Het lef van Agbadou

© PHOTONEWS

Liefde op het eerste gezicht, het is iets mysterieus. Bij het kijken naar matchen van de Tunesische club Monastir ziet Beñat San José, op zoek naar een verdediger, hoe Emmanuel Agbadou schittert op het kleine scherm. Van elke pixel spat zijn persoonlijkheid af en op vele kilometers afstand is de coach overtuigd van wat hij ziet. De Ivoriaan komt naar de Oostkantons.

De eerste wedstrijden vertellen het verhaal van een speler die tactisch nog onvoldoende gewapend is om goed te verdedigen, maar die zijn collectieve beperkingen compenseert met zijn atletisch vermogen. Minder in de lucht, ondanks zijn lange gestalte, dan in één-tegen-éénsituaties op de grond, waarbij zijn topsnelheid en zijn explosiviteit in de eerste meters een ravage aanrichten. Agbadou is dan misschien nog geen tactisch geschoolde verdediger, hij is wel één brok kracht, die nooit onopgemerkt blijft wanneer hij op het veld staat.

Als liefhebber van balbezit merkte Beñat San José vooral op dat de Ivoriaan uitzonderlijke kwaliteiten bezit van zodra hij de bal aan de voet heeft. Dan etaleert de verdediger van Eupen de buitengewone persoonlijkheid van iemand die de bal vraagt en hem pas weer afgeeft wanneer hij ervan overtuigd is dat hij een verschil gemaakt heeft. Terwijl hij door de Baskische coach eerst werd gebruikt als rechtsachter, of een enkele keer als centrale verdediger in een viermansachterhoede, schittert Agbadou wegens die troeven nog meer nu Stefan Krämer, de nieuwe coach van de Panda’s, hem opstelt op links in een driemansdefensie.

Agbadou schittert nog meer nu Krämer hem links opstelt in een driemansdefensie.

Op die flank loopt Eupen met de bal. In het spoor van Konan N’Dri, de actiefste speler in de Pro League wat betreft meters winnen met de bal aan de voet, profiteert Agbadou van de dreiging en de diepgang die van zijn landgenoot uitgaat, om de ruimte te veroveren die de tegenstanders laten vallen wanneer ze achteruitlopen. De grootste durfal van de Eupense defensie kan voor gevaar zorgen op de flank of wanneer hij naar binnen snijdt en steekt dan ook meermaals per match de middellijn over. Hij zaait paniek in de vijandelijke verdediging wanneer hij aan het eind van zijn loopacties de bal speelt. Het kenmerkt iemand die nergens bang voor is, zeker niet om bij balverlies een sprint te trekken in de verdedigende omschakeling. Want hij verdedigt met lijf en leden en laat zich zelden de kaas van het boord eten.

Cijfers

2,47

Met gemiddeld meer dan twee dribbelpogingen per match is Emmanuel Agbadou een van de drie meest ondernemende verdedigers in België op dat vlak.

11

Door meer met zijn lichaam dan met zijn hoofd te verdedigen beging de verdediger van de Panda’s al elf overtredingen in zijn eerste zeven matchen, waarmee hij op een vierde plaats staat in 1A.

26

Geen enkele verdediger in België wint meer meters met de bal aan de voet dan de Ivoriaan. Sinds de start van zijn tweede seizoen aan de Kehrweg voerde hij al 26 progressive runs uit.

65%

Ondanks zijn fysiek is hij niet zo goed in verdedigende kopduels. Dat hij 65 procent van die duels wint, betekent ook dat hij er één op de drie verliest.

73,8%

In lijf-aan-lijfgevechten is de beschermeling van Beñat San José wel een vaste waarde. Driekwart van zijn duels wint hij dankzij zijn kracht en dynamiek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier