buitenland gaat, moet je gewoon de taal spreken die er gesproken wordt. In Duitsland en Nederland gebeurt dat, maar wij Belgen, wij eisen dat niet. Waarom niet ? Wij geven spelers en trainer nochtans alle mogelijkheden. De club betaalt mensen van Berlitz om Engels of Frans te komen onderwijzen. Dat sommigen daar geen gebruik van maken, dat kàn gewoonweg niet, vind ik.

“Discipline, voor de training en in de vrije tijd in de kantine, daar trok Remy zich dus niets van aan. Hij moeide zich met de kiné, met de schoenen, met de dokter, maar de sfeer, de ambiance in de groep, dat interesseerde hem gewoon niet. Nochtans is dat één van de belangrijkste zaken, vind ik. Hij de training en de ploegopstelling, wat er in de groep gebeurt, zei hij, is voor jullie. Dat zijn zaken die niet kunnen, vind ik. Je moet respect hebben voor mensen met wie je werkt. Hij had dat niet, niet voor de staf, niet voor mij, niet…

“Ach, en dan zijn rotatiesysteem. Wij, een Belgische ploeg die één keer per week speelt… Dan moet je toch niet roteren ?! Liverpool, Barcelona, Real, die om de drie, vier dagen moeten spelen, oké, als zij dat doen, kan ik dat best begrijpen, maar wij ? Ik vind : de besten moeten spelen en de rest moet altijd klaar zijn.

“Als er geen plezier meer is, wordt het voor veel spelers een sleur om naar de trainingen te gaan. Op een gegeven moment begint het erg te worden, dan moet je beginnen nadenken… en als je dan slechte resultaten krijgt, stapelen de problemen zich opeens op. Het was hoog tijd dat… Je zag dat bepaalde spelers geen discipline meer hadden, en dan begint de ene en de andere daarover te kankeren. Ik zeg het : gaat het goed, dan wordt daar niet op gereageerd, maar zodra het slecht gaat, stapelen die kleine problemen zich op en gaat het op een gegeven moment gewoon ontploffen. Dat is dan ook gewoonweg gebeurd.”

et was beter voor de club dat Remy weg was”, gaat Borkelmans verder. “Normaal zullen we er beter van worden. Ik blijf erbij dat we over een groep voor de topdrie beschikken, maar we verbrodden het gewoon door bepaalde zaken die in de groep zijn gebeurd. Het gaat altijd om hetzelfde : geen discipline. En wij die de problemen in de groep zelf moesten oplossen, omdat Remy niet reageerde. Wij, de ervaren mannen, probeerden het op te lossen, maar dat is moeilijk met veertien verschillende nationaliteiten, waaronder ook Fransen die met de trainer zijn meegekomen. Geloof me : zoals het ging, zo ging het gewoonweg niet, en we werden slechter en slechter.

“Wij beschikken over een brede en sterke kern, maar je moet die jongens altijd proberen het vertrouwen te geven, zowel deze op als naast het veld. Zij die naast het veld staan, zijn de belangrijkste pionnen, want die kunnen de sfeer verbrodden… en dat was ook wat er is gebeurd bij ons. Als trainer moet je daarmee kunnen praten.”

In Brugge is het een beetje hetzelfde, weet hij, maar toch ook helemaal anders. “De trainer is er ook los, maar de spelers worden er wel van a tot z betaald – en ook de 18de tot de 26ste man krijgt de premie”, zegt Vital Borkelmans. “Ik ga naar iedere thuismatch kijken en ik zie niet het Club van in de heenronde vorig seizoen. Kijk, Brugge is een topploeg en als een topploeg enorm gedisciplineerd is, heb je een schitterende ploeg. Maar als je begint te gooien met : toekomen om kwart voor tien… Neen. Ik vind : we hebben al een mooi leven en dan moet je dat ook een beetje respecteren. Spelers die zo ongeveer toekomen wanneer ze willen, dat vind ik bullshit. Zulke trainers, dat zou niet mogen. Ik vind dat het bestuur daar zou op moeten op reageren.

“We worden al goed betaald, buitenlanders krijgen een mooi huis, er wordt ons allemaal een mooie auto ter beschikking gesteld, de kinesist staat voor ons klaar, de dokter, de materiaalmeester, onze kleren worden gewassen, onze schoenen gepoetst, ons eten voor ons klaargemaakt… Dat is toch een weelde ?! Dan moet je toch discipline in je lichaam kunnen gooien ?! Als Trond Sollied het als leider niet doet, dan zullen de spelers het ook niet doen.

“Ik vind dat je als trainer het voorbeeld moet geven. Ervaren spelers hebben uit zichzelf voldoende discipline, maar de jeugd, bepaalde spelers hebben iemand nodig naar wie ze opkijken en dat is altijd een trainer. Ik vind niet dat hij het voorbeeld geeft. Ik vind : als je naar je werk gaat, moet je op tijd daar zijn en geen kwartier later. Een trainer is heel belangrijk voor een ploeg en als hij niet gedisciplineerd is, geeft hij een heel slechte impuls naar zijn spelers.

“Thuis gooi je ook niet de gazet of je schoenen eender waar neer, maar in Brugge wordt het blijkbaar wel gedaan. Bij ons is dat dus ook zo. Dat zijn zo allemaal van die zaken… De laatste tijd ga ik bij ons zelfs niet meer naar het toilet. Afschuwelijk hoe mensen er naar de WC gaan. Afgrijselijk. Ik zou echt eens willen weten of ze dat thuis ook zo doen.”

azeker, dat zijn zaken die invloed hebben op prestaties”, is Vital Borkelmans overtuigd. “Overal speelt dat mee, zeker ook in Brugge. Bepaalde zaken die een trainer zich niet aantrekt, trekken spelers met een enorme zelfdiscipline – zoals Dany Verlinden, Gert Verheyen en Philippe Clement – zich wel aan, begrijp je. Een die laat binnenkomt bijvoorbeeld… Bij ons zegt Vermeulen : geblesseerden, om negen uur daar zijn, spelers die spelen om kwart na negen. Te laat ? De spelersraad beslist. Zo moet dat.

“Ik herhaal : ik vind dat er in Brugge meer discipline moet zijn. Op tijd komen, fatsoenlijk naar het toilet gaan, dat zijn allemaal van die zaken… Je moet als trainer, als leider, als baas, zélf discipline hebben. Het is niet omdat je een jaar goed hebt gepresteerd bij Gent dat je je alles kunt permitteren. Neen, je bent hier in België en moet je een beetje aanpassen aan de normen van de club. En : de groep in de gaten houden, wat trouwens ook het werk is van de twee assistent-trainers.

“Herman doet dat goed. Geblesseerde spelers liggen bij ons niet te zonnebanken of te biljarten in plaats van zich te verzorgen. Bij ons gebeurt het niet dat een kinesist heel de tijd moet staan wachten om dan om kwart voor tien opeens vier, vijf spelers te zien opdagen voor een bandage – terwijl ze om tien uur op het veld moeten staan. Kijk, sommige jongens hebben het gewoon nodig dat ze voor en na de training geleid worden zoals Sollied ze tactisch tijdens de training leidt.

“De losse aanpak van Sollied kan Club de titel kosten. Ik hoop dat het niet gebeurt.”

door Christian Vandenabeele, ,

“Trond Sollied is geen voorbeeld voor zijn spelers. Zijn losse aanpak kan Club de titel kosten.”

“Geblesseerde spelers liggen bij ons niet te zonnebanken of te biljarten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier