De meest ingrijpende verandering bij KV Kortrijk situeert zich in de staf: het vertrek van Vanhaezebrouck, de voorbije acht jaar zeven seizoenen hoofdtrainer met een heel grote tactische impact op de ploeg. Hij wordt opgevolgd door eerste assistent Vanderhaeghe, die zelf als T2 vervangen wordt door Custovic.

Uit de spelerskern verdwenen twee ervaren basisspelers: targetspits Coulibaly (34) vertrok transfervrij naar KV Oostende en linksachter Oussalah (32) werd op aanraden van Vanhaezebrouck via een clausule met een gelimiteerde transferprijs in zijn contract weggeplukt door AA Gent. Ook de snelle aanvaller Raman (19) was vorig seizoen een niet onbelangrijke speler, zij het vooral als invaller. Hij keert na een uitleenbeurt van een jaar terug naar AA Gent. Centrale verdediger Reynaud werd na de winterstop uitgeleend aan OHL en verhuist nu definitief naar Leuven. Met verdediger Martin, middenvelder Petrovic en keeper Clepkens vertrokken drie spelers die vorig seizoen weinig speelden.

Nieuw zijn de Servische rechterflankspeler Marusic (21), de Franse centrale verdediger Poulain (26) en doelman Henkinet (21). També en Mulemo keren terug na een uitleenbeurt van een jaar.

VERDEDIGING

In doel moet er dit seizoen in principe meer concurrentie zijn voor Keet. Vorige week werd Pillot eindelijk wedstrijdfit verklaard, nadat hij meer dan een jaar sukkelde met een patellapeesletsel. Gebrek aan concurrentie was volgens Vanhaezebrouck de reden dat Keet vorig seizoen niet zijn beste seizoen speelde. Met Henkinet werd een jonge derde doelman aangetrokken. In de verdediging krijgt na het vertrek van Oussalah Ulens voluit zijn kans. Hij is een snelle en vaardige linksachter met een grote offensieve inbreng. Mulemo biedt op die positie meer defensieve zekerheid. Maar hij begon aan de voorbereiding met veel overgewicht. Op rechts mist Capon de competitiestart door een enkelletsel. Vanderhaeghe koos op die positie voor centrale verdediger Chanot – en niet voor També. Centraal in de defensie toonde Poulain zich naast Tomasevic betrouwbaar. Claeys (20) is een jeugdspeler die zijn kans krijgt in de A-kern.

MIDDENVELD

Centraal op het middenveld is KV Kortrijk in zijn beste opstelling solide: voor de verdediging zijn aanvoerder Pavlovic, de enige dertiger in de A-kern, en De Mets al jaren sterkhouders; en vóór hen was De Smet vorige jaargang man van het seizoen. Vanaf de linkerkant is Matton het type dat ruimte zoekt tussen de linies en plaats maakt voor de opkomende vleugelverdediger. Op rechts zorgt Marusic voor diepgang. Hij is sterk, werkkrachtig, snel en wordt het best in de diepte aangespeeld. Ook Chevalier kan vanaf de rechterkant spelen. Alternatieven op het middenveld zijn de jongeren Ragolle (20), Mahau (20) en Klaasen (21), jongens van wie gehoopt wordt dat ze zich dit seizoen tot volwaardige eersteklassespelers zullen ontwikkelen.

AANVAL

Voorin beschikt KV Kortrijk met Santini over een targetspits die vorig seizoen vooral in de heenronde van groot belang was – en uiteindelijk als vijfde eindigde in de topschutterslijst van de Jupiler Pro League. Ook Chevalier, die de eerste twee speeldagen geschorst is, kan diep in de spits spelen, zij het op een andere manier: snel, individueel, droit au but. Meer keuze is er in de spits niet meer na het vertrek van Coulibaly en Raman. Vanderhaeghe vroeg dan ook om een bijkomende aanvaller.

CONCLUSIE

De kern is verjongd en zeker in aanvallend opzicht minder sterk in de breedte. KV Kortrijk kan nog altijd een basiselftal opstellen dat in staat geacht moet worden om niet in degradatieproblemen te geraken, maar is minder goed gewapend tegen blessures. Het is ook uitkijken naar de impact van debuterend hoofdtrainer Vanderhaeghe.

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier