Met nog drie speeldagen te gaan verzekerde KV Oostende zich zondag, na acht seizoenen tweede klasse, van een plaats in de Jupiler Pro League. Voorzitter Yves Lejaeghere kijkt vooruit. “Het is het resultaat van geduldig bouwen”, zegt hij over de titel. Na de verkoop in juli 2012 van Open Bedrijvendag – zijn andere geesteskind – laste hij een sabbatjaar in. “Een jaar dat dus acht maanden wordt. (lacht) Fantastisch, hé? Hiervoor ben ik in 2006 in dit verhaal gestapt. Ik hoopte om binnen de vijf jaar te promoveren, wat als een gebrek aan ambitie werd geïnterpreteerd, maar er moest eerst een stevige fundering staan. Een club is veel meer dan spelers, trainers of een voorzitter. We moesten vooral de tientallen vrijwilligers – jeugdopleiders, stewards, administratieve medewerkers, bestuurders… – overtuigen dat we ooit nog in eerste zouden spelen. Want als zij er niet in geloven, dan ben je machteloos.”

Sinds het ontstaan in 1981 speelde KV Oostende vier seizoenen in de hoogste afdeling, slechts een keer kon het zijn verblijf met een jaar verlengen. Wordt KVO nu wel ‘een blijvertje’? “Dat is niet te voorspellen. Begin 2011, na sportief mindere seizoenen, schroefden we het budget met 100.000 euro terug en werden de resultaten beter. Voetballogica, zeker?” Lejaeghere wil het budget nu optrekken van 1,5 miljoen euro naar vier miljoen. “Eerste en tweede klasse is een totaal andere wereld. Een ambitieuze tweedeklasser moet sowieso een verlies budgetteren – hier was dat 200.000 euro -, maar in eerste heb je een ander verhaal. In het slechtste geval krijgen we volgend seizoen 800.000 euro tv-gelden, maar we hopen op 1,3 of 1,4 miljoen. Dat zou betekenen dat we als dertiende of veertiende geëindigd zijn. (lacht) We zullen sowieso het kleinste budget hebben, maar ons kapitaal zal óp het veld staan. Behalve de spelers en de trainers staat niemand op de loonlijst en dat zal volgend seizoen niet anders zijn.”

Toen Frederik Vanderbiest in februari 2011 trainer werd, veranderde de sportieve koers van de club. Liever karakterspelers die de tweede klasse kenden én België genegen waren, dan technisch vaardige buitenlanders. “Een groot aantal jongens zal ook volgend seizoen in de kern worden opgenomen, al zullen we ons met een zevental spelers versterken die eerste klasse waardig zijn. De voorbije seizoenen hebben we een goed scoutingapparaat uitgebouwd, maar transfersommen betalen we sowieso niet. We hopen dat we met andere clubs kunnen samenwerken, zoals Cercle Brugge dat in het verleden al met Anderlecht deed. Er waren al gesprekken in die zin, zodat het mogelijk moet zijn om met zo’n constructie spelers binnen te halen”, aldus nog de voorzitter, die zich dit seizoen verheugde in de publieke belangstelling én de sfeer. “In 2006 hadden we nog amper 300 abonnees, dit seizoen rondden we – door een creatieve spaaractie met de Oostendse handelaars – bijna de kaap van 1500 abonnementen. Eddy Vergeylen zei altijd dat er geen kabeljauwen in de tribune konden zitten, maar wij hebben er toch voor gezorgd dat er ménsen zaten”, lacht Lejaeghere, die volgend seizoen mikt op een gemiddelde van 5000 toeschouwers, een verdubbeling. “Meer volk en nationale visibiliteit zal nieuwe sponsors lokken, daar twijfel ik niet aan.” Zoals Marc Coucke, afgevaardigd bestuurder van Omega Pharma? “Marc is een persoonlijke vriend, maar hij wordt wellicht geen hoofdsponsor. De focus van zijn internationaal bedrijf ligt op het wielrennen.”

De sportieve en financiële weg is uitgestippeld, straks begint de stad Oostende aan de uitvoering van het masterplan voor het Albertpark. “Vanaf volgend seizoen zal het stadion uiteindelijk helemaal – met uitzondering van het businessgebouw – en in fases vernieuwd worden. Te beginnen met de oude tribune, die momenteel is afgesloten. Daarin komen nieuwe kleedkamers en een grote kantine, al zullen die eerste werken vermoedelijk pas klaar zijn in de loop van de tweede helft van het seizoen. Ook daarom zullen we ons moeten behelpen met een tijdelijke tribune aan de hoofdingang, zodat we toch aan de 8000 verplichte plaatsen komen. En: in tegenstelling tot sommige andere clubs betalen wij geen huur voor ons stadion, waardoor we onze kansen misschien beter zullen kunnen verdedigen.” ?

DOOR CHRIS TETAERT

“Het stadsbestuur zal het stadion volledig en in fases vernieuwen.”

Yves Lejaeghere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier