Timmy Simons gaat niet naar Feyenoord, maar daarmee lijkt de kans dat hij blijft niet kleiner geworden. Tien vragen aan Guy Bonny, vertrouwensman en zaakwaarnemer van de aanvoerder van Club Brugge.

1. Waarom haakte Feyenoord af voor Timmy Simons ?

Guy Bonny : “Feyenoord deed een bod en Club Brugge vond dat te laag. Hoe groot dat was, weet ik niet, want wij waren er niet bij. Bovendien zijn er nog andere aanbiedingen, waarvan een hele mooie die we met Timmy doornamen. Die twee feiten samen zorgden ervoor dat Feyenoord definitief afhaakte.”

2. U zei dat u vond dat Club Brugge Feyenoord nogal snel afgescheept had. Waarom ?

“Omdat ik aanneem dat wie een bod moet doen zeer voorzichtig is en hoopt te weten te komen wat de verwachtingen zijn om dan in die zin te beginnen werken. Dat is blijkbaar niet zo geweest. Feyenoord, dat ons en Club Brugge zeer correct behandelde, was ontgoocheld omdat de boeken zo snel gesloten werden en er niet verder gepraat kon worden. Ik had de indruk dat het bereid was om meer te bieden.”

3. Waarom wou Simons zo graag naar Feyenoord, terwijl Bart Goor er weg wil omdat hij er te weinig ambitie proeft ?

“Ik heb begrepen dat als de transfer van Timmy was doorgegaan, Bart Goor dan juist wel wou blijven. Nu wordt de druk om te vertrekken wat opgevoerd, omdat hij, lees ik, bij Anderlecht op zijn leeftijd nog een driejarig contract kan tekenen en daarna ook nog werkzekerheid wordt geboden. Anderzijds denk ik ook niet dat Bart in Feyenoord voor peanuts speelt.

“Ik vind dat er in de pers zeer denigrerend over Feyenoord is gepraat. Onterecht, als je weet wat ze daar de voorbije dertig jaar presteerden en als je ziet dat er altijd 50.000 geestdriftige mensen zitten. Ik vind Feyenoord een hele mooie club. Dat het maar als vierde eindigde, zal ongetwijfeld zijn redenen hebben. Ik zou zeggen : wacht de transfers af. Kuyt en Kalou, de twee topschutters, blijven alleszins. Als er een regulator op het middenveld bijkomt en hier en daar nog iets op de flank, wie zegt dat ze dan niet meedoen voor de titel ?”

4. Simons liet al vaak horen dat hij een carrière bij Club Brugge best ziet zitten. Vanwaar plots de goesting om te vertrekken ?

“Dat heeft, denk ik, vooral te maken met het feit dat hij een beetje carrière maakte in de nationale ploeg. Zie wie daar allemaal rondloopt. Als je Thomas Buffel hoort spreken over de derby tegen Celtic of Stein Huysegems over de Europese campagne met AZ en zo meer, denk je : ik kan dat ook en ik zou dat ook wel eens willen doen. Zo is de goesting ontstaan. Dan denk je op den duur : mocht er een ploeg uit een grote competitie komen, of één die Champions League kan spelen of zo, dan zou mij dat wel interesseren. De goesting is er nu echt, omdat hij voelt dat hij het kan en op een leeftijd gekomen is dat het tijd is geworden om te vertrekken. Als hij ook eens wat meer wil meemaken dan de Belgische competitie moet het nu gebeuren. In december wordt hij 29, eigenlijk is dat al op het nippertje, want als je over een contract van drie, vier seizoenen praat, gaat hij daarna toch al stilletjes naar het einde van zijn carrière toe. Ik bedoel : binnen twee jaar zullen ze hem dat niet meer voorstellen.”

5. Technisch directeur Marc Wotte zei dat het bod van Feyenoord meer dan twee miljoen euro bedroeg. De vraagprijs zou volgens hem vijf miljoen euro bedragen. Wat is de werkelijke transferwaarde van Simons ?

“Dat moet je in perspectief zien. Timmy kostte Club niet zoveel toen hij van Lommel kwam, in vijf jaar werkte hij zich in Brugge op tot het boegbeeld, won de Gouden Schoen, werd verkozen tot Profvoetballer van het Jaar en miste al die tijd slechts zeven wedstrijden. Tegen Anderlecht onlangs kon hij eigenlijk niet spelen, maar hij speelde toch. Veel spelers zouden op het einde van het seizoen met een transfer in het vooruitzicht gezegd hebben : ‘Niet met mij, hé !’ Timmy niet. Timmy bewees Club Brugge veel diensten, hij is zeer trouw geweest. Als hij dan nu een goede zaak kan doen, moet je dat allemaal in acht nemen en niet zeggen : ‘Ik moet er zes miljoen voor hebben !’ Vijf, zes miljoen euro zal je nooit krijgen voor een speler van zijn leeftijd uit een competitie die niet zo hoog staat aangeschreven. Drie, vier miljoen is het maximum voor iemand uit de Belgische competitie, die niet de uitstraling van de Nederlandse heeft, behoudens misschien voor een uitzonderlijk talent als Kompany. Natuurlijk, daar moet je zeer voorzichtig mee zijn, want een transferwaarde is betrekkelijk. Een Russische ploeg haalt vijf miljoen euro uit zijn zakken alsof het niets is. Maar bekeken in de context die ik schetste en rekening houdend met het feit dat Timmy met vrouw en kind in een fatsoenlijk land wil wonen, zou een prijs van om en bij de drie miljoen voor iedereen zeer degelijk zijn. Of Feyenoord bereid was dat te betalen, weet ik niet, maar ik denk het wel.

“Vergeet niet dat Timmy twee jaar geleden een reuzencontract van Schalke liet liggen, omdat Club niet met meneer Assauer wou praten. Gebruikmaken van de wet van 78 of de opzegging van zijn contract via de Fifa wou hij toen niet, omdat zijn principe is dat bij een transfer iedere betrokken partij tevreden moet zijn. Spijt heeft hij daar niet van en hij kreeg daarna in Brugge een naar Belgische normen heel goed contract, maar Club moet wel weten dat het geen twee keer niet kan spreken met een club waar Timmy zich sportief en financieel kan verbeteren en misschien wat glorie in een ander land kan halen. Het gaat erom dat hij niet de ene na de andere transfer door de neus geboord wordt, anders zeg je : ‘Nu is het genoeg geweest, wat vragen jullie allemaal voor mij ? !’ Want over die informatie beschikken wij niet, de club zegt : ‘Laat ze maar bieden.’ Maar dat is een straatje zonder einde, vind ik. Als er een club komt met een volgens ons goed voorstel, ga dan op zijn minst aan tafel zitten en tracht eruit te komen. En wat dan de prijs is, dat zal dan de prijs zijn, hé.”

6. Is Timmy Simons boos op Club Brugge ?

“De dag dat hij boos wordt op Club Brugge is het heel simpel : dan zal hij niet te houden zijn, dan zal hij weg zijn.”

7. Hoe groot is de kans dat Timmy Simons vertrekt ?

“Groot. Timmy gaf te verstaan dat hij van die gelegenheid gebruik wil maken, omdat hij ook beseft dat dergelijke kansen in de toekomst minder zullen worden. Club Brugge geeft mij het gevoel dat het zijn beste speler niet graag laat vertrekken en dat het wat geld wil zien, maar anderzijds ook wel begrip heeft voor de toestand. De omstandigheden schijnen mij gunstiger dan de voorgaande jaren.”

8. Als u het ons vraagt, speelt Timmy Simons volgend seizoen niet meer voor Club Brugge. Wat denkt u ?

“Laat ons hopen dat de clubs tot een goede overeenkomst komen.”

9. Gaat het om PSV Eindhoven ?

“Er is afgesproken dat Club Brugge die naam bekend zal maken, als het de tijd daar rijp voor acht. Timmy komt vrijdag thuis van vakantie, als er tegen dan een akkoord zou zijn, kan het ten vroegste dan getekend worden.”

10. Hoe anders is het onderhandelen met Marc Degryse dan met Antoine Vanhove ?

“Iets anders toch, omdat je met een andere persoon voor je zit met waarschijnlijk ook andere gedachten. An- toine kan zeer lang niet in zijn kaarten laten kijken, dat bracht de ondervinding hem bij. Hij is een zeer goede, zeer slimme onderhandelaar. Met sommige mensen loopt het wat stroever, soms is het op het randje met hem. Marc, die als speler ook een beetje alle watertjes doorzwom, is iets losser in de omgang, iets toegankelijker, wat nonchalanter misschien ook, maar niet in de slechte betekenis. Het is een goed tweespan dat, denk ik, in het belang van de club hand in hand loopt. De ene met zijn wijsheid en ondervinding, de jongere met misschien wat meer Schwung. Als ze in Brugge verstandig zijn, gooien ze hun oude vos niet te snel weg.”

door Christian Vandenabeele

‘Een prijs van om en bij de drie miljoen zou voor iedereen zeer degelijk zijn.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier